Scumpirile fac ravagii în bugetele constănțenilor

761
2
Scumpirile fac ravagii în bugetele constănțenilor - preturi-1331580647.jpg

Românii resimt criza adânc în buzunare. În ultimele luni prețurile au luat-o razna. Viața a devenit din ce în ce mai grea și mulți de-abia se mai descurcă. S-au scumpit creditele la bănci, căldura la apartamente, benzina și motorina, dar și mâncarea. Ouăle
au devenit alimente de lux, la peste 30 de lei cofrajul, laptele la fel, iar de fructe și legume abia dacă te mai poți apropia.

Iarna a făcut ravagii în bugetele românilor. Gerul le-a scumpit traiul și așa destul de dificil. În sezonul rece prețurile au crescut amețitor și, ceea ce este cel mai grav, s-au scumpit produse și servicii de bază, de care nu ne putem lipsi.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, ouăle s-au scumpit cel mai mult, în luna februarie 2012, cu 12,7 de procente. Prețul legumelor, fructelor, dar și al conservelor din legume și fructe a crescut cu procente cuprinse între 4,47 și 6,20%, față de luna ianuarie 2012.


Cu cât s-au scumpit alimentele
Din păcate, scumpirea alimentelor vine după ce bugetele au fost deja grav afectate de scumpirea căldurii. Prețul dublat al gigacaloriei, mai ales pentru familiile care nu se încadrează pentru subvenții, le-au făcut să vadă facturi de cel puțin 400-500 de lei la în-treținere. Apoi scumpirea combustibilului le-a dat a doua lovitură. A devenit aproape un lux să mergi cu mașina personală, dar nici transportul în comun nu este o variantă convenabilă, mai ales pe timp de iarnă. Lovitura de grație a venit de la creșterea prețurilor alimentelor. Mai ales la cele de bază. Datele statistice arată că legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele și conservele de fructe cu 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele și alte fructe meridionale cu 4,47 și alte legume și conserve din legume cu 6,20%. Au mai fost înregistrate scumpiri la laptele de vacă, cu 1,66%, iar până într-un procent au crescut prețurile la brânză - 0,55%, mălai -0,19%, preparate și conserve din carne, cu 0,19%, respectiv 0,24 procente.

Servicii mai scumpe
De asemenea, prețurile produ-selor nealimentare au crescut cu 0,40%, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la tutun și țigări - 1,40% și la combustibili de 0,77%. În schimb, în februarie, s-au ieftinit ușor frigiderele și congelatoarele cu 0,05%.
În ceea ce privește tarifele serviciilor, acestea au înregistrat, pe total, o creștere cu 0,13% în ianuarie 2012. Serviciile de îngrijire medicală s-au scumpit cu 0,35%, transportul rutier cu 0,29% și cele de telefonie cu 0,19 procente.

Inflație mai mică
Totuși, conform INS, rata anuală a inflației a coborât la 2,59% în februarie 2012, de la 2,72%, nivel consemnat în luna ianuarie 2012, fiind din nou la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani.



Comentează știrea

mihai
13 martie 2012
unii da altii ba

Si cine e de vina ? cine a condus tara 8 ani ca n-a stat in banca lui ,s-a bagat unde nu trebuie si a dus-o de ripa ,mai ieri alti sustinatori ai regimului(din fericire putini) TVR spuneau altceva laudind cresterea nivelului de trai ,hotaritiva ca v-a puneti bete in roate taman acu in preajma alegerilor.

cineva
13 martie 2012
dreaga prietene

dincolo de faptul ca esti un analfabet notoriu si probabil cu ceva semne de retard psihic, este evident faptul ca pe limba ta sunt imprimate urme adnaci de pe fundul lui mazare si constantinescu, urandu+ti tot binele din lume, mai si inghite, ca faci gargara cu rahat pe siteul asta si miroase

Răspuns la: unii da altii ba
Adăugat de : mihai, 13 martie 2012
Si cine e de vina ? cine a condus tara 8 ani ca n-a stat in banca lui ,s-a bagat unde nu trebuie si a dus-o de ripa ,mai ieri alti...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 08 Februarie 2012
Stire din Economie : BNR a urcat prognoza de inflație la 3,2%
Marţi, 31 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : De ce ni se îngălbenesc dinții
Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
Stire din Diverse : Risotto cu broccoli la cuptor
Pagina a fost generata in 0.2209 secunde