Respectați marea și… salvamarii! "Nu te pui cu natura, nu ai nicio șansă"

1518
Respectați marea și… salvamarii!

Articole de la același autor

Meseria de salvamar înseamnă, în primul rând, a preveni și nu a salva. Marea trebuie respectată, pentru că natura este întotdeauna mai puternică decât omul. Dar puțini din turiștii, chiar și constănțenii de pe plaje o respectă, cum nu-l respectă mereu nici pe cel care este gata să intre în apă pentru a le veni în ajutor. De aceea, salvamarii le cer turiștilor să nu le ignore indicațiile și sfaturile, pentru că riscă să plătească cu viața. 


Sezonul de plajă a început de mai puțin de o lună de zile, dar deja au fost zeci de intervenții pe mare pentru salvarea celor care s-au aventurat în valuri. Pentru unii nu s-a mai putut face nimic, pentru alții, însă, salvamarii au făcut imposibilul. 
117 salvamari sunt, în prezent, la această oră, pe plajele din Constanța și Mamaia. Însă, nici dacă ar fi 500 probabil că nu ar fi de ajuns, mai ales în week-endurile călduroase și în perioadele de vârf. 


"Este o problemă mare cu forța de muncă. Dacă până acum aveam o bază mai mare de selecție, acum, în plină capacitate, suntem 117 salvamari și acordare prim ajutor. De aceea, am luat decizia radicală ca, pe anumite porțiuni de plajă, unde trebuie să fie patru salvamari, dar sunt doar trei, să suplimentăm din altă parte și să facem prin rotație, astfel încât să acoperim necesarul. Se ia efectiv de la zonele mai puțin aglomerate și se suplinesc zonele aglomerate. Numărul salvamarilor este specificat în lege. Și dacă am fi 1.000 nu ar fi o problemă, fiindcă în plin sezon putem avea, într-o zi, pe plajă, 80.000 turiști. Dar asta nu înseamnă că, cu cât sunt mai mulți turiști, cu atât să fie și mai mulți salvamari, ci este foarte important ca oamenii să conștientizeze că marea este mediu periculos, să respecte indicațiile și să se protejeze singuri, în primul rând!", este de părere Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia. 


Secretul meseriei: prevenția 
Deși nu sunt atât de mulți precum ar vrea, salvamarii susțin că le-ar fi mult mai ușor dacă oamenii care vin la plajă ar pricepe și ar conștientiza mai mult că apa este un mediu periculos. 


"Rolul salvamarului este de a pregăti plaja, de a marca zona de siguranță cu balize, de a arbora steagul atunci când își începe activitatea, de a avea materiale din dotare de intervenție bine pregătite, caiace de salvare, bărcile cu motor, schi jeturi, dar și de a informa turistul când începe să fie pericol. Rolul meu este să mă duc să îi spun: «Vedeți că vă puneți viața în pericol!». Apa este un mediu periculos, indiferent dacă este mică, este liniștită. Ai intrat în apă, este mediu periculos. Ți se face rău și ești în apă, ai rămas cu fața în apă, te îneci. Sunt multe cazuri care se îneacă așa, în zona de siguranță. De altfel, majoritatea problemelor apar în zona de siguranță", explică Gabriel Culea. 


Din punctul său de vedere, meseria de salvamar înseamnă în primul rând a preveni. 
"Secretul nostru, ca să nu avem probleme, este să prevenim. În felul acesta, riscul să ne luptăm cu natura este mai mic. Noi avem o vorbă: nu te pui cu natura, nu ai nicio șansă!", susține coordonatorul salvamarilor. 


Ce obligații are cel care face baie în mare 
Acesta subliniază faptul că și turistul are mai multe obligații specificate de lege, atunci când este pe plajă. În primul rând, el trebuie să asculte indicațiile salvamarilor și să respecte steagurile arborate, dar și să anunțe salvamarul atunci când observă că o persoană are nevoie de ajutor. 
"Noi suntem primii care putem să acordăm ajutorul, atât în situații de înec, dar și în alte situații. Salvamarii sunt pregătiți astfel încât să poată să acorde primul ajutor. Și este foarte important să acționăm imediat. Avem doar cinci minute la dispoziție dacă o persoană rămâne fără semne vitale, fie prin înec, fie i se face rău pe plajă, de exemplu. Până vine ambulanța cu medicul, noi suntem primii care putem să-l ajutăm", spune Gabriel Culea. 
Deși recunoaște că oamenii au început să aprecieze munca salvamarilor și să le asculte sfaturile, mai sunt și persoane care riscă totul pentru o baie în mare. 
"În Germania, atunci când este arborat steagul roșu, plaja este închisă, iar salvamarul își încheie misiunea. Salvamarul nu se poate salva nici pe el când marea e foarte agitată, nici victimele. Există echipe de intervenție disponibile 24 de ore din 24 și, în momentul în care cineva sună la apelul de urgență, persoana este salvată, dar plătește toate costurile de intervenție, care uneori pot depăși 100.000 euro. Dacă un cetățean de acolo ignoră avertismentele și este salvat de la înec, pierde foarte mulți bani și de aceea nu intră nimeni în apă. La noi, amenzile nu ar schimba foarte mult lucrurile, mai ales dacă sunt mici. Important este ca omul să conștientizeze pericolul", completează coordonatorul salvamarilor. 


Ce trebuie să știi dacă mergi la plajă 
Dacă vă place să faceți baie în mare și nu doar să stați tolăniți pe nisip, întotdeauna alegeți plajele unde sunt salvamari. De exemplu, pe plajele neamenajate nu sunt salvamari. 
"Zonele prevăzute pentru îmbăiat sunt marcate cu stegulețe roșii și galbene. Dacă o plajă nu este marcată, înseamnă că nu are salvamari și deci oricine face baie o face pe responsabilitatea lui", precizează Gabriel Culea. 
Pe plajă trebuie să se țină cont de semnele care spun dacă zona este prevăzută pentru îmbăiere. Orice zonă prevăzută pentru îmbăiere are în areal un salvamar și stegulețe care desemnează dacă înotul este permis sau nu. Astfel, arborarea steagului roșu de către salvamari înseamnă că înotul este interzis și puteți intra în apa mării doar dacă la foișoarele salvamarilor este afișat steagul jumătate galben jumătate roșu. În cazul în care se ridică steagul galben, atunci înotul este permis doar celor foarte experimentați, însă arborarea steagului roșu la foișor înseamnă înotul strict interzis. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3874 secunde