Schimbări spectaculoase pe litoral. Plaje lărgite şi diguri noi în staţiuni

5374

Articole de la același autor

Lucrările de reabilitare a plajelor sunt în plină desfăşurare. Vremea bună a ţinut cu echipele care acţionează pentru înnisipare în staţiunea Mamaia şi deja modificarea peisajului este vizibilă.

Plaja pe mai mult de doi kilometri liniari, în zona de nord a staţiunii Mamaia, a fost lăţită cu sute de metri. Utilajele acţionează permanent şi se pare că lucrările se desfăşoară conform programării şi termenelor. „Până în acest moment, nu avem niciun motiv să credem că lucrările pe tronsonul Mamaia - Năvodari nu vor fi finalizate cu brio până la începutul sezonului estival 2021. Astfel, la începutul verii viitoare, vom avea peste 4,3 milioane de metri cubi de nisip nou «așternute» pe litoralul nostru”, a anunţat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola.

Între timp, au început pregătirile pentru demararea reabilitării zonei costiere din Eforie şi Costineşti. Deja, reprezentanţii ABADL au avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din cele două staţiuni. „Pe lângă lucrările de gospodărire a apelor pe care le desfășurăm în cele două localități, proiectul de înnisipare pentru stoparea eroziunii costiere va începe în curând și în aceste zone, iar lucrurile trebuie pregătite temeinic. La Eforie se definitivează faza de proiectare și preconizăm că faza de execuție va începe, pe zonele de diguri, la jumătatea acestui an. La finalul lucrărilor, fără să afectăm în vreun fel sezonul estival, vom avea șase diguri noi, pentru că cele vechi vor fi demolate și refăcute, însumând peste 3,3 km lungime. Ulterior, pe zona Eforie Nord - Cordon Litoral - Eforie Sud, se va demara înnisiparea propriu-zisă pe o distanță de peste patru km lungime”, explică Bogdan Bola.

Potrivit acestuia, prin lucrările de înnisipare se va aduce un aport substanțial turismului din zonă. Astfel, se vor crea practic plaje noi la sud de Capul Turcului, de peste un km lungime, dezvoltând potențialul turistic al zonei de sud a localității. De altfel, Eforie va fi prima locație care va beneficia de implantarea ierbii de mare în larg - Zostera Noltii, o plantă care poate poleniza sub apă, care poate produce oxigen și care va conduce la stimularea biodiversității și îmbunătățirea calității apei.

La Costineşti, va fi refăcută şi faleza

În ce priveşte staţiunea Costinești, lucrările de înnisipare vor începe din zona epavei Evanghelia și se vor termina în zona hotelului Forum. Astfel, plajele noi vor avea o lățime între 70 - 100 de metri, pe o lungime de peste doi km. „Momentan, zona Costinești se află în fază de contractare, lucrările începând efectiv până în vara anului următor. Și aici vom realiza o zonă de protecție a plajelor - șapte diguri noi, având în total peste 3,2 km lungime. În subsidiar, l-am asigurat pe primarul localităţii, Dumitru Jeanu, că Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral dorește și reabilitarea falezei avariate în urma furtunilor din 2012, acolo unde profilul plajei se va înălța cu aproape trei metri. Vor trebui extrase palplanșele aproape prăbușite de pe plajă și malul întărit, mai ales că plaja cea nouă va avea un rol de stabilizare a malului”, mai spune directorul ABADL.

De asemenea, până la începutul sezonului estival, va fi reabilitat podețul dinspre lac din Costinești. Vor fi înlocuite piesele de lemn de pe vechiul podeț, lucru care nu s-a mai făcut niciodată de la punerea în funcțiune, cele existente acum fiind rupte sau avariate foarte puternic de mediul marin. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9656 secunde