Pentru a face economii la bugetul local

Salariile angajaților Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost scăzute cu aproape 30 la sută

7861
Salariile angajaților Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost scăzute cu aproape 30 la sută - 37151652f38c45b0917a9584801baecd.jpg
Peste 1.000 de salariați din Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța primesc, începând cu luna februarie 2010, salarii mai mici cu aproape 30 de procente. Măsura a fost impusă de conducerea instituției, pe fondul bugetului insuficient acordat pentru anul în curs. Decizia a stârnit nemulțumirea angajaților și a fost atacată în instanță de sindicatul DGASPC.

Potrivit dispoziției semnate de directorului general al DGASPC, Petre Dinică, începând cu luna februarie 2010, veniturile brute ale salariaților vor fi diminuate cu 28%, fără a se scădea sub 600 de lei. Purtătorul de cuvânt al direcției, Roxana Onea, a precizat că instituția numără aproximativ 1.400 de angajați. "Diminuarea se va aplica preferențial, respectând prevederea de a nu se ajunge sub 600 de lei. Avem colegi care, conform legii, sunt încadrați ca asistent social debutant cu studii medii și au salariul brut de 640 de lei pe lună. După aplicarea impozitării, aceștia primesc un salariu de 460 de lei, deci lor nu li se aplică diminuarea respectivă. Iar pentru cei care au, de exemplu, salariu de 700 de lei brut, micșorarea este mai mică decât 28 de procente. Încadrarea maximă din direcția noastră este de consilier superior clasa I A, cu un salariu de 1.640 de lei. Acum însă salariile au ajuns foarte jos", a explicat Roxana Onea.
Diminuarea retribuțiilor se aplică până la rectificarea bugetară, când ar trebui ca angajații să primească retroactiv sumele oprite în acest interval. Puțini cred însă că acest lucru se va întâmpla vreodată.

Acțiuni în instanță pentru drepturi salariale
De altfel, sindicatul salariaților din DGASPC Constanța a atacat deja în instanță măsura impusă de conducerea instituției. "Nu ni se pare normal ca să se facă economii tocmai din salariile noastre, mai ales că sunt foarte mici, încă la nivelul anului 2005, și că nu beneficiem, pe lângă salariul de încadrare, de niciun alt spor decât cel de vechime", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele sindicatului, Angelica Mărgean. Potrivit acesteia, retribuțiile lunare ale angajaților DGASPC Constanța sunt, în prezent, cele mai mici din toate direcțiile din țară. "Se spune că nu ne-au fost alocați bani. Bugetul direcției este asigurat în procent de 70 % de la bugetul de stat și 30 % de la bugetul local, adică prin Consiliul Județean. Însă fondurile de la bugetul de stat au venit integral. Se folosește ca scuză criza financiară, dar la noi așa este de ani buni. De fapt, noi nu avem contractul colectiv de muncă semnat de mai bine de doi ani, fiind singura direcție din țară în această situație. Colegii noștri din alte județe beneficiază de toate sporurile prevăzute de lege. La noi nu se poate. Sunt oameni care trăiesc la limita sărăciei, cu 500 de lei pe lună, care sunt susținători ai familiei, au copii. Este o nedreptate totală", a arătat liderul de sindicat.
Reprezentanții salariaților DGASPC au înaintat în instanță trei acțiuni: una prin care contestă măsura de diminuare procentuală a salariilor, o alta pentru a obține drepturile salariale prevăzute la nivel de ramură, iar a treia pentru a obține drepturile de sporuri pe treaptă și grad pentru funcționarii publici. "De la noi se cere totul, dar cum putem noi să ne implicăm atâta vreme cât avem salarii de mizerie și nu putem să ne ducem traiul? Nu vrem lefuri mari, ci doar niște salarii decente", a concluzionat Angelica Mărgean.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6742 secunde