Se impune prelungirea stării de alertă. Declarații de la ministrul Sănătății

323
Se impune prelungirea stării de alertă. Declarații de la ministrul Sănătății - 1-1594736736.jpg

Articole recomandate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, că se impune prelungirea stării de alertă și a pregătit o evaluare și o propunere în acest sens pentru premier și președinte, menționând că de la 15 iulie nu vor fi impuse restricții, dar nici nu vor fi măsuri de relaxare, conform Agerpres.


"Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem și o evaluare făcută cu care vom merge ca și propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban și la președinte", a afirmat Tătaru, la Parlament.


Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricții, Tătaru a spus: "Să nu vorbim de restricții, dar să nu se gândim nici la relaxări".


Ministrul Sănătății a venit la Parlament pentru a participa la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului pe proiectul privind carantina și izolarea.


"Este prima oară când sunt invitat, vin de câte ori este nevoie, am răspuns prompt. Sănătatea publică e mai importantă dincolo de orgolii politice. Vin să lămurim niște aspecte și eu sper ca la sfârșitul acestor discuții să avem o lege", a afirmat Tătaru.


El a adăugat că, în acest moment, "sunt niște pârghii care lipsesc" în lupta cu noul coronavirus, menționând în acest sens: internarea, izolarea și detașarea personalului medical.


"Nu este un moment politic, este un moment medical. Este un moment în care trebuie să gestionăm viața românilor, sănătatea românilor, viața pacienților și a personalului medical. În ultima perioadă sunt focare multiple în spitale tocmai pe o relaxare în tot ceea ce înseamnă populație, prezența unor pacienți care nu au fost evaluați anterior", a afirmat Tătaru, adăugând că va lua măsuri suplimentare în zonele de focar "în măsura în care vor exista pârghiile legislative".


Întrebat în legătură cu prevederile privind internarea acasă a persoanelor asimptomatice infectate cu COVID-19, Tătaru a răspuns: "Văd o externare a unui pacient asimptomatic după o evaluare de 3 zile în care avem și investigații suplimentare radiologice, biologice, precum și un examen care să ne arate că simptomatologia nu a apărut în aceste interval sau simptomatologia care era ușoară a dispărut. Trei zile de asimptomatic este o recomandare ca să poată să fie externat, cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu, precum și supravegherea prin DSP și medicul de familie".


El a spus că speră să se ajungă la un consens în legătură cu prevederea că orice pacient care este internat printr-un act administrativ să poată beneficia de măsura în care poate sancționa măsura la judecătoria din raza căreia se află.


Comisia juridică a Senatului a reluat, marți, dezbaterile asupra proiectului privind carantina și izolarea, însă, după aproximativ o oră, senatorii juriști au întrerupt ședința pentru a putea lua la cunoștință noile amendamente propuse la proiectul de lege. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5334 secunde