Rudele pacienților internați în Spitalul Județean nu vor mai putea aduce mâncare de acasă

3170
Rudele pacienților internați în Spitalul Județean nu vor mai putea aduce mâncare de acasă - bf35568942211be6382dd8f9c7fb2b25.jpg
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a anunțat că astăzi se decide dacă este externalizată bucătăria, prin acceptarea ofertei singurei firme care s-a prezentat la licitație. Dacă firma respectivă va întruni toate condițiile necesare și se va ajunge la un acord, în cel mult trei săptămâni rudele bolnavilor nu vor mai putea să intre în spital cu mâncare adusă de acasă.

Încă de la instalarea în funcție, dr. Dan Căpățână, managerul SCJU, a subliniat oportunitatea externalizării serviciilor non-medicale din cadrul unității spitalicești. Vizat a fost și serviciul de preparare a hranei, iar motivele nu trebuie căutate prea mult. Condițiile în care este preparată mâncarea în bucătăria spitalului sperie: pereții sunt plini de igrasie, recipientele în care este fiartă mâncarea sunt vechi, unele fiind în funcție de la înființarea spitalului, sistemul de ventilație este ca și inexistent. Totodată, numeroși pacienți s-au plâns, de-a lungul timpului, de gândacii care au invadat saloanele.

Vesela nouă așteaptă să fie folosită din octombrie 2009
Reprezentanții spitalului au început să se pregătească pentru externalizarea bucătăriei încă din octombrie 2009, când au achiziționat 32 de oale pentru transportul hranei și 1.500 de tăvițe pentru servitul porțiilor pacienților - acestea nu au fost date în folosință, ci urmează să fie utilizate după externalizare.
Luni, 15 martie, a avut loc licitația deschisă pentru externalizarea serviciului și s-a prezentat doar firma Arimex Comexim 2000 SRL. Dr. Dan Căpățână a afirmat că o decizie finală nu a fost luată încă, reprezentanții spitalului urmând să se hotărască în cursul zilei de astăzi.
Cert este că, în urma externalizării, bucătăria aflată la parterul unității spitalicești va fi desființată, în spațiul respectiv urmând să fie amenajat laboratorul de analize medicale, concesionat către Synevo. De asemenea, vor fi desființate și bucătăriile de la Secția de Neuropsihiatrie Palazu Mare și de la Clinica de Boli Dermato-Venerice.
Conform contractului, cei 33 de angajați pot alege între a fi preluați de societatea privată sau a continua să muncească în Spitalul Județean, pe un alt post pentru care au calificarea necesară. Contractul încheiat cu firma privată nu prevede însă o perioadă determinată în care salariații nu vor fi concediați.
Meniurile vor fi achiziționate la prețurile stabilite de Ministerul Sănătății, adică între 5,6 lei pentru un meniu general și 12 lei pentru porțiile bolnavilor de la oncologie, chirurgie plastică sau pediatrie.

Fără mâncare de acasă
Modificarea va fi benefică, în primul rând, pacienților, a susținut, în cadrul conferinței de presă desfășurate ieri, dr. Dan Căpățână. "Dacă întrebăm pacienții câți mănâncă din mâncarea preparată în spital, vom avea o surpriză", a arătat medicul, admițând că hrana este fără gust și rareori pe placul bolnavilor. După ce externalizarea va fi finalizată, iar firma privată va începe să prepare hrana - adică, potrivit estimărilor, peste aproximativ trei săptămâni - rudele pacienților nu vor mai putea să intre cu hrana în spital. "Li se va interzice accesul cu mâncare în unitate. Avem specialiști în dietă care stabilesc meniurile, în funcție de afecțiuni. În plus, nu vom preda, odată cu personalul, și gândacii, astfel că trebuie luate măsuri pentru eliminarea lor", a afirmat managerul. Iar restricționarea accesului cu mâncare este una dintre măsuri.
Dr. Dan Căpățână a motivat necesitatea externalizării bucătăriei prin incapacitatea financiară a spitalului de a o moderniza și reabilita, astfel încât să primească avizele necesare de funcționare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3318 secunde