S-a deschis sezonul angajărilor! Cu ce meserie îi convingi rapid pe patroni

341
S-a deschis sezonul angajărilor!  Cu ce meserie îi convingi rapid pe patroni - premierabun-1493223952.jpg

Articole de la același autor

Meseria de pizzar, deși este destul de nouă în țara noastră, este cea mai căutată la ora actuală, în județul Constanța. Acesta este și motivul pentru care Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a început, de ieri, organizarea, în premieră, a unor cursuri care să-i inițieze în această profesie de pizzari pe șomerii aflați în evidența lor, dar și pe cinci tineri instituționalizați.

"Acest curs este o premieră pe piața muncii din județul nostru, iar în urma cererii agenților economici, se pare că este chiar cea mai căutată meserie. Noi sperăm să avem succes, mai ales că este o premieră și datorită colaborării noastre cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, de la care avem cinci persoane dornice să muncească. Dorința noastră este să-și găsească un loc de muncă și cei care fac parte din grupurile vulnerabile, nu doar șomerii care se află în evidența noastră", ne-a declarat directorul AJOFM Constanța, Gheorghe Bușu.

Pentru prima serie a cursului au fost prezenți 27 de șomeri indemnizați și neindemnizați. În ceea ce privește partea teoretică a cursului, aceasta se va desfășura timp de trei săptămâni, urmând ca, după aceea, tinerii să facă practică la pizzeriile mari din oraș. Reprezentanții agenției sunt convinși că, în urma cererilor pe care le au la sediu, șansele cursanților de angajare pot merge spre 100%, asta datorită faptului că meseria este foarte căutată. Pentru că, în scurt timp, se va deschide și sezonul estival, în Constanța sunt extrem de căutate la acest moment și joburile din domeniul serviciilor, a adăugat Bușu. Practic, toți agenții economici au nevoie, cel puțin în această perioadă, de ospătari, barmani, bucătari. Din păcate, a menționat directorul AJOFM, cererea este mai mare decât oferta.

"Nu am făcut o analiză până acum, dar cred că nici agenții nu-și pot permite să-i fidelizeze pe cei care lucrează ani de-a rândul la ei, dar probabil că nici salariații nu sunt mulțumiți de salariile pe care le primesc. Oricum, noi suntem doar intermediari pe piața muncii, nu avem voie să ne dăm cu părerea în politica de angajare sau salarizare", a completat el.

Tinerii instituționalizați vor să se califice

Referitor la meseria de pizzar, aceasta este destinată acelor persoane care doresc să facă o carieră în domeniu, dar și celor care doresc să lucreze sezonier atât în România, cât și în UE. În cadrul cursului, ei vor învăța ce ingrediente sunt folosite în realizarea aluatului, tehnici de coacere și preparare a pizzei, tipuri de cuptoare folosite etc.

Ca orice alt curs organizat, și acesta se va finaliza cu un examen, în urma căruia toți cei care trec cu brio peste această perioadă vor obține o diplomă de calificare recunoscută atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene. Din păcate, angajatorii solicită și o experiență, așa că ei trebuie să lu-creze mai întâi în țară, pentru a putea opta ulterior pentru un post în UE.

Gheorghe Bușu este de părere că toți cei 28 de cursanți vor fi angajați, întrucât angajatorii știu că trebuie să angajeze acum, potrivit ultimelor directive, numai oameni calificați.

v v v

Referitor la tinerii care vin din sistemul lor, purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea, a declarat că aceștia au vârste cuprinse între 23 și 40 de ani, iar trei dintre ei au mai lucrat ca muncitori necalificați în stațiunile de pe litoral, în perioada sezonului estival.

"În prezent, ei sunt interesați să se profesionalizeze, iar interesul instituției noastre este acela de a colabora cu AJOFM și de a-i angaja pe tinerii noștri, pentru a le da această șansă de a realiza un venit propriu, dar mai ales de a deveni independenți și să se integreze în societate", a explicat Roxana Onea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Aprilie 2017
Stire din Economie : Vânzările en-gros au crescut în 2017
Miercuri, 12 Aprilie 2017
Stire din Economie : Comerțul auto-moto accelerează
Pagina a fost generata in 1.1323 secunde