Scandalul medicului italian a ajuns și la Ministerul Educației. Se verifică echivalarea studiilor lui Matteo Politi

237
Scandalul medicului italian a ajuns și la Ministerul Educației. Se verifică echivalarea studiilor lui Matteo Politi - img-1549539713.jpg
Ministrul Educației a anunțat că se fac verificări după ce a apărut documentul în care se arată că studii medicale ale lui Matteo Politi au fost echivalate de departamentul de specialitate din cadrul ministerului Educației.

Avem prima reacție a ministrului educației în scandalul falsului chirurg, scrie romaniatv.net

"N-am văzut echivalarea pe care ministerul a dat-o în anii trecuți. Trebuie să analizez echivalarea, să văd în ce măsură echivalarea corespunde studiilor pe care acest cetățean le-a avut și, potrivit rigorilor echivalărilor, puteau fi recunoscute în România. Dar recunoașterea diplomei nu însemană și intrarea în profesie. Eu cred că trebuie să privim diferențiat lucrurile. Dacă ministerul a greșit, cine a greșit trebuie să recunoască și să primească sancțiunea corespunzătoare. Dar dacă ministerul a făcut doar recunoașterea diplomei, aici pot să vă spun că ministerul nu poate să dea intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori. Poate să recunoască doar diploma. Deci lăsați-mă să am întâi documentul de echivalare. Vreau să vorbesc în cunoștință de cauză, nu am niciun motiv să-l ascund", a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Matteo Politi, italianul cu opt clase acuzat că a practicat medicina în mai multe clinici private din România cu acte false, a fost prins când încerca să fugă din țară prin Vama Curtici. Poliția de Frontieră l-a reținut miercuri dimineață într-un tren cu destinația Budapesta. Miercuri seară, pe numele său a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore sub acuzația de înșelăciune, urmând să fie dus în fața instanței, cu propunere de arestare.

Falsul chirurg Matteo Politi a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare și nu figurează în Tabloul medicilor din Italia, a dezvăluit miercuri comisarul șef de poliție Ionuț Dana. El a mai precizat că pe 20 noiembrie anul trecut s-a primit la poliție o plângere pe numele acestuia pentru înșelăciune, iar din cercetări au rezultat și posibile alte fapte. Alte plângeri nu au fost depuse la poliție, care cercetează și folosirea de către italian a unei alte identități.

Comisarul Ionuț Dana a precizat că, în 20 noiembrie 2018, s-a primit o plângere pentru înșelăciune de la doi medici în legătură cu o sumă pe care i-o plătiseră italianului pentru un spațiu comercial pe care urmau să îl închirieze, însă spațiul nu îi aparținea lui Politi. Atunci au început cercetările, au fost audiate mai multe persoane, a rezultat că italianul a folosit și o altă identitate.

"Tot începând din noiembrie am demarat verificarea privind autenticitatea unor documente, am făcut și alte audieri. Am primit mai multe seturi de documente - unele în română, altele urmează să fie traduse. Am purtat corespondență inclusiv cu atașatul de interne italian la București și am primit o serie de documente. Pot să vă confirm că a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare și nu figurează în Tabloul medicilor din Italia", a mai spus reprezentantul Poliției.

El a precizat că se desfășoară cercetări pentru a vedea dacă Matteo Politi a exercitat o profesie fără a avea dreptul.

El a spus că, până în acest moment, la Poliție nu au fost depuse alte plângeri în afara celei de înșelăciune. Colegiul Medicilor însă s-a adresat parchetului.

sursa: romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9943 secunde