România se situează la nivelul 8 pe scara de la 1 la 10 a fenomenelor meteo extreme

279
România se situează la nivelul 8 pe scara de la 1 la 10 a fenomenelor meteo extreme - rollingthundercloud-1592040220.jpg

Articole recomandate

România se situează la nivelul 8 pe scara de la 1 la 10 a fenomenelor meteo extreme, spune expertul meteorolog Bogdan Antonescu. Chiar dacă ne aflăm în sezonul furtunilor, acestea au crescut în frecvență și intensitate în ultimii ani, ca urmare a încălzirii globale, conform Digi24.


Vremea cu ploi, furtuni și grindină nu este neobișnuită în această perioadă, pentru că ne aflăm în sezonul fenomenelor severe în Europa, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme. El afirmă că există studii care arată că frecvența și intensitatea fenomenelor a crescut în ultimii ani în Europa.


Întrebat cât de severe sunt aceste fenomene în România, Bogdan Antonescu a răspuns: "Suntem la 8 pe o scară de la 1 la 10 a fenomenelor extreme: vânt foarte puternic, grindină cu diametru mare, până la 10 cm, descărcări electrice frecvente, tornade".


El a precizat, de asemenea, că mai-iunie este sezonul în care se pot forma tondade, însă acestea au nevoie de condiții meteo extrem de precise.


"O furtună puternică, ce produce vânt puternic și grindină, poate produce o tornadă. Dar în 90% din cazuri rămân furtuni puternice", a mai afirmat Bogdan Antonescu.


Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi și vijelii în aproape toată țara, valabil sâmbătă, după care tot teritoriul va rămâne sub cod galben.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9064 secunde