Salvarea bisericuțelor de cretă de la Murfatlar, căutată pe plan internațional!

958
Salvarea bisericuțelor de cretă de la Murfatlar, căutată pe plan internațional! - fondbisericute4-1578944981.jpg

Articole de la același autor

Punerea în siguranță a Ansamblului rupestru de la Murfatlar - bisericuțele de cretă - mai are de așteptat! Motivul pentru care tot sunt amânate lucrările menite să salveze de la distrugere ansamblul de o frumusețe rară, cu o valoare istorico-religioasă inestimabilă nu este reprezentat de lipsa banilor. 


Așa cum prezentam într-o ediție anterioară a "Cuget Liber", specialiștii nu se înghesuie să evalueze starea de degradare și să aștearnă pe hârtie soluții posibile pentru a opri degradarea până la dispariție a monumentului de importanță națională! 
În 2019, Institutul Național al Patrimoniului a inclus ansamblul din județul Constanța în Programul Național de Restaurare și au fost alocați 619.000 lei, fără TVA, pentru întocmirea documentației necesare înainte de reabilitare: întocmirea releveului ansamblului, masivului "Peninsula", a construcției de protecție din beton armat, realizarea de fotogrametrie și scanare3D, a studiului topografic, a studiului hidrogeologic, studiului geotehnic, expertizei biologice, expertizei tehnice, studiilor litice și mortare, monitorizării la vibrații și a microclimatului spațiilor interioare. Au fost organizate două licitații, una în octombrie, iar una la începutul lui decembrie. Ambele însă s-au încheiat fără succes, fără găsirea niciunui expert interesat să realizeze documentația. 


În consecință, Institutul Național al Patrimoniului începe anul 2020 cu o nouă încercare, cu o nouă licitație. "Un monument unic în Europa - ansamblul de chilii și bisericuțe de secol X săpate în masiv de cretă, de la Murfatlar - așteaptă din 1977 (data desființării Direcției Monumentelor Istorice și sistării lucrărilor conduse de aceasta) reluarea șantierului de restaurare deschis în anii '70. Protecția monumentului s-a rezumat în anii ce au urmat la intervenții punctuale, incapabile să stopeze degradarea naturală accelerată.


Prin includerea Ansamblului rupestru de la Murfatlar în PNR în 2019, Institutul urmărește realizarea unor studii și cercetări amănunțite care să stea la baza unui concurs internațional de arhitectură și găsirii soluției optime de protecție și de punere în valoare a monumentului (în același timp o structură de protecție, muzeu de sit și centru de informare turistică).
Începem, așadar, 2020 reluând licitația deschisă pentru aceste studii și investigații", au transmis reprezentanții institutului național. 


Până la desfășurarea concursului internațional, însă, este nevoie de documentații. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 5 februarie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2293 secunde