Românii, ușor de păcălit. Cum ne înșală marile magazine

1583
Românii, ușor de păcălit. Cum ne înșală marile magazine - fotofondcumnepacalesc3cmyk-1569176717.jpg

Articole de la același autor

De ani de zile, românii care s-au mai plimbat prin străinătate sau cei care muncesc în-afară, dar își petrec vacanțele în țară tot spun că produsele din marile magazine sunt de o calitate mai proastă decât cele similare de peste hotare și de multe ori mai scumpe. Abia recent, comisarii Autorității Naționale Protecția Consumatorilor au demarat acțiuni de verificare pentru a compara parametrii declarați pe etichetă, în cazul produselor comercializate în România și în alte state membre ale Uniunii Europene.


"Existau suspiciuni privind calitatea unor produse comercializate pe piața Uniunii Europene, respectiv a unor diferențe între produse prezentate ca fiind identice. Din cele 128 de produse supuse verificărilor în cadrul studiului elaborat la nivel European, în România au fost găsite corespondențe pentru un număr de 79. Din cele 79 de produse verificate, s-au constatat diferențe la 18. Există diferențe privind compoziția, cum ar fi absența unor ingrediente sau prezența altor ingrediente sau aditivi, diferențe privind proporțiile anumitor ingrediente, precum și diferențe privind parametrii rezultați în declarația nutrițională", explică președintele ANPC, Horia Constantinescu.


Din păcate, în multe cazuri, acele diferențe sunt uriașe, iar calitatea produsului are mult de suferit. De exemplu, la Freeway – Orangeade, procentul de suc de portocale obținut din concentrat este de 3%, față de țări precum Italia, unde conâinutul este de 20%, Olanda și Spania – 8%.


Diferențe uriașe și de gust și de conținut
Ciocolata Milka Whole Hazelnuts vândută în România are 17% alune, în timp ce în Germania proporția de alune este de 20%, iar în Franța de 22%. La iaurtul Danone Activia Nature, se constată că procentul de calciu al produsului aflat pe piața națională este de 121%, față de 168% în Finlanda și 148% în Polonia. "În conformitate cu prevederile regulamentului european, calciul contribuie la menținerea sănătății sistemului osos, este necesar pentru menținerea sănătății dinților și contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular. De asemenea, produsul aflat la vânzare pe piața din România are un conținut de proteine de 3,5%, față de țări precum Malta – 3,9%, Germania și Finlanda – 4,9%", subliniază Horia Constantinescu.


În cazul ciocolatei Kinder Pingui, produsul din România prezintă conținutul de lapte de 21% față de 24% cel din Germania, Danemarca, Franța, Olanda și Finlanda. În plus, cel din România are 5,3% proteine, față de 7% proteine în Germania ș Finlanda. "Produsul comercializat în Germania și Finlanda prezintă un conținut de proteine mai mare cu 32% față de produsul comercializat în România și Bulgaria, produs care și prin denumire este adresat copiilor", precizează președintele ANPC.
Diferențe au fost observate și la sucul Fanta Orange, care, în România, are un conținut redus de suc din concentrat de portocale, respectiv 5%, față de Italia 12%, Franța 10% și Spania 8%. De altfel, România este singura țară din listă în care sucul de portocale din concentrat este nominalizat al patrulea în lista de ingrediente, în ordinea descrescătoare a ponderii acestora în produsul finit.


Mai puține căpșuni în gemul românesc
Probleme sunt și la ceaiul Nestea Lemon, care, dacă îl cumpărați din România, veți vedea, are altă rețetă, în lista ingredientelor figurând 0,08% extract de ceai și utilizează zahăr și fructoză, produsul din Spania, de exemplu, prezentând 0,1% extract de ceai și utilizează zahăr.


Dacă sunteți amatori de cafea 3 în 1, trebuie să știți că produsul Nescafe 3 în 1 (Original) din țara noastră are 14,5% cafea instant, față de 10% în Franța, 9% în Olanda și 7,9% în Germania și Spania.


De asemenea, gemul de căpșuni D’Arbo vândut în magazinele din țara noastră prezintă valoarea cea mai mică în ce privește conținutul de glucide, respectiv de zaharuri de 37%, față de 55% în Germania și Finlanda.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Aprilie 2018
Stire din Economie : Mozaic economic
Pagina a fost generata in 0.4644 secunde