S-a "rezolvat" problema parcărilor! Țăruși pe trotuar și amenzi pentru șoferi

5688

Articole de la același autor

În Constanța, pietonii circulă pe marginea străzii, iar mașinile se "odihnesc" pe trotuar. Lipsa parcărilor s-a agravat în ultimii ani, pe măsură ce a crescut numărul autovehiculelor din oraș. S-a ajuns astfel la situații absurde, în care șoferii, disperați să găsească un loc pe care să își lase mașina, parchează pe spații verzi, pe trotuare, pe treceri de pietoni, iar pietonii merg pe șosea. 


Autoritățile locale spun că știu problema și de ani de zile promit că vor face parcări, sute și mii de locuri, dar încă nu s-au apucat de treabă. În schimb, montează țăruși pe borduri și pe trotuare, pentru a împiedica șoferii să urce mașinile și pentru a-i proteja pe pietoni. 


Recent, Confort Urban a montat stâlpișori care blochează accesul autoturismelor pe trotuarul din fața Liceului "Ovidius" și în stația de autobuz. 


"Conform solicitărilor aprobate prin Comisia de Circulație din cadrul Primăriei municipiului Constanța, astfel de acțiuni vor continua și în alte zone din oraș, acolo unde situația o impune", explică reprezentanții Primăriei Constanța. 


Deși binevenită măsura montării țărușilor, aceasta nu rezolvă decât problema pietonilor, șoferii fiind lăsați să se descurce cum pot, căci deocamdată nu a fost gândită o soluție și pentru mașini. Conform legislației în vigoare, staționarea vehiculului pe trotuar este posibilă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje și semnalizare corespunzătoare. Amenajarea parcării pe trotuar va fi posibilă numai dacă se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, care nu poate fi mai mic de


1 m lățime. De asemenea, accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă, iar poziționarea vehiculelor în parcare nu trebuie să stânjenească circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate. Nu în ultimul rând, nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni. 


Treceri de pietoni fără vizibilitate… 


De cealaltă parte, constănțenii solicită stâlpi mai ales în dreptul unor treceri de pietoni din oraș, pentru a împiedica parcarea autovehiculelor și reducerea vizibilității. 


"Ar trebui puși stâlpi la fiecare trecere de pietoni unde în prezent nu există vizibilitate din partea șoferilor din trafic din cauza mașinilor parcate, mai exact, înainte de trecere măcar cât ar ocupa două, trei astfel de mașini. Exemplu: înainte de intersecția străzii I.C. Brătianu, de la Cora, pe sensul spre Palas, pe strada Soveja, în zona Eden, pe sensul spre Institutul de Marină, pe strada Eliberării, colț cu Dumitru Marinescu, pe sensul spre strada Dezrobirii, și multe alte exemple", propune o constănțeancă. 
Alții spun că astfel de țăruși ar fi necesari și pe bulevardul Mamaia, în fața Universității "Ovidius", unde "pietonii au ajuns să calce pe capote pentru a evita ieșirea în trafic!". 


Mulți aplaudă inițiativa autorităților locale: "Cred că e cea mai bună măsură a primăriei pe anul acesta. Sper să puneți cât mai mulți astfel de stâlpișori pentru că noi, pietonii, nu mai avem pe unde circula. Trotuarele sunt pline de mașini". 


Și mai fac propuneri pentru zona Plajei Modern, pe strada Mircea cel Bătrân, dar și pe strada Corbului, în dreptul Grădiniței "Steluțele mării". 


Vor piste de biciclete și autobuze decente 


Deși pe placul pietonilor, măsura îi înfurie pe unii șoferi, care consideră că trebuie găsite variante și pentru parcare. 


"Este frumos, cu stâlpi, cu trotuarele libere, aerisite, ne place și nouă, pentru că și noi suntem pietoni la rândul nostru. Dar, cu mașinile ce facem? În jurul blocurilor ni s-au luat toate spațiile, au fost îngrădite, s-a construit, am rămas și fără verdeață și fără parcări. În centru sunt câteva parcări, veșnic aglomerate. Primăria trebuie să aibă în vedere și acest lucru și mai întâi să facă parcări și apoi să ne pună țăruși!", ne-a transmis un alt constănțean. 


Sunt voci care consideră că autoritățile locale trebuie în primul rând să rezolve problema pistelor de biciclete și a transportului în comun. 


"Dacă am avea un sistem de piste pentru bicicliști mai bine pus la punct sau autobuze decente, cu siguranță unii dintre noi am prefera să le folosim decât să ne deplasăm cu mașina personală, mai ales în perioadele calde. Dar este imposibil să mergi cu bicicleta pe multe artere din oraș și cu autobuzul este o adevărată aventură, mai ales pe căldurile astea!", mai spune un constănțean. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4968 secunde