Scoși afară din casă de bănci. Pe cine ajută legea insolvenței persoanelor fizice?

1341
5
Scoși afară din casă de bănci. Pe cine ajută legea insolvenței persoanelor fizice? - fotofondinsolventa1-1497182338.jpg
Mii de constănțeni sunt datori vânduți la bănci. Unii de-abia mai reușesc să-și plătească ratele de la o lună la alta și este o chestiune de timp până când nu vor mai putea să-și achite datoriile, alții au deja luni de zile de cânt nu mai dau niciun ban la bancă. În sprijinul acestora, de la 1 august 2017, ar trebui să intre în vigoare legea insolvenței persoanelor fizice, care să poată bloca procedurile de executare silită.


Aplicarea Legii nr. 151/2015 a fost deja amânată anul trecut, iar Guvernul a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 151/2015, prin care sunt stabilite modalitatea de desfășurare a ședințelor de cosiliere, modul de comunicare cu debitorul și creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii și lichidator, precum și cuantumul minim și maxim al acestor onorarii.


Se stopează dobânzile și executarea silită


Deschiderea procedurii de insolvență se va face pe baza unei cereri pe care debitorul persoană fizică o poate depune personal sau prin poștă, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnătură electronică certificată, la comisia de insolvență la nivel teritorial din județul în care își are domiciliul sau reședința de cel puțin șase luni. În termen de cinci zile de la data primirii cererii, va avea loc o ședință de ascultare a debitorului.


Administratorul procedurii verifică datoriile, în baza informațiilor transmise atât de creditori, cât și de debitori, și, ulterior, stabilește un plan de rambursare. Însă, conform normelor metodologice, acesta trebuie să țină cont de perspectivele reale de redresare și menținerea unui nivel de trai rezonabil, pentru datornic și familia acestuia.


Practic, planul va trebui să țină cont de valoarea coșului minim lunar de consum, stabilit conform informațiilor de la Institutul Național de Statistică și Institutul pentru Calitatea Vieții, valoarea minimă a cheltuielilor profesionale și/sau de școlarizare, prețul utilităților, al alimen-telor și al produselor de bază. De asemenea, se va lua în calcul componența și structura familiei datornicului, numărul de persoane aflate în întreținere și al celor cu care conviețuiesc, existența unor situații speciale de sănătate, integritatea fizică, dizabilități în cazul debitorului ori al persoanelor aflate în întreținere sau cu care conviețuiesc, cheltuielile minime legate de funcționarea și întreținerea unui vehicul indispensabil, cheltuielile minime necesare pentru creșterea, îngrijirea, educarea copilului aflat în întreținerea sa, raportat la vârsta copilului, precum și exigențele minimale ale unei locuințe convenabile pentru debitor și persoanele aflate în întreținerea sa sau cu care conviețuiește. 


Trei variante de… salvare 


Dacă intră în vigoare în august, legea presupune trei proceduri de insolvență, pe baza unui plan de rambursare a datoriilor, lichidarea de active sau insolvența simplificată. Practic, în prima variantă, în situația în care datornicul consideră că se află în insolvență, deoarece nu dispune de lichidități pentru plata datoriilor scadente și a depășit termenul de plată cu mai mult de 90 de zile, dar situația financiară nu este iremedial compromisă, poate cere Comisiei de Insolvență deschiderea insolvenței pe baza unui plan de rambursare. Cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie. Însă, în cazul în care situația sa financiară este iremediabil compromisă, acesta poate cere lichidarea bunurilor pentru stingerea datoriei.


În ce privește procedura simplificată de insolvență, aceasta poate fi accesată dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult zece salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăririle și are peste vârsta standard de pensionare sau și-a pierdut total ori cel puțin jumătate din capacitatea de muncă. De la data rămânerii definitive a sentinței, se suspendă toate măsurile de executare silită, curgerea dobânzilor, calculul penalităților etc.


Comentează știrea

Aurelian
12 iunie 2017
LOL

Pai stai asa ca nu este corect! Motivatie : Toti cei care cer aceasta lege trebuie sa aduca de la SPIT ca nu au masini nici mamaie si tataie, ca nu au datorii la intretinere, curent si alte chestii ... ca sincer nu mi se pare corect ca eu sa merg cu mijlocul de transport in comun, sa ma chinui sa fac rost de banii de intretinere si chirie si ei sa imi rada in nas! Eram sigur ca ziua asta o sa vina! Ca si eu am in scara vecini cu 2000RON la intretinere si mi se cere mie fondul de rulment care sunt la ZERO!

Liviu Chilian
12 iunie 2017
KkpIUDALismul, sau antiviata ca un circ lugubru

Motto: "Cu cât omul are mai putine obiecte, cu atât mai mult se gândește la sine însuși, si devine mai uman"(Karl Mordechai, Parintele comunismului, Atlet al lui Christos). --- De ce suntem oameni? Suntem oameni pentru ca avem creier si rationam. Având creier si rationand, presupune ca ne ajuta sa trăim omenește. Trăiesc Rromarlanii, omenește? Din lectura insailarii patologice a merdialqaedanei, se înțelege ca...Rromarlanii vegetează intr'o antiviata ca un circ lugubru! Omul trebuie sa trăiască intr'o casa. E curat-murdara NEBUNIE, sa vrei, sa ai o casa, dar pe care n'o poți menține, ajungând in situația sa'ti OMORI "viața" ca s'o...salvezi! S'o salvezi cu "ajutorul" celor ce'ti fac antiviata un INFERN, recte politicastrii; cei ce "fac legi si ne pun biruri". KkpIUDALismul e antisocietatea de sorginte Amerikknaro-Zsidaneasca in care Omul devine Gnom înnebunit de griji si nevoi! Iar Nebunistanul-Rromarlanesc e un exemplu satanic!

Costel
12 iunie 2017
bani

Asa cum a zis si Aurelian nu este corect. Evacuati si sa isi plateasca datoriile .......daca plateste statul .............va intreb care stat si din ce bani nu tot din bani si munca mea si a altora ca mine ei s-au crezut destepti ....si eu sa ii platesc nu este ok................sa stea cu chirie daca nu isi permite sa isi cumpere casa si s a mearga pe jos sau cu bicicleta la munca

STOIAN STANCIU
12 iunie 2017
OFERTA DE LUCRU ACASA

Daca doriti sa castigati bani,lucrand acasa pe calculator in limita timpului disponibil,fara stres si fara sefii cere-ti detalii la email [email protected]

Jaden Stevens
17 februarie 2018
Oferta de imprumut

Sunt creditor privat și investitor, aveți nevoie de un împrumut legal, cinstit, reputat și rapid? Vă pot ajuta cu împrumut de garanție de 100%, vă ofer afaceri și împrumut individual, Mai mult, de asemenea, finanțăm tot felul de proiecte. Pentru mai multe detalii, contactați-ne la adresa: [email protected] sau Whatsapp prin +1 (518) 601-1639

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3325 secunde