Mai multe ştiri online:

Se caută donatori de sânge la Medgidia

Ştire online publicată Joi, 14 Februarie 2019. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța, împreună cu Protoieria Medgidia organizează, astăzi, 14 februarie, între orele 8.30 și 13.30, o acțiune de donare de sânge, la sediul bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din localitate (strada Radu Negru nr.16).


Potrivit șefului CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă, donatorii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. De precizat că pot dona sânge numai persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. 
 

Persoanele ce depășesc 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

În plus, cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice. Totuși, în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minim 500 ml lichide. Ca și până acum, persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de șapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi scutire în cazul elevilor, studenților și militarilor. La toate acestea se adaugă decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Precizăm că din punct de vedere imunologic, grupul 0 I poate dona sânge oricărui alt grup („donatori universali”), grupul AB IV poate primi sânge de la oricare alt grup („primitori universali”), grupul de sânge A II poate dona sânge numai grupului A II și AB IV, grupul de sânge B III poate dona numai grupelor B III și AB IV.Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8758 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4060 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Cultură-Educație
miercuri, 17 iulie Foto : Mândria școlii constănțene.  Elevii de 10 ai județului! 2791 vizite, 0 comentarii Mândria școlii constănțene. Elevii de 10 ai județului!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8246 secunde