Sala polivalentă a Constanței, un proiect cu multe semne de întrebare

2247

Articole de la același autor

Clădire modernă și dotată

la standarde europene, peste 5.000 de locuri pentru spectatori, terenuri de joc multifuncționale, bază sportivă, sală de antrenamente, vestiare, dușuri, cafenele, spații verzi, parcare pentru sute de mașini. Toate acestea sunt cuprinse în proiectul primei săli polivalente ce urmează să fie construită la Constanța, în cadrul Complexului Sportiv "Badea Cârțan".

Pusă pe hârtie în urmă cu ani buni, sala polivalentă a intrat, săptămâna aceasta, într-o nouă etapă.

Conducerea Companiei Naționale de Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a anunțat că a semnat, pe 17 decembrie, contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții "Sală Sport Polivalentă - 5.000 locuri, municipiul Constanța, județul Constanța", din bulevardul Aurel Vlaicu nr. 254, zona "Badea Cârțan".

În urma licitației, cei care vor executa lucrările sunt Asocierea SC Euromateria SRL, SC Aduro Impex SRL, Conpat Scarl - Delta Con SRL și Research Consorzio Stabile SC ARL. Valoarea contractului de finanțare este de 67.913.330,34 de lei, cu TVA, cote și taxe incluse, iar durata lucrărilor de proiectare și execuție va fi de 27 de luni, din care trei pentru proiectare.

5.000 de locuri

pentru spectatori

Proiectul "sună" foarte bine pentru municipiul Constanța. Sala de sport propusă ocupă la sol aproximativ 9.820 metri pătrați, fiind desfășurată pe trei niveluri, cu un total de 18.500 mp, având o capacitate de 5.000 de locuri. Din punct de vedere funcțional, clădirea cuprinde mai multe zone. Astfel, va fi zona terenului de joc cu caracter multifuncțional, dimensionată și dotată corespunzător pentru terenul de handbal, baschet și volei, cu zonă de protecție specifică fiecărui sport, conform instrucțiunilor fiecărei federații sportive în parte. Zona gradenelor va asigura locurile pentru publicul spectator, aproximativ 4.000 de locuri în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, aproximativ 800 de locuri în varianta folosirii spațiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare, în cazul activităților nonsportive, locuri pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei, precum și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.

Mai mult decât atât, baza sportivă este prevăzută cu o sală de antrenamente, dimensionată, de asemenea, conform regulamentelor federațiilor de specialitate. Totodată, proiectul dispune de spații pentru publicul spectator, sportivi, spații administrative, spații destinate securității și organizatorilor de evenimente, spații de depozitare și spații tehnice, precum și spații funcționale și operaționale, în vederea asigurării unei funcționări eficiente, conformă cu standardele și normativele în vigoare. Nu în ultimul rând, baza sportivă va beneficia de spații pentru dotări secundare de tip comercial, cum ar fi cafenele, magazine cu caracter sportiv, și de spații special amenajate pentru transmisiuni sportive, presă și VIP.

Proiectul sălii polivalente este unul complex, vizând inclusiv amenajarea spațiilor din jurul sălii, fiind creată o zonă pietonală atractivă, care să participe la asigurarea flexibilității funcționale a zonei.

Lucrările aferente acestui contract vor fi finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și se realizează prin Compania Națională de Investiții în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare. Unitatea Administrativ-Teritorială a municipiului Constanța se va ocupa de execuția branșamentelor la utilități, precum și de o parte a amenajărilor exterioare, până la finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții.

Terenuri în litigiu…

Așadar, pe hârtie, totul sună frumos. Însă există multe semne de întrebare vizavi de șansele reale ca acesta să se realizeze cu adevărat și să fie încheiat în termenul specificat, dar și vizavi de seriozitatea celor care au câștigat licitația pentru realizarea proiectului și a lucrărilor.

În primul rând, terenul de câteva hectare unde urmează să fie ridicată sala polivalentă, situat într-o fostă bază sportivă, încă are situația juridică incertă.

După cum se vede și în desenele realizate de proiectanți, actualul teren de rugby, dat în folosință unui club de sport, va trebui dezafectat. Iar o altă halcă mare de teren este proprietatea - după cum aceasta susține - unei persoane juridice, care a depus contestație la Primăria Constanța, așteaptă răspunsul în termenul legal, apoi, mai mult ca sigur, se va merge în instanță.

De asemenea, se pare că o altă suprafață de teren ar fi blocată de ANAF, deci și în cazul său ar putea fi mari probleme.

Practic, o mare parte a suprafeței terenului viitoarei săli polivalente este în litigiu. În aceste condiții, cum vor putea începe lucrările în viitorul apropiat? Și ce se va întâmpla dacă autoritățile locale pierd procesul și judecătorii stabilesc că proprietatea privată nu va putea fi atinsă, iar sala nu va putea fi construită pe terenul respectiv? Va trebui găsită o nouă locație, refăcute toate documentațiile, reluate licitațiile și așa mai departe…

Asta în condițiile în care, chiar în imediata apropiere a perimetrului cu pricina, există deja un teren care aparține fără dubii statului, aflat în administrarea Liceului cu Program Sportiv Constanța, care nu își permite nici măcar să îl îngrijească, darămite să îl doteze și să îl utilizeze pentru competiții sau măcar pentru antrenamente.

Contract cu… cântec

Cât despre contractanți, și aici sunt multe de spus. SC Euromateria SRL este o mai veche cunoștință a Primăriei Constanța și a Companiei Naționale de Investiții. În primul rând, asocierea condusă de Euromateria a câștigat licitația abia la a doua rundă, după ce a contestat prima licitație, câștigată de SC Construcții Erbașu SA București - SC Intergroup Engineering SRL București - SC Delta ACM 93 București - SC Concelex SRL București.

În 2016, tot Euromateria bloca, tot cu o contestație, proiectul cu fonduri europene pentru reabilitarea Parcului Arheologic din Constanța, culminând cu pierderea fondurilor nerambursabile.

Aceeași Euromateria este compania care ține pe loc de ani de zile reabilitarea Cazinoului Constanța, contestând în două rânduri licitațiile pentru lucrările de reabilitare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4097 secunde