Renovarea secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți, o șansă la viață pentru bebelușii prematuri

339

Articole de la același autor

"Dăruiește Aripi" se mândrește cu ceea ce a reușit să facă până acum pentru copilașii care se vor naște prematur și care vor avea nevoie de îngrijiri medicale pe viitor. 


Reprezentanții asociației au declarat că, luna trecută, s-a încheiat prima parte din proiectul lor, că demolările sunt deja pe ultima sută de metri, iar șantierul se pregătește de consolidarea pereților. 


"Constructorii lucrează cot la cot cu inginerii, arhitecții și experții tehnici pentru a lua cele mai bune decizii în timp util. Unii pereți trebuie păstrați și vor fi consolidați pentru a nu afecta structura existentă a clădirii. Este o muncă imensă în spatele fiecărei decizii, dar suntem conștienți că doar ascultându-i pe toți cei care știu să își facă meseria vom avea un proiect durabil, construit cu simț de răspundere și cu multă pasiune din partea tuturor. În același timp, activitățile noastre în proiectul de reconstrucție se desfășoară și pe planul de training al personalului medical de pe secția actuală de Terapie Intensivă Nou-Născuți, de la Constanța", au precizat aceștia. 


Referitor la tot ceea ce se întâmplă, la acest moment, șeful secției de Neonatologie, dr. Livica Frățiman a declarat pentru "Cuget Liber" că speră ca în aproximativ un an, copilașii să beneficieze de o secție nouă și aparatură modernă. 


"Avem nevoie de toate acestea, mai ales pentru că secția de Terapie Intensivă este veșnic supraaglomerată. Noi avem tot timpul mai mulți copii decât are secția capacitatea să-i primească. La acest moment, avem opt locuri pentru ei, dar avem în îngrijire zece copii, dar au existat zile în care ne-au venit 16 - 18 și chiar 22 de micuți. Tocmai de aceea, ne dorim din tot sufletul ca acest proiect să se finalizeze, pentru că prematuritatea este o mare problemă. Aceasta apare și în urma unor nașteri dificile, dar nu neapărat. Apoi, pe lângă faptul că bebelușii se nasc înainte de termen, unii dintre ei se confruntă cu malformații pulmonare, digestive sau cardiace. Din păcate, aceste boli sunt multifactoriale, nu se știe exact care sunt cauzele care le declanșează", a explicat medicul. 


Chinul părinților de prematuri este de nedescris


Între timp, însă, cadrele medicale își fac meseria și așteaptă renovarea secției. Reprezentanții Asociației "Dăruiește Aripi" povestesc cum se nasc prematurii pe această secție și prin ce emoții trec părinții acestora. Ei povestesc cum o proaspătă mămică plânge de peste 15 săptămâni și îi este foarte greu să-și vadă fetița singurică, acolo, în incubator. 


"Eu îmi trăiesc zilele pentru acea jumătate de oră/o oră, când pot intra să o văd, să o ating, să o hrănesc. Știu că medicii fac tot ce pot, dar asta nu mă împiedică să stau într-o stare de tensiune continuă. Este atât de mică și a trecut prin atât de multe deja. Știu că este o luptătoare și știu că trebuie să fiu tare pentru ea", spune mămica. 


Din păcate, acestea sunt regulile Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, iar părinții, care au ghinionul de a li se naște copii prematuri, nu-și pot vedea bebelușul decât o jumătate de oră pe zi, între orele 11.30 - 12.00. Puiul de om despre care vorbește această mămică s-a născut la 27 de săptămâni, iar la naștere a avut nevoie de resuscitare timp de 30 de minute. Totuși, cu ajutorul îngrijirilor acordate de medici, micuța a început să crească și să se întremeze. 


"Este ceea ce ne dorim pentru toți copiii născuți prea mici și prea devreme. Vrem ca toți să ajungă cu bine, acasă! Însă bebelușii aceștia speciali nu au nevoie numai de miracole, ci de condiții moderne de tratament, de aparatură și tehnologie nouă, care pot face diferența în lupta pentru viață. În prezent, proiectul de reconstrucție a secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți este în derulare, dar știm că finalizarea proiectului este posibilă prin implicarea unor oameni frumoși la suflet, care îndrăznesc să creadă în obiective, aparent de neatins. Până la urmă, renovarea secției de Terapie Intensivă Nou-născuți și a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Clinic Județean Constanța este despre lupta pentru viață și despre încrederea că "mai bine este posibil", a subliniat Loredana Ștefan, de la Asociația "Dăruiește Aripi".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5803 secunde