Satul de Vacanță, la limita dintre kitsch și civilizație

1794
Nicio vară nu este completă pentru constănţeni fără măcar un mic şi o bere în Satul de Vacanţă, de dragul anilor trecuţi sau de curiozitate „dacă s-a mai schimbat ceva”. Aşa cum nicio escapadă la mare nu e completă pentru turişti fără un tur al tiribombelor din aceeași locație. Bătrânul sătuc, cu căsuţe tradiţionale şi terase moderne, se află la limita dintre comerţ civilizat, într-un ambient plăcut şi relaxant, şi aspectul de talcioc plin de kitsch-uri.





Seară de seară, Satul de Vacanţă din municipiul Constanţa se animă cu sute de turişti şi constănţeni dornici de distracţie. Printre terasele cu specific ţărănesc, mediteranean sau modern, dughene cu jucării, haine şi tot felul de nimicuri, tonete de îngheţată sau jocuri mecanice, răsună muzică lăutărească, manele sau latino, după gustul fiecărui proprietar. În vacarmul ce miroase a mici la doi lei bucata sau porumb copt, cu greu îţi poţi croi drum pe aleile înguste fără să fii agasat de volumul tare al boxelor sau de angajaţii teraselor care te îmbie cu tot felul de preparate „la ofertă”.



„Am avut proasta inspiraţie de a lua cazare la o pensiune în Satul de Vacanţă. Ce-i drept, preţul este foarte bun, 80 lei pe noapte, când peste tot găseşti de la 200 lei în sus. Însă este foarte mare gălăgie şi, de cum se lasă seara, este o hărmălaie greu de trecut cu vederea. Şi este mizerie mare”, ni s-a plâns pe adresa redacţiei o turistă din Craiova.



Am fost şi noi într-un tur prin Satul de Vacanţă, marţi, la orele prânzului. E drept, în plină arşiţă, zona părea amorţită, însă se vedea că se făcuse curăţenie. Trotuarele erau aliniate, bordurile fuseseră vopsite, iar buruienile tăiate. În timp ce, pe podeţul de pe aleea principală, o cerşetoare se tânguia de fiecare turist să îi dea şi ei un leu de mâncare, pe canalul din spatele său, o răţuşcă se plimba agale cu bobocul lângă ea, iar o lebădă admira sălciile curgătoare. Pe la terase, angajaţii făceau pregătirile pentru „asaltul” de oaspeţi de la lăsarea serii, iar la maşinuţe era linişte, multe fiind încă închise.



Deşi unele magazine erau închise, cele deschise dădeau pe afară de marfă… la propriu. În ciuda eforturilor autorităţilor de a înfrumuseţa şi a civiliza cât de cât zona, este greu să dispară aspectul de talcioc, atâta vreme cât comercianţii par să îşi facă regulile proprii. Muzica era dată tare la fiecare dugheană, produsele erau expuse pe jos, în cutii sau mormane, chiar la marginea aleii, iar intrările şi ferestrele magazinelor erau pline de umeraşe cu tot felul de ţoale de sezon, chinezeşti şi de proastă calitate, nicidecum tradiţionale dobrogene sau din alte regiuni.



A început desfiinţarea dughenelor

Reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin că fac eforturi pentru a îmbunătăţi aspectul Satului de Vacanţă, chiar dacă unii comercianţi sunt greu de convins să „îmbrățișeze” civilizarea. „90% dintre dughenele din Satul de Vacanţă au dispărut la acest moment, au rămas doar unele care sunt fără autorizaţie de funcţionare şi pentru care a fost demarată procedura pentru dispoziţia de demolare. De asemenea, în stațiunea Mamaia, pe faleză, chiar de la intrare, până aproape de Năvodari, toate dughenele de acest fel au fost deja eliminate, desfiinţate, prin înţelegere cu deţinătorii de terenuri şi procedând şi la comunicarea neautorizării funcţionării acestora de către direcţia responsabilă din Primăria Constanţa. Considerăm că, până la 15 iulie, vom fi siguri că vom scăpa de acest tip de comerţ”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul adjunct al Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, Horia Constantinescu.



De altfel, agenţii econonomici care obişnuiau să ocupe domeniul public, pe faleza din Mamaia, au fost alungaţi. „Le-am dat alternativa să nu mai stea pe domeniul public şi să închirieze spaţii comerciale, pentru că domeniul public, respectiv faleza, nu este pentru activităţi comerciale. Nu există nici în Planul Urbanistic General prevăzută pe faleză funcţiunea de activităţi comerciale de acest tip”, a precizat primarul Vergil Chiţac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5397 secunde