Renaște strada Ștefan cel Mare! Constanța va avea centru pietonal

2378

Articole de la același autor

Au trecut patru ani de când autoritatea locală lucrează la proiectul de reabilitare a străzii pietonale Ștefan cel Mare. Ieri, a fost aprobată o nouă hotărâre de Consiliu Local, cu ultimele modificări. Urmează licitația pentru realizarea lucrărilor, speră primarul Decebal Făgădău. Între timp, administrația își îndreaptă atenția spre proprietarii imobilelor și este hotărâtă să îi pună și pe ei la treabă. 


Cândva, strada Ștefan cel Mare este locul de promenadă preferat de constănțeni și principală zonă de shopping, așa cum șade bine centrului comercial al municipiului Constanța. De ani buni, însă, această arteră pietonală a ajuns o ruină, cu imobile degradate și multe spații comerciale goale. 


Planurile administrației locale de reabilitare a zonei sunt însă în desfășurare. Ieri, consilierii locali s-au întrunit într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Constanța, pe ordinea de zi fiind cuprinse trei proiecte. Printre acestea, un nou proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului "Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța" și a cheltuielilor aferente. 


În fapt, după cum a arătat primarul Decebal Făgădău, este un nou proiect de hotărâre care vizează reabilitarea străzii Ștefan cel Mare, prin care s-au făcut toate modificările solicitate de autoritatea de management, înainte de semnarea contractului de finanțare. 


"Este un proiect ce își propune să renască centrul Constanței, pietonala noastră dragă, Ștefan cel Mare. Am finalizat tot, la virgulă. Fiecare pagină este semnată de primar. Acum așteptăm să fim chemați să semnăm contractul de finanțare și să dăm drumul la licitație", a afirmat edilul Constanței. 


E drept, aspect admis și de primar, drumul a fost lung. Au trecut patru ani de când se tot lucrează la proiectul de renaștere a străzii pietonale din centrul municipiului. Patru ani în care au fost emise aproximativ zece hotărâri de Consiliu Local, prin care s-au tot adus modificări proiectului de reabilitare. Modificări ce au fost realizate, a subliniat Făgădău, tocmai pentru "a înlătura orice motiv de întârziere". Pe de altă parte, întârzierea este cauzată și de numărul redus de funcționari care evaluează proiectele depuse pe infrastructură, pentru obținerea fondurilor europene, a mai arătat edilul. 


În acest timp, însă, administrația locală nu a stat cu mâinile în sân. Proiectul tehnic a fost realizat, autorizațiile necesare au fost obținute, astfel că toată documentația există. Mai lipsește doar să fie alocați banii - adică peste 89 de milioane de lei! -, să fie semnat contractul de finanțare și să fie organizată licitația. 


Pe de altă parte, experiența Cazinoului a arătat că și licitația poate să fie un hop dificil de depășit… 


"Este momentul să realizeze orice branșamente, orice modificări!" 
Între timp, autoritățile locale au demarat demersurile pentru "radiografierea" zonei, pentru a cunoaște situația juridică a tuturor clădirilor de pe strada Ștefan cel Mare. Pentru că, dincolo de "înfrumusețarea" ce va fi realizată prin proiectul aflat în lucru, zona nu-și va schimba înfățișarea dacă proprietarii imobilelor nu le reabilitează și nu încep să atragă investitori, comercianți interesați să aibă cafenele, magazine în centru. 


"Am început discuții cu proprietarii imobilelor de pe Ștefan cel Mare, pentru a-i ajuta să investească cât mai repede. Pentru că, după ce realizăm reabilitarea, nu vor mai putea să spargă strada, să facă branșamente, racorduri. Din momentul în care semnăm contractul de finanțare, voi merge personal din imobil în imobil, alături de cei doi viceprimari, să îi anunțăm pe proprietari că este momentul să facă tot ce înseamnă înlocuire sau modernizare de branșamente, de racord, indiferent dacă sunt legați în Ștefan cel Mare sau în străduțele adiacente", a arătat primarul Decebal Făgădău. 


Totodată, în prezent se face o evaluare a imobilelor, pentru a nu exista situații juridice incerte, care să întârzie lucrările. 
"Dorim să vedem unde avem un fost chiriaș care și-a cumpărat locuința pe legea 112, unde este spațiu comercial ce aparține de o societate, iar RAEDPP este proprietar pe restul imobilului. Sunt situații dificile, în care fiecare îl așteaptă pe celălalt să facă ceva. Tocmai de aceea, pentru a nu păți precum în peninsulă, vreau să văd imobil cu imobil, care este situația juridică. De asemenea, așa cum procedăm și în peninsulă, îi vom sprijini, le vom pune la dispoziție un traseu scurtat în ceea ce înseamnă obținerea certificatelor de urbanism, studii istorice, ghișeu unic pentru infrastructură, pentru a nu merge de la curent, la apă, gaz etc.", a mai atras atenția Decebal Făgădău. 


XXX 
Reamintim că proiectul de modernizare a zonei pietonale centrale cuprinde: refacerea infrastructurii pietonale, spații verzi mai multe cu irigații automatizate, mobilier urban inteligent, marcaje speciale pentru persoanele cu dizabilități, iluminat public, sistem de supraveghere video, canalizare unică subterană, fântâni arteziene etc. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5434 secunde