Scăldatul în Lacul Sfânta Ana a fost interzis, pentru protejarea calității apei

193
Scăldatul în Lacul Sfânta Ana a fost interzis, pentru protejarea calității apei - apa-1524495735.jpg

Articole recomandate

Scăldatul în Lacul Sfânta nu mai este permis din această vară, acest lucru fiind prevăzut în Planul de Management al rezervației, intrat în vigoare de curând, pentru a proteja calitatea apei.


Panourile prin care turiștii sunt avertizați că scăldatul în lac este interzis au fost amplasate în aceste zile, reprezentanții administrației rezervației susținând că decizia a fost luată pentru a se evita poluarea apei de către cei care se scăldau după ce foloseau loțiuni de protecție solară.


"În 2017, pe 12 decembrie, a apărut în Monitorul Oficial Planul de management al Lacului Sfânta Ana și Tinovului Mohos, în care o nouă reglementare este că scăldatul este interzis. Excepție fac concursurile organizate de triatlon, duatlon sau cele organizate anual care au ca probă și natația. S-a lua această hotărâre pentru protejarea valorilor naturale și pentru a proteja lacul, pentru că vara, când sunt foarte mulți turiști, care nu așteaptă să se usuce loțiunea de soare, în luna august apare o peliculă de loțiune deasupra apei. Apa din lac provine doar de la ploaie și zăpadă, este foarte curată primăvara și ar fi păcat să o poluăm", a explicat Gavrilă Hadâmbaș, șef al serviciului de pază al Rezervației Naturale Lacul Sfânta Ana-Tinovul Mohoș.


La rândul său, inginerul Darvas Janos din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita a precizat că interzicerea scăldatului în Lacul Sfânta Ana s-a decis după îndelungi consultări și în urma analizelor realizate de specialiști, care au arătat faptul că, în timp, scăldatul în lac va putea duce la înrăutățirea calității apei.


"Decizia a fost luată pentru a proteja calitatea apei și întreaga zonă, care este arie naturală. (...) După ce omul se dă pe corp cu unele substanțe, loțiuni de îngrijire a corpului, de protejare împotriva razelor solare și intră în apă, o parte din aceste substanțe rămân pe suprafață, creează o peliculă și introduc atât poluarea cu aceste substanțe cât și efecte care apar în urma izolării acestei suprafețe", a declarat Darvas Janos, pentru AGERPRES.


Acesta și-a exprimat speranța că turiștii vor înțelege că decizia a fost luată pentru a proteja lacul și că vor alege pentru scăldat alte locuri, unde nu se pune în pericol o arie naturală protejată.


"Dacă se continuă în ritmul acesta se va ajunge la o înrăutățire simțitoare (a calității apei, n.r.) și pentru a se evita acest lucru s-a luat decizia interzicerii scăldatului. Există ștranduri, bazine, SPA-uri, locuri unde efectul nu este atât de semnificativ și nu contribuie la distrugerea unor zone protejate, sperăm că lumea va înțelege", a conchis Darvas Janos.


Situat la aproximativ 950 de metri altitudine, lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, se întinde pe 20 de hectare și are o adâncime de șapte metri. Nefiind alimentată de izvoare, apa lacului provine numai din ploi și din topirea zăpezii și este foarte curată, aproape distilată, într-un litru de apă găsindu-se 0,029 de miligrame de minerale.


Zona este vizitată în fiecare an de zeci de mii de turiști, atrași de frumusețile și legendele locului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9328 secunde