Renaște RADET?. "Nu va fi distrus sistemul centralizat pe raza municipiului Constanța!"

1729
Renaște RADET?.

Articole de la același autor

Deși în fiecare iarnă rămân tot mai puțini constănțeni în sistemul centralizat de încălzire, autoritățile locale încă ne încurajează să nu renunțăm la RADET. Primarul Decebal Făgădău a anunțat planuri de redresare a regiilor de termoficare și distribuție a energiei termice și vrea să înființeze o societate nouă, care nu doar să distribuie agent termic, ci să îl și producă.


Mii de constănțeni au părăsit în ultimii ani sistemul centralizat de termoficare. S-au debranșat de la RADET și au căutat alterative de încălzire, pe măsură ce rețeaua de gaze naturale s-a extins în municipiu. Cei care au rămas în sistem se plâng însă de costurile uriașe la încălzire, de faptul că apa caldă vine după ce lași să curgă minute în șir și că deseori rămân fără căldură în toiul iernii, din cauza avariilor la instalațiile extrem de vechi. 


Numai în 2019, au fost depuse 2.415 de solicitări de debranșare, din care 1.934 au fost aprobate. Constănțenilor care nu s-au debranșat, primarul Decebal Făgădău le transmite un mesaj de încredere: "Nu va fi distrus sistemul centralizat pe raza municipiului Constanța!". 


Acesta spune că vor fi luate măsuri de eficientizare și vor fi modernizate nu doar rețelele, ci și punctele termice. 
"RADET va intra cu testarea unor soluții alternative, atât de producție, cât și de eficientizare pe punctele termice și cu o ofertă de înlocuire a distribuției verticale cu una pe orizontală, astfel încât fiecare consumator să poată contoriza și dimensiona ceea ce își dorește. Există în momentul de față un efort comun, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Administrației, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Energiei, împreună cu Primăria municipiului Constanța, de includere a Constanței în zona orașelor care vor primi alocare dedicată pentru creșterea eficienței", a precizat edilul municipiului.


O nouă companie de energie termică
Practic, se vor face numeroase investiții, menite să reducă pierderile, dar și să crească eficiența sistemului, astfel încât să scadă costul încălzirii. Vor fi montate panouri solare pentru consumul energetic propriu al punctelor de distribuție ale RADET și vor fi utilizați combustibili alternativi pentru capacități de producție ajutătoare în punctele termice, cu peleți, cu gaze naturale sau hibrid.


"RADET este forțat practic astăzi să se reorganizeze. Conducerea RADET lucrează, în momentul de față, la o ofertă pe care să o prezinte asociațiilor de proprietari de schimbare a sistemului de distribuție de la sistemul clasic, cu două țevi de tur, două țevi de retur, la un sistem pe orizontală, care să permită contorizarea individuală. De asemenea, cred că RADET-ul va fi preluat ușor, ușor într-o nouă societate. Îmi doresc ca municipiul Constanța să investească, fie cu fonduri structurale, fie cu fonduri atrase, fie cu fonduri proprii, într-o companie energetică atât pentru partea de energie termică, cât și pentru partea de energie electrică. Astăzi noi suntem consumatori. Nu suntem nici  producători nici jucători pe piața aceasta de energie și nu văd de ce nu am putea să facem o societate energetică, care să producă valoare adăugată prin enegie electrică și să diminueze efortul pe care îl facem noi atât constănțenii, cât și bugetul local, prin subvenționarea această majoritară a pierderilor, a ineficienței unui sistem construit în anii 60 - 70", a explicat primarul Constanței.


Decebal Făgădău susține că, prin cumpărarea rețelei de transport a agentului termic primar de la CET până la punctele termice ale RADET, modernizarea acesteia cu fonduri europene, s-ar putea reduce semnificativ și prețul căldurii pentru constănțeni. "Estimez că prețul de transport va scădea minim 50% pentru că vom dimensiona corect rețelele. Mesajul meu de susținere pentru sistemul centralizat se adresează consumatorilor, dar și angajaților RADET și termocentrale pentru că împreună vom construi ceva temeinic, nicidecum nu vom distruge și nu vom lăsa oamenii fără sursă de încălzire sau fără locuri de muncă", a mai completat primarul Decebal Făgădău.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 23 Iulie 2019
Stire din Social : Începe citirea contoarelor
Luni, 22 Iulie 2019
Stire din Social : Anunț important de la RADET!
Pagina a fost generata in 0.6304 secunde