Rompetrol Rafinare, profit net de 18 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2015

200

Articole de la același autor

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat un profit net consolidat în valoare de aproximativ 18 milioane dolari americani în primul semestru al anului 2015, comparativ cu rezultatul net negativ raportat în aceeași perioadă a anului trecut, de -46,9 milioane de dolari. De asemenea, compania a încheiat cel de-al doilea trimestru al acestui an cu un profit de 18,4 milioane de dolari, față de pierderea de 20 milioane de dolari, înregistrată în trimestrul al doilea al lui 2014.

Rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o evoluție pozitivă, înregistrând valoarea de 56 milioane de dolari în semestrul întâi al lui 2015, nivel dublu comparativ cu aceeași perioadă din 2014. În trimestrul al doilea din 2015, indicatorul s-a situat la nivelul de 67 milioane de dolari americani, de patru ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

"Evoluția pozitivă a indicatorilor companiei a fost susținută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a anului 2015 la rafinăriile Petromidia, Vega și divizia de petrochimie, mai mare cu 11 la sută, comparativ cu cea înregistrată în primul semestru din 2014, precum și de eficientizarea costurilor de procesare, creșterea randamentelor produselor, îmbunătățirea fluxurilor tehnologice și vânzarea produselor finite cu 10 la sută mai mare decât în 2014. Performanțele au fost realizate în urma investițiilor susținute de KMG International și unicul său acționar, compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creșterea capacității de prelucrare a rafinăriei Petromidia - peste cinci milioane tone anual, precum și în modernizarea instalațiilor industriale", explică reprezentanții Rompetrol Rafinare.

În prezent, rafinăria Petromidia procesează în medie aproximativ 15.000 de tone de materie primă pe zi, în creștere cu peste 7 la sută față de media atinsă în 2014, de 13.800 de tone pe zi. De asemenea, compania implementează programul de trans-formare Change for good, care vizează o îmbunătățire a întregului flux de operațiuni specifice activităților de rafinare - petrochimie, trading - logistică, retail - marketing.

Atât cifra de afaceri brută consolidată a companiei Rompetrol Rafinare din primul semestru al anului 2015, de aproximativ două miliarde de dolari americani (în scădere cu 29 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), cât și cea raportată pentru trimestrul al doilea din 2015 (1,1 mi-liarde USD) au fost influențate de scăderea cotațiilor internaționale la produsele petroliere de la un nivel de 800 - 900 $/mt până la un nivel de 400 - 500 $/mt, deși vânzările cantitative au crescut semnificativ.

Pe fondul creșterii producției celor două rafinării - Petromidia și Vega - dar și a diviziei de petrochimie, exporturile Rompetrol Rafinare au crescut cantitativ cu 12 la sută comparativ cu semestrul întâi din 2014, valoarea fiind de peste 763 milioane USD în prima jumătate a anului 2015.

"Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 678 milioane USD în S1 2015, din care 389 milioane de dolari în trimestrul al doilea din 2015. Petromidia reprezintă 43 la sută din capacitatea de rafinare a României, iar investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari", au mai adăugat reprezentanții Rompetrol Rafinare.

v v v

De asemenea, KMG International, prin intermediul companiei Rompetrol Downstream, derulează un program de extindere și modernizare a rețelei de stații de distribuție carburanți, de adaptare la noul concept Rompetrol, atât în România, cât și în Georgia și Moldova.

Activitățile de retail ale KMG International sunt desfășurate în peste 1.000 de puncte de distribuție carburanți deținute și operate în țări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Franța și Spania. În România, compania operează 735 de puncte de distribuție carburanți (stații proprii, stații Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 și 20 metri cubi), 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, la Constanța, Arad și Bacău. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9434 secunde