Abonată la banii constănțenilor

S.C. Mobitom S.A. a primit "cadou" cinci milioane de euro de la Consiliul Județean Constanța

3212
S.C. Mobitom S.A. a primit

Articole de la același autor

De câteva zile a început construcția centrelor de prevenție și tratament medical primar de pe plajele litoralului. Lucrările fac parte dintr-un amplu proiect național și județean care presupune "Amenajarea unor centre de prevenție, tratament medical primar și a punctelor de salvamar în zona litorală Constanța". Acestea se vor realiza în toată zona de plajă și faleze aferentă litoralului româ-nesc, de la Vama Veche până la Midia Năvodari.
Deși centrele trebuia să fie deja gata la începutul sezonului estival 2010, ridicarea și amenajarea lor a început la finele sezonului. Demara-rea cu întârziere a lucrărilor a fost motivată de purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Constanța, Cristian Moldovanu, de birocrația românească și de faptul că au existat contestații. "Din păcate s-a întârziat din cauza birocrației. Așa este la noi. Luni, 30 august, a început și construcția centrului de pe plaja Belona, din Eforie Nord", a declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentantul CJC. Proiectul cuprinde amenajarea a 17 centre și 145 de foișoare. Potrivit lui Cristian Moldovanu, multe dintre aceste foișoare există deja pe plajele de-a lungul întregului litoral.

Centru medical lângă un focar de infecție
Pe plaja Modern din Constanța, a fost ridicat deja centrul respectiv. Construit cu structură metalică și pereți din rigips, imobilul se află chiar lângă "cazemată", în mijlocul plajei. Locația nu pare însă deloc inspirată, având în vedere vecinătatea fostei cazemate, din care au rămas numai zidurile și acelea șubrede. Locul, acoperit de buruieni și gunoaie, chiar și leșuri de animale, este un adevărat focar de infecție. Lângă el ar trebui să funcționeze, începând de vara viitoare, faimosul centru de prevenție și tratament medical primar.

Construcție ușoară, cheltuieli mari
Dincolo de faptul că proiectul este binevenit, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, nu putea să rateze ocazia de a suplimenta veniturile bunului său prieten, Gheorghe Oancea. Acesta este șef la S.C. Mobitom S.A., constructorul care amenajează centrele respective. Pe panoul de la șantierul de pe plaja Modern apar, alături de numele beneficiarului proiectului, Consiliul Județean Constanța, nume cunoscute și abonate la contractele instituției, pe bani pu-blici. Proiectantul arhitecturii este S.C. Acta SRL, proiectantul struc-turii este S.C. Litoral Proiect Construct SRL, proiectantul instalațiilor este SC Ink Building SRL, iar constructorul – S.C. Mobitom S.A.
Conform Hotărârii CJC nr. 161, din data de 15 mai 2009, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, cu prețuri din 25 august 2008, adică la vremea când euro era cotat la 3,52 de lei, este de 20.620.000 lei, reprezentând 5.853.000 euro. Contractul dintre CJC și S.C. Mobitom S.A. este, evident, confidențial. De altfel, nici purtătorul de cuvânt al instituției nu a putut să ne explice dacă firma respectivă va construi toate cele 17 centre și 145 de foișoare și nici să ne spună valoarea contractului, pe motiv că: "nu știu detalii contractuale".

Parteneri… contra-cost
Pe lângă faptul că nu s-a organizat o licitație pentru contractarea lucră-rilor de construcție, negocierea accelerată în urma căreia S.C. Mobitom S.A. a obținut contractul e cu atât mai dubioasă cu cât același Gheorghe Oancea apare în protocolul de cola-borare care a stat la baza realizării proiectului, în calitate de președinte al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România. Asociația este unul din cei 12 parteneri ai Consiliului Județean în cadrul acestui proiect, alături de Consiliile Locale Municipale Con-stanța, Mangalia, Eforie, Năvodari, Costinești, Limanu, Administrația Bazinală de Apă "Dobrogea Litoral", Direcția Județeană de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" Constanța, Căpitănia Zonală Constanța și Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Constanța.
Fiecare instituție pune la dispoziția proiectului mijloacele necesare atât începerii, realizării, cât și derulării proiectului. Primăriile au identificat și asigurat locațiile pentru centrele respective și vor finanța activitățile privind controlul, coordonarea, supra-vegherea siguranței vieții în zona litorală. ABADL asigură utilitățile necesare funcționării investițiilor realizate și contribuie financiar prin asigurarea unei părți din finanțarea proiectului. DSP va pune la dispoziție toate mijloacele tehnice, de transport, de intervenție, precum și personalul de specialitate aferent și va furniza serviciile medicale de urgență, asigurând și finanțarea lor. La fel ca și ISU, care va furniza serviciile de urgență și intervenție la locul incidentelor, asigurând inclusiv finanțarea lor. Așadar, fiecare instituție își face datoria în domeniul pe care îl reprezintă.
De departe cea mai câștigată în acest protocol și proiect este Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, prin președintele Gheorghe Oancea. Ea va pune la dispoziție mijloacele tehnice, de transport, de intervenție, precum și personalul de specialitate aferent și va furniza, contra-cost, evident, serviciile de control - atât serviciile de salvamar-salvare acvatică, cât și cele de coordonare, supraveghere și siguranță a vieții în zona litorală. Echipamentele de salvare necesare vor fi achiziționate în cadrul proiectului, însă nu de către Asociație, care doar va identifica necesarul și îl va comunica partenerilor. Mai mult decât atât, va fi modernizată și baza Asociației, din zona sud a lacului Tăbăcărie, utilizată pentru formarea și verificarea personalului implicat în salvarea acvatică.

Baza din parc
Baza cu pricina este deja faimoasă, după ce Oancea a sacrificat, 2.000 de mp din Parcul Tăbăcărie pentru a o amenaja. Culmea coincidenței, terenul i-a fost concesionat lui Oancea de către administrația locală în luna august a anului trecut, adică la câteva luni după ce se puseseră bazele proiectului de față. Cu ajutorul căruia își va moderniza baza. Inutil să ne mai întrebăm câte asociații din zecile care activează în Constanța au primit asemenea "cadouri" din partea autorităților.
Se pare că 2009 a fost un an extrem de bun pentru S.C. Mobitom S.A., când a câștigat, de pe urma municipalității, patru contracte, suma ridicându-se la peste 10 miliarde de lei vechi. Firma lui Oancea a semnat cu primăria un contract pentru îngrijirea fântânilor arteziene (530.000 lei, fără TVA), furnizarea și montarea a 150 de bănci de odihnă în Constanța (81.250 lei fără TVA), un contract pentru repararea și montarea băncilor de odihnă din oraș și din Mamaia (210.012 lei, fără TVA), un contract pentru repararea, montarea și întreținerea scenelor și a ringului de dans din Mamaia (52.845 lei, fără TVA).
În plus, Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, finanțată și condusă de același Gheorghe Oancea, a obținut de la Primăria Constanța serviciul de salvamar și a posturilor de prim ajutor pe plajele din Constanța și Mamaia, în sezonul estival 2009, pentru suma de 989.500 lei, fără TVA, deși valoarea inițială a contractului a fost de 798.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8382 secunde