Șanse la viață pentru pacienți! Spitalul Județean se pregătește să dea drumul Radioterapiei

298
Șanse la viață pentru pacienți! Spitalul Județean se pregătește să dea drumul Radioterapiei - radioterapiegf1-1517331461.jpg

Articole de la același autor

Vești bune pentru bolnavii care au nevoie de radioterapie. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a primit, recent, din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, autorizarea necesară pentru dezafectarea
sursei vechi de cobalt. 


Potrivit reprezentanților unității sanitare, procesul de dezafectare se va desfășura în perioada imediat următoare, în cele mai bune condiții de siguranță. Astfel, pentru stabilirea ultimelor detalii, în perioada imediat următoare, la Spitalul Județean va veni o echipă de specialiști de la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești. 


"După dezafectarea și scoaterea echipamentului vechi, zona va putea fi pregătită pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziționarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în luna noiembrie, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la sediul Guvernului. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK. Noul accelerator va acoperi aproximativ 75% din schemele terapeutice necesare radioterapiei", a precizat conducerea spitalului. 


Reamintim că activitatea serviciului de Radioterapie din cadrul SCJU a fost suspendată în urmă cu aproximativ doi ani, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Altfel spus, sursa de cobalt are o durată de viață care nu poate fi depășită cu mult peste, așa că, după o anumită perioadă de timp, se află în incapacitate de a mai trata pacienți.
În concluzie, epuizându-se sursa, aparatul nu a mai funcționat, iar în aceste condiții, s-a suspendat activitatea. De atunci, bolnavii au fost puși în situația de a-și face tratamentele în București sau alte județe ale țării. 


Tratamente în alte județe 


"O problemă este că bolnavii din județul nostru, neavând Radioterapie, trebuie să își facă tratamentul la alte centre din țară, precum București, Iași, Galați. Din păcate, acolo este foarte greu de mers pentru cei cu o poziție socio-economică precară, iar lipsa resurselor financiare îi face de multe ori să renunțe la terapie. O bună parte dintre ei nu își permit să stea în alte județe cât durează cele 25 de ședințe de tratament. Cert este că, fără tratament, noi nu putem opera bolnavii", a declarat dr. Aneta Tomescu, șef Obstetrică-Ginecologie II la SCJU. 


Până la reînființarea Radioterapiei, însă, cadrele medicale încearcă să ajute bolnavii așa cum pot. Medicii de la Constanța le dau mereu bieților suferinzi o serie de tratamente pentru a le alina suferința. 


Radioterapia este o procedură care ajută la vindecarea pacientului bolnav de cancer sau care poate fi folosită ca terapie adjuvantă, pentru a preveni recidivele după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii primare. 


Radioterapia este o metodă terapeutică cu acțiune loco-regională, care folosește radiațiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase). Pe lângă tratarea unor forme de cancer, în situații relativ limitate și folosind doze mici, poate fi utilizată pentru efectul său de scădere a inflamației în tratarea afecțiunilor articulare inflamatorii degenerative. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6411 secunde