SCADE INDEMNIZAȚIA PENTRU MAME / Ce spune ministrul Finanțelor

461
SCADE INDEMNIZAȚIA PENTRU MAME / Ce spune ministrul Finanțelor - shutterstock1630925872-1518529627.jpg

Articole recomandate

Autoritățile discută marți și miercuri cu privire la eventualele scăderi ale indemnizațiilor de creștere a copilului, ca urmare a transferului contribuțiilor sociale, a anunțat, marți, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, la Palatul Parlamentului.



"Astăzi și mâine la Ministerul de Finanțe, Ministerul Muncii, se discută ca eventuale astfel de situații să fie acoperite legal, apoi și material. Nu spun care ar fi soluția. Ideea e să identificăm astfel de posibile situații, după care să vedem care e cea mai bună abordare astfel încât oamenii să nu piardă. Contează interesul omului", a spus Eugen Teodorovici.

Indemnizația aferentă concediului medical pre și post natal de 126 de zile ar putea scădea prin majorarea contribuțiilor sociale, de la 10,5% în decembrie la 25% în ianuarie, a declarat, marți, Claudia Sofianu, Partener, Liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România.

"Dintr-un calcul aritmetic reiese că indemnizația aferentă concediului medical pre și post natal scade sau ar putea să scadă din următoarele considerente: în primul rând cota de contribuție de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci este un procent mai mare care se datorează. Acesta ca urmare a transferului contribuției de asigurări sociale de la angajator la angajat. În al doilea rând, baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuție este crescută pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut ajungând de la 3.131 de lei la 4.162 de lei", a spus Claudia Sofianu, la o întâlnire cu presa.

Claudia Sofianu a menționat că este vorba de o indemnizație de concediu medical care înlocuiește venitul salarial pe care mama îl obține în mod normal și că nu este afectată indemnizația de creștere a copilului care este plătită de către stat.

Contribuțiile sociale au trecut de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată în noiembrie 2017 iar nivelul contribuțiilor a scăzut cu două puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%.

Din totalul de 22,75% contribuții datorate de către angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

Calculele de la Finanțe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

În cazul veniturilor din activități independente, contribuțiile se plătesc dacă veniturile depășesc 12 salarii minime brute pe economie.

Sursa: romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Martie 2015
Stire din Eveniment : DNA REȚINE ÎNCĂ UN PRIMAR
Pagina a fost generata in 0.5021 secunde