RISC de ÎMBOLNĂVIRE / PERICOLELE din magazinele SECOND-HAND

3658
În vremuri în care de-abia ne ajung banii să ne plătim utilitățile, impozitele și taxele, bugetele pentru înnoirea garderobei sunt din ce în ce mai mici. Așa se face că magazinele care vând haine second-hand sunt luate cu asalt de constănțeni, în căutare de chilipiruri. Pantaloni cu 3 lei, pulovere cu 2 lei, cămăși cu 4 lei, găsești de toate.

Atenție, însă, pe lângă un chilipir, aveți toate șansele să vă pricopsiți și cu o boală de piele. Autoritatea Națională pentru Protecția Consu-matorilor a desfășurat, recent, o amplă acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea articolelor de îmbrăcăminte și a articolelor textile purtate sau uzate. În total, au fost controlați 728 de operatori econo-mici și la mai mult de trei sferturi din ei au fost depistate abateri de la prevederile legale privind introducerea, comercializarea și informarea consumatorilor.

Comisarii Protecției Consumatorilor au aplicat 677 de sancțiuni, din care 307 amenzi contravenționale și 370 de avertismente. De asemenea, au dispus 168 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru îmbrăcăminte și articole textile uzate, în valoare de 756.544 de lei, și șapte măsuri de oprire definitivă de la comercializare.

"Sfătuiesc clienții unor astfel de magazine să studieze cu mare atenție articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru a evita ca acestea să fie deteriorate, murdare sau pătate. Consumatorii trebuie să se asigure că obiectele cumpărate au fost supuse operațiunilor de curățare și dezinfectare și că există certificare în acest sens", ne recomandă președintele ANPC, Bogdan Cristian Nica.

Nu le dezinfectează nimeni!

Cele mai grave nereguli depistate de comisarii Protecției Consuma-torilor au fost acelea că au găsit la vânzare textile uzate care nu fuseseră supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție și nu erau însoțite de documentul de certificare a operațiunilor de curățare. De asemenea, în numeroase magazine nu se făcea sorta-rea lunară obligatorie a articolelor, în funcție de gradul de uzură.

Medicii dermatologi ne atrag atenția că riscul de a contacta o boală de piele este foarte mare, atât în cazul în care hainele nu sunt supuse tratamentelor chimice, cât și atunci când sunt dezinfectate.

"Sunt utilizate substanțe foarte puternice pentru a distruge eventualele ciuperci, bacterii și paraziți instalați în țesătura articolelor respective. Se poate întâmpla ca în procesul de tratare să nu fie clătite suficient sau aerisite și atunci resturile de substanțe ajung pe pielea noastră. Astfel, ne putem îmbolnăvi, putem face diferite infecții și micoze și chiar infecții parazitare cu scabie sau pediculoză, adică râie sau păduchi", ne-a explicat dr. Bogdan Neamțu, medic dermatolog.

Specialiștii ne recomandă, dacă totuși cumpărăm astfel de haine purtate, să le spălăm și noi acasă foarte bine, în mai multe ape și să le ținem afară, în bătaia vântului, cel puțin o zi întreagă, mai ales dacă este și soare, pentru a elimina dezvoltarea unor paraziți.

Sfaturi pentru cei care cumpără haine second hand

l Să nu achiziționeze decât din magazine specializate în acest sens, unde se eliberează docu-mente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală) de care vor avea nevoie în caz de reclamație;

l Să facă alegerea cu mare atenție, astfel încât articolele de îmbrăcăminte trebuie să fie examinate cu minuțiozitate pentru a evita ca acestea să fie degradate (rupte, murdare, pătate);

l După ce s-au asigurat că sunt în bună stare, consumatorii trebuie să se asigure că acestea au fost supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție și există și o certificare în acest sens;

l Documentul de certificare a operațiunilor menționate să conțină numele sau denumirea și adresa sau sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operațiu-

nile de curățare, dezinfecție și dezinsecție; tipul operațiunilor efectuate și data efectuării acestora și denumirea comercială a pro-duselor biocide utilizate la ope-rațiuni;

l Dacă nu sunt însoțite de documentul certificator, există riscul potențial de a contacta diverse infecții și / sau micoze.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2536 secunde