Reţelele de apă şi canalizare din Mamaia şi Constanţa, modernizate cu fonduri europene

627
Reţelele de apă şi canalizare din Mamaia şi Constanţa, modernizate cu fonduri europene - fondretearaja-1611257834.jpg

Articole de la același autor

Modernizarea şi dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă şi de colectare – tratare a apei uzate din judeţul Constanţa continuă. SC RAJA SA a semnat, ieri, trei noi contracte de lucrări în valoare de aproape 200 de milioane de lei, ce vizează ample investiţii pentru asigurarea unor servicii de calitate şi pentru creşterea calităţii vieţii consumatorilor din judeţ.

Lucrările vor fi derulate în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din aria de operare a SC RAJA SA Constanţa, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Contractele au fost semnate în cursul zilei de miercuri, 20 ianuarie, iar, la eveniment au participat, alături de conducerea RAJA, reprezentată de directorul general Aurel Presură, şi președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța (ADI) - Florin Mitroi. „Mă interesează și urmăresc cu interes toate lucrările de investiții de dezvoltare a infrastructurii din județul Constanța. Aveți tot suportul Consiliului Județean Constanța, iar în mine aveți un partener de încredere pentru implementarea cu succes a acestor proiecte, atât de necesare județului nostru”, a declarat președintele CJC Constanţa.

Contractul de lucrări „Reţele apă şi canalizare în zona periferică a municipiului Constanţa, Palazu Mare şi staţiunea Mamaia” vizează modernizarea şi dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi de colectare şi tratare a apei uzate în zonele respective. Astfel, reţeaua de apă va fi extinsă pe o lungime de peste 11.000 metri, cu 210 branşamente noi la consumatori, şi 101 hidranţi de incendiu subterani, iar reţeaua de canalizare va fi extinsă cu 13.587 de metri, incluzând 407 racorduri noi, în zonele Palazu Mare, centrul comercial Dedeman, Campus Universitar, Coiciu, Palas, Veterani. Alţi 8.723 de metri de reţea de distribuire a apei vor fi reabilitaţi. De asemenea, vor fi construite 12 staţii de pompare şi conducte de refulare noi, în lungime totală de 4.283 de metri. Investiţia totală este de peste 51 milioane lei şi se va derula pe o perioadă de 20 de luni.

Un alt contract semnat are în vedere investiţii în localitatea Techirghiol, unde vor fi mărite atât reţeaua de distribuţie a apei, cât şi cea de canalizare şi va fi realizată o staţie nouă de pompare a apei potabile. În acelaşi proiect este cuprinsă şi reabilitarea şi mărirea reţelelor din localitatea Biruinţa. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproape 40 de milioane de lei.

Instalaţie de valorificare a nămolului

În premieră, tot cu fonduri europene, va fi realizată o instalaţie de valorificare a nămolului provenit din staţiile de epurare din Constanţa Sud, Constanţa Nord, Eforie Sud, Poarta Albă, Mangalia şi Cobadin. Aceasta va fi construită în incinta Staţiei de epurare a apelor uzate Constanţa Sud.

Practic, nămolul va fi tratat, iar biogazul rezultat va fi valorificat prin producerea de energie electrică şi calorică necesare atât instalaţiei de uscare termică a nămolului deshidratat, cât şi a consumatorilor din staţia de epurare respectivă. Investiţia se ridică la aproximativ 68 de milioane de lei.

„Deşi este un proiect amplu de modernizare şi extindere a infrastructurii de apă şi canalizare, ne bucurăm că suntem în grafic în ceea ce priveşte desfăşurarea procedurilor de achiziţie, dar şi a lucrărilor. De aceste investiţii vor beneficia peste 700.000 de locuitori, iar procentul populaţiei, din aria de operare, branşată la sistemul de alimentare cu apă va creşte de la 90,6% la 99,6%”, a precizat directorul general RAJA, Aurel Presură.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5903 secunde