Bate vântul prin Galeriile Soveja și Bazarul "Eliberării"

Ruinați de marile mall-uri. "Sunt mai mulți hoți decât clienți!"

4271
6

Articole de la același autor

Constanța are câteva mall-uri și centre comerciale mari, dar are și "mall-uri de cartier". Așa le zic oamenii din zonă, glumind amar, căci dughenele nu au nici măcar apă sau curent electric, dar găsești tot felul de nimicuri pentru casă și haine chinezești de proastă calitate. Tot cam ca la mall… Culmea este că Bazarul de pe strada Eliberării și Galeriile Soveja, căci despre ele este vorba, încă mai supraviețuiesc… Nu mai sunt afaceri înfloritoare, așa cum erau acum 20 de ani, de exemplu, dar încă rezistă. 


Bazarul "Eliberării", pe care cu toții îl știm sub numele de Târgul "Gorbaciov", de pe vremea când acolo vindeau rușii scule și unelte necesare prin gospodărie, pare încremenit în timp. Aceleași table urâte care acoperă tarabele, aceleași garduri ruginite și de jur împrejur trotuare distruse. Pe platoul din fața intrării principale, o întreagă expoziție de biciclete, arzătoare, hidrofoare, furtunuri, șuruburi și tot ce-i mai trebuie omului prin curte sau prin casă. Înăuntru, tarabele dau pe afară de marfă, iar comercianții te iau repede drept mușteriu și sunt gata să-ți facă pe loc o reducere dacă ești hotărât să cumperi ceva. Săritori și bucuroși de oaspeți, toți se reped să te ajute, să nu cumva să pleci de acolo cu mâna goală. Găsești de toate, de la grătare, la ceasuri de cameră, pâlnii, pături, becuri, veioze, lustre, haine… orice. Doar de clienți duc lipsă. Sau cel puțin așa se plâng comercianții. 


"E greu, nu mai vine nimeni să-și ia haine de aici. Acolo, în față, la fierătanii, mai e vânzare, dar noi aici, pe culoar, nimic! Nu vedeți că s-au închis atâtea… Am mai rămas câțiva, pe colțuri și pe aleile principale", ne-a spus, necăjită, o femeie. 


200 de lei chiria la Administrația Piețelor 


Bazarul aparține de Administrația Piețelor, iar chiria pentru o tarabă, pe o lună de zile, este 200 de lei. Însă se mai găsesc tarabe de închiriat direct de la chiriași. 


"Eu pot să vă dau cu 100 de euro. 200 de lei plătesc și eu mai departe, la Administrația Piețelor. Și aveți un loc bun, pe colț", ne-a îmbiat femeia. Dar ne-a avertizat că nu e așa de ușor. 


"Noi suntem chinuiți aici, iarna stăm în frig, vara ne coacem. Eu mai stau pentru că mai am haine de acum doi, trei ani, să le dau, dar e greu. Și oricum nu se știe cât o să mai stăm aici. Am auzit că pe porțiunea din față, acolo unde sunt betoanele, este un proprietar, de-aia au mutat bazarul și l-au micșorat. Cică și aici ar fi un alt proprietar și vrea să construiască ceva. Nouă ni se reînnoiește contractul în fiecare an și acolo scrie că, în cazul în care vom fi notificați, avem termen cinci zile să eliberăm", ne-a împărtășit comercianta. 


Am încercam să vorbim și cu cineva de la Administrația Piețelor, dar nu am găsit pe nimeni. Biroul era încuiat. Am plecat de la Bazarul "Gorbaciov" lăsând în urmă un client și un vânzător certân-du-se că aparatul de tuns pe care omul îl cumpărase nu funcționa și nu îl putea schimba. 


Galerii comerciale fără curent și fără apă 


La Galeriile Soveja, chiriile sunt mult mai mari, mai ales că spațiile comerciale chiar de la șosea sunt proprietate privată. De fapt, îți dai seama imediat care au proprietar și care sunt ale municipalității, pentru că primele sunt cât de cât mai îngrijite, au geamurile întregi și lacăte pe ușă. 


"Știu că unele spații aparțin de RAEDPP, acolo se stabilește chiria. Dar nu cunosc cât se plătește. Dar oricât ar fi, nu merită banii aici. Sunt devastate. Nici nu au utilități, nu au curent, nu au apă. Și vânzarea merge greu și sunt mulți țigani. Cine să vină să cumpere de aici? Că ei se duc la mall să își ia haine de firmă… doar pijamale și halate ce mai vindem…", ni s-a plâns vânzătoarea. 


La șosea, fiecare și-a amenajat fațada după gustul său. Unul a pus termopane de sus până jos, altul a pus piatră decorativă, dar toți și-au scos țoalele și lăzile cu legume pe trotuarele distruse, pentru comerțul de întâmpinare. 


Înăuntru, pe un culoar îngust, am nimerit în mijlocul unui grup de patru, cinci vânzători care stăteau la povești. S-au bucurat să vadă pe cineva și imediat ne-au întrebat ce dorim. Am rămas la șuetă cu ei preț de vreo zece minute, timp în care am aflat că nici ei nu au curent electric, au doar un bec tras de la un magazin din față, că vânzarea la haine nu merge și că trebuie să fie atenți la hoți. Nu ne-au spus cât plătesc chirie, dar ne-au recomandat să vorbim cu un proprietar de spațiu la stradă, care îl închiriază. 300 de euro cerea omul, cu tot cu rafturi și ce mai avea în magazinul în care acum vinde legume și fructe. 


Câteva magazine mai în lateral am mai dat peste un anunț de închiriere, acolo era mai ieftin - 250 de euro, dar proprietarul ne-a precizat de la început că nu închiriază oricui. 


Doar primăria mai poate schimba ceva 


Am plecat și de la Galeriile Soveja cu un gust amar. Autoritățile locale par că au uitat și de zona aceasta. Se mulțumesc să încaseze banii din chirii, chiar dacă sumele sunt nesemnificative pentru bugetul Constanței. Primăria Constanța nu a mai făcut investiții nici la bazar, nici la galerii de ani de zile. Nici măcar să repare trotuarul. Deși este singura instituție care ar putea să schimbe ceva, care are puterea de a stabili reguli pentru fațadele spațiilor comerciale și de a se asigura că proprietarii le respectă. 


Însă ce pretenții să ai de la alții, când bazarul stă de ani de zile cu aceleași table jegoase, cârpite ca să nu intre vântul prin ele. Oare constănțenii nu merită și ei niște piețe decente, bazaruri, galerii sau cum s-or numi ele? Ori trebuie să așteptăm până când cartierele Inel II și Soveja vor avea deschidere la Marea Neagră și plajă?


Comentează știrea

Radu L.
18 aprilie 2018
Bisnitari

Niste bazare tiganesti de care noua constantenilor ne este jena si rusine ca pot exista cu aprobarea mafiei din primarie.Numai in tarile din lumea a treia am mai vazut astfel de aplecatori .Toti care vand acolo sunt numai bisnitari care nu vor sa se apuce de munca acesta e adevarul.

Da
18 aprilie 2018
Nu

Doar vina primarului. Cluj si Timisoara sunt cu 10 clase peste noi. Aia au intentii bune pentru populatia orasului. Asta de la noi numai si numai pe interes si doar de tzigani are grija. Vine si ziua ta, stai linistit

Gelu
18 aprilie 2018
Oferte proaste,clienti saraci

Romanimea este foarte saraca in marea ei majoritate,asa ca saracimea reprezinta clientele acestor comercianti de cacatisuri. Magazinele cu staif vand si ele cacatisuri dar mai scump. Rar poti gasi ceva care chiar adduce cu calitatea etichetei cu nue celebre. Si tigarile din Romania sunt falsuri,oamenii cumpara scump denumiri americane din tutun romanesc. Toalele sunt scumpe,inclusiv cele urate.

Mda
18 aprilie 2018
jenă

Gorbaciov e plin de bisnitari a nu se confunda cu comercianti, daca te duci mai bine imbracat si vb frumos produsul se scumpeste instant, daca esti mai murdar e mai ieftin, pretul e dupa hainele omului, daca ii spui ca lustra lui care o vinde la 90 de lei la dedeman, bricodepot leroy etc costa 45 iti spune ca nu are cum nu exista,multumita tehnologiei ii arati pe tel direct tot nu crede, garantie nu exista pt nici un produs, se lasa cu scandal daca oti ceri banii sau drepturile. Din punctul meu de vedere ar trebui inchisi samsarii de la gorbaciov. Primaria isi ia banii, nu le pasa ce fac ei acolo. Pana si parcarea o platesti in zona ca vii la Gorbaci...Nu recomand nimanui...nu mai este ce a fost...

Generatia de aur
18 aprilie 2018
Ati vrut primari nonconformisti ?

Aveti ce ati ales.Eu nu ma tem de Pesede.Ma tem in schimb de vesnicia lui.Sa-i lasam pe comercianti in pace.Nu fac rau.Unii traiesc chiar modest.Uitati-va mai bine la cum arata orasul,strazile ,trotuarele,scarile ,cotetele,"magazinele"..Daca ati crezut ca nepasarea,coruptia,prostia incompetenta,PSD nu au un chip,uitati-va atent pe strada.Strada este chipul lor.Asa ceva numai prin Bangladesh mai vezi.Acolo, pe tarabele astea, mai lipsesc câinii spintecati si agatati la vanzare ca in China si oalele cu gandaci fierti. Daca ati crezut ca PSD nu a dat numele unei epoci istorice in Constanta,cu tristete va anunt ca "Mazare si Fagadau" este numele unui secol.M-a apuct tristetea.Uite ca am intrat in depresie.

Sindbad
18 aprilie 2018
Țigăniile Soveja

Focar de infectie si infractionalitate. Câțiva machedoni cu tarabe la stradă. Un loc de umplut buzunarele pt. cei veniți in control, de la ANAF, Sanepid, etc...Fără apă, curent, toalete, aer cond, si alte utilități. O primărie impotentă, atentă doar la șpagă si țigănet, electoratul pesedist.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Martie 2018
Stire din Economie : Meridianele economiei
Vineri, 16 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 13 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 16 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Marţi, 07 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Pagina a fost generata in 1.3771 secunde