Satele din zona Dobrogei, amenințate de Dunărea umflată

684

Articole de la același autor

Dunărea umflată se apropie de zona Dobrogei. După ce a făcut ravagii în țările vecine, fluviul este "păzit" strașnic de autoritățile din țara noastră, pregătite să îl înfrunte în caz că iese din albia sa.

Hidrologii au emis o atenționare cod galben pe Dunăre, ce vizează creșteri de niveluri și debite cu depășirea cotelor de atenție în perioada 20 iunie, ora 6,00 - 23 iunie, ora 6,00 pe sectorul aval Gruia - Calafat, județele Mehedinți și Dolj. De asemenea, se menține cod galben pe Dunăre pe sectorul aval Calafat - Zimnicea, pe toată durata intervalului până pe 26 iunie, la ora 6,00, în județele Dolj, Olt și Teleorman.

Astăzi de dimineață, Dunărea umflată este așteptată să intre în Dobrogea. De la ora 6,00, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit cod galben pe sectorul Cernavodă - Hârșova. Însă hidrologii sunt optimiști și spun că nu vor fi probleme cu inundații, mai ales în contextul căldurii și lipsei de precipitații din ultimele zile.

Autoritățile și comitetele de urgență sunt pe baricade

"Debitul este destul de mare, de peste 10.000 de metri cubi pe secundă, însă se situează sub cel care s-a înregistrat lunile trecute, în primăvară, când depășea 13.000 de metri cubi pe secundă. Astfel de coduri de atenționare se instituie automat. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral monitorizează în permanență cursul Dunării, iar autoritățile locale sunt și ele în alertă", au declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții Administra-ției Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Prefectura Constanța a fost și ea înștiințată cu privire la pericolele din zonele din apropierea Dunării și verifică modul cum se implică comitetele locale pentru situații de urgență în pregătirea pentru preîntâmpinarea unor calamități.

"ABADL are personal care stă permanent în zonele critice și anunță dacă există necesitatea unei intervenții. De asemenea, se asigură suportul tehnic prin dispeceratul ABADL, care poate să preia și să distribuie informații către autoritățile locale. Însă este puțin probabil să apară probleme. O să fie o ușoară creștere a debitului, dar nu vor apărea incidente", au mai adăugat reprezentanții ABADL.

Ultima dată când Dunărea a făcut ravagii în Dobrogea a fost în anul 2010, când a inundat mai multe drumuri și gospodării din localitatea Topalu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5381 secunde