Ruina regală din Mamaia. "Cine mai crede că va fi salvat castelul?"

1224

Articole de la același autor

Vila Regală din Mamaia ar fi putut să fie o bijuterie a litoralului românesc. Un simbol al regalității la Marea Neagră, o mărturie a grelelor încercări prin care a trecut Dobrogea de la Primul Război Mondial până în prezent. Ar fi putut… Acum a ajuns o ruină, iar constănțenii se întreabă ce va mai putea fi salvat din această construcție după ce, în sfârșit, judecătorii vor decide să o înapoieze statului român.

Pe la mijlocul stațiunii Mamaia, la doar câțiva zeci de metri de stația de îmbarcare în telegondolă și aglomerația caracteristică, se înalță, stingheră și parcă rușinoasă, Vila Regală. Face notă discordantă cu tot ce o înconjoară. Cu beach-barurile ridicate vizavi, pe plajă, cu aleile înțesate de mașini și oameni. În timp ce în afara gardurilor castelului este vânzoleală și un freamăt continuu, în curte timpul pare să se fi oprit în loc, iar asupra castelului s-a așternut uitarea. Este o reminiscență din alte timpuri, când Regina Maria – cea care a gândit și dorit această vilă regală – visa un viitor strălucit pentru litoralul românesc – potrivit specialiștilor, acest castel a fost printre primele construcții din stațiunea Mamaia, pe atunci privită cu suspiciune de constănțenii și turiștii obișnuiți să se relaxeze pe plaja Viile Vechi. Placa prin care trecătorii erau înștiințați că au în fața ochilor un monument istoric a dispărut de mult. Gardul rece și negru îi ține departe numai pe cei de bună credință. Boschetarii sar gardul fără nicio jenă și se aciuiază în foișorul care stă să cadă, ne spun angajații beach-barurilor. "Îmi amintesc cum veneam să luăm masa aici, în urmă cu câțiva ani. O clădire cu o arhitectură deosebită, o grădină la fel. Nu cred că vor mai reuși să facă ceva cu ea… trebuie băgați bani serioși, iar pentru cultură și istorie, în țara noastră, nu sunt fonduri niciodată! Cine mai crede că va fi salvată?", ne-a mărturisit un constănțean care admira castelul.

Luptă de durată în instanță

În prezent, Vila Regală face obiectul unui dosar aflat pe rolul instanței de judecată, prin care Ministerul Culturii dorește să obțină anularea actului de vânzare-cumpărare prin care clădirea și terenul aferent au fost înstrăinate către SC Light Systems SRL de SC Mamaia SA și fosta administrație locală a municipiului Constanța. Principalul argument: fiind vorba despre un monument istoric, ministerul de resort ar fi trebuit înștiințat înainte de vânzare, dar nu a fost. Ba mai mult, după cum arată ancheta realizată ulterior de oamenii legii, terenul de sub castel a fost vândut de fosta administrație locală, către aceeași firmă, pentru numai 23 euro/mp.

La începutul lunii iulie, Tribunalul Constanța a admis solicitarea ministerului și a admis cererea Ministerului Culturii, constatând nulitatea absolută a contractului de vânzare – cumpărare 1755/25.06.2003. Decizia nu a fost definitivă, dosarul ajungând la instanța superioară, adică la Curtea de Apel Constanța. Din nou, se preconizează să fie un proces de durată, care se va întinde pe cel puțin câteva luni dacă nu și mai bine! De exemplu, la termenul cel mai recent, de la jumătatea lunii august, reprezentanții SC Mamaia SA au depus recurs împotriva deciziei Tribunalului Constanța.

Între timp, Castelul Regal se dărâmă. Specialiștii Direcției Județene de Cultură au inspectat construcția și au constatat că sunt probleme din ce în ce mai mari la acoperiș, iar infiltrațiile în urma ploilor vor afecta serios clădirea dacă nu se realizează cât mai repede reparații. Dar, până nu se soluționează speța în instanță, nu poate interveni nimeni decât proprietarul…

Castelul din Balcic, principalul punct de atracție din zonă!

În același timp, Castelul Reginei Maria de la Balcic, din Bulgaria, pare să fie din ce în ce mai înfloritor. Cu o grădină botanică impresionantă, înconjurat de verdeață, cu o vedere ce dă spre un colț de plajă, cu degustări de vin, Castelul Reginei Maria este principala atracție a zonei și aduce, an de an, zeci de mii de turiști la Balcic. Chiar și anul acesta, numeroși români au ales să se relaxeze în locația respectivă, invocând lipsa de aglomerație și curățenia plajei din zona castelului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 August 2020
Stire din Cultură-Educație : Începe Festivalul de modă pentru copii
Pagina a fost generata in 1.5334 secunde