Restaurantul de acasă. Cum să faci un ban cinstit din talentul de bucătar

958
1

Articole recomandate

Constănțenii care au ceva pricepere la bucătărit, au o mică grădină de legume sau pescuiesc și gătesc pentru prieteni bunătăți locale au acum șansa de a avea propriul restaurant, fără să fie nevoie de o investiție prea mare. 


Începând de anul următor, pe litoral, dar și în restul țării, vor funcționa puncte gastronomice locale. Deocamdată, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat o amplă campanie de informare despre cum pot fi înființate aceste puncte și ce condiții trebuie să îndeplinească ele. 


În primă fază, reprezentanții Direcției Județene Sanitar-Veterinare vor încerca să identifice și să informeze potențialii aplicanți în cadrul acestui proiect. Ulterior, acestea vor fi evaluate și înregistrate. 


"Punctele gastronomice locale răspund cerinței crescânde în țara noastră de organizare a unor unități de alimentație publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse și preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României, în condițiile respectării unor norme și condiții de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure și sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit", precizează președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu. 


Principala condiție pentru funcționarea unui astfel de punct gastronomic local este ca meniul să fie diferit de cel al restaurantelor. Practic, acesta poate să aibă un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă, adică maximum două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și, eventual, două feluri de desert, specific zonei în care își desfășoară activitatea. Neapărat, meniul respectiv trebuie preparat și oferit pentru consum pe parcursul aceleiași zile. Metodele de preparare vor fi pe cât posibil tradiționale, respectându-se condițiile de igienă în momentul preparării. 


"Azi ne gătește proprietarul și familia sa" 


Oricine dorește să înființeze un astfel de punct gastronomic local trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tip asociație familială, persoană fizică autorizată sau societate comercială. Prima condiție, având în vedere că aceste tipuri de activități depășesc cadrul consumului privat, este necesitatea obținerii documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, o condiție importantă este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea lor de sănătate să fie verificată periodic. Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic își desfășoară activitatea. 


"Înființarea acestor puncte gastronomice locale va genera o dezvoltare a regiunii respective, prin crearea de noi locuri de muncă, prin contribuția locuitorilor din zonă la asigurarea, din producția proprie, a materiilor prime necesare desfășurării activității acestor puncte și, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel național", este de părere șeful ANSVSA. 


În perioada următoare, până la sfârșitul lunii noiembrie, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare Constanța vor furniza informații despre activitățile ce se pot desfășura în punctele gastronomice locale, cât și despre modul de înființare al acestora și normele sanitar veterinare ce trebuie îndeplinite. Luna viitoare, la sediul DSV Constanța, sunt programate cinci sesiuni de informare, pe 1, 8, 15, 22 și 29 noiembrie. 


Comentează știrea

Johnny Bravo
27 octombrie 2017
Avize

Pot să fac pariu ca nu este niciun prost, care se va autoflagela autorizand o asemenea prostie.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2391 secunde