Săptămâna Patimilor. "La întâlnirea cu Hristos trebuie să avem haina sufletului nepătată"

481

Articole de la același autor

Ziua de ieri, duminica Floriilor, a fost și prima zi din Săptămâna Patimilor, care ne aduce aminte de Patimile, Răstignirea și Îngroparea Domnului. În această perioadă, Biserica îi invită pe credincioși la rugăciune mai intensă, în fiecare seară oficiindu-se în biserici slujba Deniei. 


Termenul "denie" se traduce prin "priveghere" sau "slujbă nocturnă". Astfel, denia este slujba utreniei sau "de dimineață", care se oficiază în seara zilei precedente. 


Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație deosebită, iar deniile pun în valoare acest lucru.


Înainte de toate, însă, creștinii trebuie să știe că postul continuă până în ziua de Paști, pe 8 aprilie. Tocmai de aceea, ei sunt sfătuiți să meargă la biserică și să postească, pentru a fi cât mai aproape de Dumnezeu. 


"Nu vom putea înțelege niciodată postul, decât dacă vom înțelege postul ca pe o bucurie pentru creștini. Postul nu este canon, nu este pedeapsă, el este bucurie, pentru că în el creștinul este sfătuit duhovnicește să se roage mai mult, să fie mai bun cu aproapele său, să fie mai săritor în toate cele ale aproapelui său. Postul nu reprezintă o perioadă de tristețe, ci o perioadă de mai intensă rugăciune și de o stare permanentă de a face bine. Desigur, acesta nu se poate realiza decât printr-o întreită împăcare: cu noi înșine, cu aproapele nostru și cu Dumnezeu. Dacă se ține dintr-un ritualism, devine o uzură, devine doar o cură de slăbire și nicidecum un mod de a ne apropia de poarta Raiului", a declarat, pentru "Cuget Liber", parohul Bisericii "Sfântul Ștefan" de la Gară, preotul Mihail Pavel Puiu. 


În tot acest timp, a precizat preotul, creștinii au voie să iubească și să ierte, să-și cerceteze sufletele prin taina spovedaniei făcute la modul sincer, pentru ca la finalul acestui post să ne întâlnim cu Hristos, lumina lumii. Cel mai important, este ca la întâlnirea cu El să avem haina sufletului nepătată. 


"Am învățat în toată perioada aceasta de când am fost încredințat în misiunea preoțească că pe Dumnezeu îl interesează doar valoarea umană, bunătatea inimii, celelalte sunt doar fire de nisip în fata vântului. Așa că, indiferent cât de postitor aș fi, ori că aș citi biblioteci întregi de rugăciuni, dacă nu iert și iubesc pe aproapele meu, toate sunt în zadar. De aceea, ca să primim lumina Sfintei Învieri, trebuie să iertăm și să iubim!", a explicat părintele. 


Important de reținut, în Sfânta și Marea Miercuri (denia de Marți seară), preoții vor pomeni vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli, precum și ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă, gest profetic al viitoarei puneri în mormânt a Domnului.


În Sfânta și Marea Joi (denia de Miercuri seară) vor fi pomenite patru momente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos; Cina cea de Taină, ca instituire a Liturghiei creștine; rugăciunea lui Hristos către Tatăl, din Grădina Ghetsimani; prinderea lui Iisus și ducerea Sa la judecată.


Sfânta și Marea Vineri (Denia de Joi seară, a celor 12 Evaghelii) pomenește sfintele și mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos. Cele 12 Evanghelii relatează modul în care Hristos a fost prins, judecat pe nedrept, batjocorit, răstignit în rând cu tâlharii și, în cele din urmă, îngropat.


Sfânta și Marea Sâmbătă (denia de vineri seară - Prohodul Domnului) ne aduce aminte de procesiunea de îngropare a lui Iisus, prefigurată printr-o slujbă în care clerul și credincioșii stau împreună în jurul Sfântului Epitaf (o pânză pictată cu trupul Mântuitorului, coborât de pe cruce și înfășurat în giulgiuri). Totodată, se face pomenire și de pogorârea Mântuitorului la Iad, ca și de eliberarea drepților de acolo.


Ca urmare, în această săptămână credincioșii sunt chemați să se ostenească printr-o postire mai aspră. Astfel, cine poate, ține post negru sau ajunează până seara în zilele de luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2723 secunde