Se împart banii Constanței. Elevii cer asigurarea pazei școlilor și burse mai mari

399
Se împart banii Constanței. Elevii cer asigurarea pazei școlilor și burse mai mari - fotofondseimpartbanii1-1555518851.jpg

Articole de la același autor

Zilele acestea, autoritățile locale din Constanța discută bugetul pe anul 2019. Se împart banii pentru cheltuielile și investițiile din municipiul Constanța, iar reprezentanții elevilor fac un apel către aleșii locali să aloce bani mai mulți către educație.

Asociația Elevilor din Constanța solicită Consiliului Local și primarului Decebal Făgădău creșterea finanțării educației, astfel încât să acopere fonduri pentru sprijinirea elevilor cu rezultate bune, dar și pentru cei care se află în risc de abandon, precum și pentru asigurarea siguranței elevilor în școli.

"Asigurarea pazei în unitățile de învățământ reprezintă atât o obligație legală, cât și una morală pentru autoritățile locale, violența în școli, pătrunderea persoanelor străine în incinta unităților de învățământ reprezentând un atentat la efectuarea firească a procesului de predare – învățare. Asociația Elevilor din Constanța a solicitat în repetate rânduri, în ultimii ani, ca reprezentanții Consiliului Local Constanța să conștientizeze pericolul la care elevii sunt expuși din cauza dezinteresului autorității de a investi în securitatea școlilor. Din nefericire, refuzul a rămas unul constant, fără niciun argument concret", explică reprezentanții AEC.

A doua solicitare pe care elevii constănțeni o au este majorarea cuantumului burselor școlare, acestea reprezentând principalul mijloc al autorităților locale pentru a sprijini performanțele școlare ale elevilor merituoși, dar și de a preveni și combate fenomenul trafic al abandonului școlar în România. În județul Constanța, rata abandonului școlar atinge o cotă de 3,36%, însemnând că aproximativ 3.800 de elevi abandonează școala anual.

50 de lei pe lună pentru elevii care învață bine

În prezent, bursa de merit în municipiul Constanța este de 50 de lei pe lună, sumă care nu suplinește nici măcar costul unui abonament pentru toate liniile de transport local. AEC a propus noi cuantumuri, raportate la valoarea salariului minim brut pe economie. Astfel, bursa de merit ar trebui să fie de 104 lei pe lună, iar bursa de studiu – 312 lei pe lună, aceasta din urmă fiind acordată elevilor cu un venit mediu lunar pe cap de familie cel mult egal salariului minim net pe economie. Bursa de ajutor social ar trebui să fie 420 de lei, acordată elevilor cu un venit mediu lunar pe cap de familie de sub 50% din salariul minim net pe economie, iar aceeași sumă este propusă și pentru bursa de performanță, acordată elevilor cu rezultate performante la olimpiadele naționale. "Din calculele AEC, a rezultat a fi necesară o suplimentare a fondului de burse cu 12,5 milioane de lei. Solicităm ferm aleșilor locali să ia în considerare faptul că educația este principalul factor ce poate contribui la dezvoltarea oricărei comunități și să aleagă investiția în crearea unui mediu educațional propice pentru toți elevii. Din nefericire, elevii din municipiul Constanța sunt nevoiți să meargă zilnic la școală cu frică, sunt nevoiți să învețe în școli unde lipsa siguranței este o caracteristică dominantă. Chiar și în școlile unde paza există, autoritățile prezintă un dezinteres de un nivel foarte greu de justificat, lasă cheltuielile în seama părinților elevilor, care sunt nevoiți să achite sume ce pot ajunge și la 80 lei pe semestru, fapt ce contravine principiului educației gratuite, enunțat de către Constituția României. Interesul nu este mai mare pentru bursele elevilor. Până în 2015, autoritățile locale refuzau vehement să respecte legea, începând să o facă în urma insistențelor AEC. Idem și pentru mărirea cuantumurilor inițiale, ce variau între 10 - 30 lei pe lună. Toate astea ne fac să ajungem la concluzia că educația nu reprezintă un interes pentru edilul Constanței", este de părere Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.1991 secunde