Scandal pe terenurile din cartierul Campus. Urmează exproprieri

7968
5

Articole de la același autor

Zona Campus s-a dezvoltat haotic în ultimii ani și, în locul grădinilor de legume au apărut, ca peste noapte, vile și viluțe, bloculețe și turnuri moderne. Proprietarii au construit după bunul plac, mecanismul autorizațiilor funcționând ca uns, însă fără o viziune reală a unui cartier organizat, demn de o metropolă, cum se vrea Constanța.





Abia acum, în al doisprezecelea ceas, autoritățile locale au început să pună cap la cap planurile și să reglementeze zona rezidențială. Se lucrează de luni bune la noul Plan Urbanistic Zonal al cartierului, au fost organizate întâlniri ale reprezentanților Serviciului de Urbanism, ale proiectantului Expaco SRL, dar și dezbateri publice cu locatarii și proprietarii zonei. Dar, deocamdată, nu se avansează.



Oamenii se plâng că nu au drumuri, că nu au iluminat public, că nu au pubele pentru colectarea gunoiului, că nu au trotuare, în timp ce Primăria le cere să le dea înapoi o parte din terenuri pentru a putea organiza infrastructura și a le face șosele, spații de utilități și spații verzi. Situația însă îi nemulțumește pe unii, care se văd acum nevoiți să-și ciuntească proprietățile. Dar sunt și persoane care vor să-și extindă curtea până la lac și cer Primăriei trecerea spațiilor verzi în domeniul privat, pentru a le putea cumpăra.





10.000 de euro pentru 8 metri pătrați de spațiu public

Prima obiecție privind PUZ-ul a venit de la un constănțean care consideră că în noul document se comite un abuz prin omisiune pentru terenul expropriat.



"În PUZ nu se prezintă/specifică modalitatea juridică prin care se face transferul din proprietatea privată în proprietatea publică a terenului după impunerea de retragere aliniament teren; nu se face referire la Legea nr. 33/1994 (republicată 2011) privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică locală", explică Marian Popa, în adresa transmisă către Primăria Constanța.

Acesta este de părere că, ținând cont de noile reglementări cu privire la asigurarea locurilor de parcare, "în cazul în care nu dispui de loc de parcare pe propriul teren, trebuie să plătești 10.000 de euro pentru un loc de parcare de opt metri pătrați, despăgubirea pentru terenul expropriat pentru cauza de utilitate publică prin impunerea retragerilor aliniamentelor de teren să fie de 10.000 de euro pentru fiecare opt metri pătrați de teren".

Cadou de la proprietari către furnizorii de utilități

Constănțeanul are o obiecție și cu privire la investițiile în extinderea rețelelor de utilități. "SC Expaco SRL în PUZ-ul propus prezintă/specifică modalitatea juridică prin care investițiile proprietarilor în extinderea conductelor de distribuție apă/canal, rețelei de joasă tensiune și transformatoare de energie electric, etc. trec din proprietatea privată (cel care a făcut investiția) în pro-prietatea publică/privată (RAJA, ENEL) care, fără niciun ban investit, devin proprietari pe rețelele de distribuție de pe urma cărora fac profit. Concluzia: investițiile în extinderea conductelor de distribuție apă/canal, a rețelei de joasă tensiune și transformatoare de energie electrică etc. cad în sarcina Primăriei alături de RAJA și ENEL, conform Ordin 59/02.08.2013", mai scrie în adresă.





Unii nu vor promenadă, ci curți până la lac

Și alți vecini sunt supărați cu privire la planurile pentru infrastructura zonei. Astfel, într-o adresă trimisă către Primăria Constanța, o proprietară solicită ca pe terenul aflat în proprietate, în viitorul PUZ să nu se mai prevadă drum public, respectiv strada Diamant, proprietarii intenționând să construiască o locuință P+2E pe terenul respectiv. De asemenea, o altă deținătoare de două loturi de teren situate la marginea zonei Campus își transmite dezacordul față de propunerile actuale privitoare la lărgirea aleilor de acces, care ar afecta suprafețele celor două loturi deținute și posibilitatea de a construi pe acestea.



De cealaltă parte, o proprietară propune reintroducerea terenurilor din fața proprietății sale, respectiv spațiu verde, acces și a aleii ce duce spre lac, în domeniul privat, cu destinația acces și spațiu verde în vederea cumpărării sau atribuirii sub formă legală a acestora. Deocamdată, PUZ-ul este departe de a fi gata. Arhitectul șef Mihai Radu Vânturache a solicitat arhitectei Mirela Băncescu, reprezentantul Expaco SRL, mai multe precizări și reveniri. Rămâne de văzut și cum va rezolva primăria problema exproprierilor și dacă va reuși să mulțumească pe toată lumea. 


Comentează știrea

Arabu
18 aprilie 2017
Vrăjeală Pesedista

De ani de zile se construiește haotic, la fel au fost date și autorizațiile și se dau în continuare, pe bani, foarte mulți bani , primarul Fătălău se face ca a descoperit apa calda , dar cunoaște foarte bine cum a funcționat angrenajul autorizațiilor, doar profesor i-a fost escrocul Mazare

Marian
18 aprilie 2017
conducta de 600-de distributie

Constanteanul a mai solicitat ca SC RAJA SA sa isi armonizeze avizele cu legile in vigoare, adica sa nu mai instituie regim de siguranta 10m stanga/dreapta pt conducta de 600 care este de DISTRIBUTIE!!! Conform legii regimul de siguranta pt conducta de distributie este de 3m!!!! Expaco trebuie sa tina cont si de acest lucru.

S-auzim de bine
18 aprilie 2017
..turnul lui Babel..

Eheee și câte și mai câte.. Dar mergeti si la Mamaia ( de unde s-a infiripat clanul Mazare), si la Eforie (de acolo de unde s-a ales Brailoiu), pe nisipul plajei si vedeti ca autorizatiiler sunt facute doar ca sa ia primaria sau doar niste angajati bani pe ele, nu ca sa fie respectata vreo lege.. Ba la nevoie sa face o lege sa fie posibila orice magarie.

Efectul Mazare-Fagadau
18 aprilie 2017
Arhitectul Vânturache

Cartierele astea sunt croite dupa chipul si asemanarea lor cu Mazare sau cu Fagadau, urmasul lui Mazare.Dezordinea din mintea lor o gasiti in cartierele aparute in ultimii ani.V-a placut sa aveti primari fashion ? Aveti ce v-ati dorit.Aveti cartiere nonconformiste,fara strazi,fara utilitati.Arhitectura care este si arta dar si o stiinta in acelasi timp a ajuns la mana amatorilor de teapa lui Fagadau.Arhitectii orasului s-au lasat condusi de prosti numai ca sa manance si gura lor ceva.Si-au batut joc de meseria lor.La prima vedere ai spune ca Mazare a fost un idiot.Dar in cartierul Consilierilor au stiut sa respecte acelasi regim de inaltime.Acolo au strazi largi asfaltate,au toate utilitatile,au si un parc cu fata la mare.In cartierul Consilierilor se poate.In cartierele Campus,Veteranilor,Compozitorilor,in restul orasului Constanta nu se poate.Pai sa nu te apuce scarba ? Astia construiesc dupa reguli medievale.Investitorul arunca un buzdugan si acolo unde cade buzduganul afaceristului, Fagadau autorizeaza un bloc,o cafenea,un hotel,o casa,un salon de masaj erotic,autorizeaza ce vrea zmeul.Toate pana intr-o zi cand Fagadau se va trezi si el cu "un buzdugan" chiar in freza.Sau mai rau,buzduganul zmeului va pica chiar pe vila lui Mazare,pe casa lui Nicusor sau in curtea PSD-ului.Vine si ziua aia.Mama lor de hoti.

garsgfsaf
18 aprilie 2017
cartierul veterani

Si in cartierul veterani va fi aceeasi situatie. Actionati acum, pana nu va fi prea tarziu

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2152 secunde