Schimbări importante! Iată ce se întâmplă cu pachetele de țigări

269
Schimbări importante! Iată ce se întâmplă cu pachetele de țigări - tigari-1517414824.jpg

Articole recomandate

Pachetele de țigarete și tutun de rulat vor fi marcate cu un identificator unic, pentru a permite urmărirea fiecărui produs din momentul producerii până în momentul vânzării către primul distribuitor de retail, a anunțat Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), prin intermediul unui comunicat de presă, remis, miercuri, AGERPRES.

Măsura se va aplica din data de 20 mai 2019 și a fost prevăzută într-o directivă europeană transpusă în legislația națională prin Legea nr. 201/2016.

Pentru produsele din tutun, altele decât țigaretele și tutunul de rulat, marcarea se va face începând din 20 mai 2024.

"Înainte de introducerea în circuitul de vânzare cu amănuntul, toți operatorii economici implicați în comerțul cu produse din tutun, inclusiv producătorul, au obligația de a înregistra intrarea tuturor pachetelor unitare aflate în posesia lor, precum și toate mișcările intermediare și ieșirea finală a pachetelor unitare din posesia lor, conform Legii nr. 201/2016. Această obligație poate fi îndeplinită prin marcarea și înregistrarea ambalajelor sub formă agregată, precum cartușe, baxuri sau paleți, dacă se asigură urmărirea și asigurarea trasabilității tuturor pachetelor unitare", informează ANAF.

În decembrie 2017, Comisia Europeană a informat statele membre despre faptul că legislația secundară privind sistemul de trasabilitate a tutunului a fost adoptată.

Având în vedere importanța deosebită pe care o are crearea unui sistem unic funcțional în toate statele membre, pentru urmărirea și monitorizarea produselor din tutun, Comisia Europeană organizează patru întâlniri regionale privind aspecte de implementare a sistemului de trasabilitate și elementele de securitate pentru produsele din tutun.

La a doua întâlnire regională, ce va avea loc în data de 15 februarie 2018, la București, au fost invitate să participe autoritățile responsabile din șapte state membre: Austria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Întâlnirea este organizată de Comisia Europeană - DG SANTE și Ministerul Sănătății.

Fiecare stat membru poate numi până la zece reprezentanți ai părților interesate din sectorul economic pentru a participa la sesiunea publică. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.404 secunde