RO-ALERT. Mesaje pe telefon, în caz de dezastru natural sau atac terorist

1194

Articole de la același autor

Constănțenii vor primi mesaje pe telefon în caz de dezastru natural, inundații, chiar atac terorist. Sistemul de avertizare a populației a intrat în teste începând de ieri și mulți dintre noi am primit deja pe telefon textul "Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență".

Este vorba despre Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT. Cu acest prilej, a fost lansat și site-ul ro-alert.ro, proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliate atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență. Pentru crearea portalului web și a sistemului de avertizare, au fost alocate șase milioane de euro.

"Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situațiile extrem de grave. Nu avem intenția să îl folosim foarte frecvent, pentru că atunci diminuăm interesul populației. În plus, devine foarte deranjant pentru că sunetul trimis de sistem atunci când se trimite un mesaj continuă să sune până se citește mesajul. Nu se oprește sunetul. Dacă telefonul este pe silențios, mesajul tot va veni cu sunet. Când vine mesajul, înseamnă că este ceva grav", explică secretarul de stat în MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, sunt două tipuri de avertizări, însă nu și în caz de cutremur, pentru a evita panica.

"Unele despre care știm de ele de ceva timp: știm că vine o viitură peste două zile, de exemplu. Dar avem și anunțuri de la ANM că vine o furtună peste 20 de minute și atunci trimitem un mesaj", precizează Raed Arafat.

Astăzi, se duc mesajele și către sudul județului Constanța

În județul Constanța, testarea sistemului va continua și astăzi, în intervalul orar 10 - 12, când vor fi transmise mesaje de avertizare către locuitorii orașelor Mangalia și Eforie, comunelor Tuzla și Chirnogeni, iar între orele 17 și 19, se vor transmite mesaje către o parte din populația municipiului Constanța.

În timp ce unele telefoane au fost configurate automat pentru a primi mesajele, altele trebuie setate, accesând site-ul ro-alert.ro.

"Configurarea telefoanelor IOS va fi posibilă începând cu luna decembrie, s-a făcut solicitarea pentru compania IOS. Unele telefoane deja au efectuat configurarea automată prin trimiterea unui update la telefon. Pentru alte terminale, va trebui ca oamenii să intre pe site și să vadă cum pot face configurarea în funcție de modelul telefonului. Dacă telefonul este închis, este singurul moment în care nu se primește mesajul. Dar, dacă deschizi telefonul, iar alerta este încă activă și este în perioada inclusă, atunci când se deschide telefonul, mesajul poate fi primit", completează șeful DSU.

Pentru furnizarea mesajelor telefonice, sistemul nu accesează datele personale, iar primirea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3577 secunde