Sărbătoare la malul mării. "Boboteaza ne aduce valuri, pentru că vom avea mereu valuri în viață"

578
Sărbătoare la malul mării.

Articole de la același autor

Faleza Cazinoului din Constanța a devenit, ieri dimineață, neîncăpătoare. Aici, mii de credincioși, tineri sau bătrâni au îndurat frigul de afară numai pentru a putea participa la slujba de sfințire a apei și pentru a duce acasă o sticluță de Aghiasmă Mare, despre care se spune că are puteri miraculoase și că îi ferește pe oameni de necazuri sau boli.


A devenit deja o tradiție ca în ziua Bobotezei toți credincioșii să fie prezenți pe faleză, unde să participe la slujba de sfințire a Aghiasmei Mari. Ca de fiecare dată, constănțenii care au ajuns în fața Catedralei au fost sfătuiți să aibă răbdare, pentru că aghiasma va ajunge pentru toată lumea, lucru care s-a și întâmplat. Ca și anul trecut, totul s-a desfășurat sub atenta supraveghere a jandarmilor, care au avut grijă să nu se înregistreze incidente. Constănțenii care au participat la eveniment au declarat că au venit la Bobotează pentru sănătate. "La cei 76 de ani pe care îi am, altceva, în afară de sănătate, chiar nu mă interesează", ne-a declarat Elena S.


Și Georgeta A., ca și Adrian B. ne-au mărturisit același lucru, că vor doar să fie sănătoși, dar și să aibă parte de un an mai bun decât cel care tocmai ce s-a încheiat. 


De etichetarea celor 200.000 de pet-uri cu apă sfințită s-au ocupat 100 de voluntari, iar la final acestea le-au fost puse la dispoziție tuturor enoriașilor. Ca de obicei, butoaiele de apă au fost trase de carele de boi și măgari, în fața Cazinoului, acolo unde IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu un sobor de preoți și diaconi au oficiat slujba de sfințire a apei. La final, acesta a aruncat cele trei cruci în mare, 16 curajoși intrând în apă pentru a le recupera. 


"Dacă vom fi mai buni, și anul va fi mai bun"


Cu această ocazie, IPS Teodosie a declarat că Marea Neagră este Iordanul nostru. "Se sfințește apa, se sfințește marea, iar prin purtarea noastră față de semenii noștri, dacă vom fi mai buni, și anul va fi mai bun. Iată, Boboteaza anului 2020 vine să ne aducă valuri, pentru că vom avea mereu valuri în viață. Fiecare om are în viața sa valuri, când îi este mai bine, când îi este mai greu, de aceea sfințirea mării, unde i-am pomenit și pe cei pe care marea i-a înghițit, este o necesitate pentru noi toți, pentru că marea este o binefacere pentru noi toți. Ea ne împrospătează aerul, la fel cum trebuie să ne împrospătăm și noi sufletul, cu rugăciunile de la Bobotează", a declarat Înalt Prea Sfințitul Teodosie. 


Reamintim că Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie și, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit astăzi, 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. În popor se spune că apa sfințită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, face minuni și că sunt suficiente doar câteva picături pentru a vindeca deochiul sau alcoolismul. 


De asemenea, oamenii spun că această apă sfințită îi ajută să curețe casa de duhurile rele și pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple, Aghiasma Mare trebuie să fie băută dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile, până la 14 ianuarie. Totodată, cu Aghiasma Mare se pot stropi și casa, curtea, grădina, livezile, pentru a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului. De precizat că aghiasma nu trebuie să fie înmulțită, o sticlă fiind suficientă pentru un an de zile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3557 secunde