Renaște Cazinoul din Constanța. Au început lucrările de restaurare

1103

Articole de la același autor

Lucrările pentru reabilitarea Cazinoului au început oficial și în forță, pe faleza din Constanța. Zilele acestea au fost instalate schelele și deja a fost îngrădită clădirea și o parte a falezei. În următoarele luni se va lucra la foc continuu, atât în exterior, cât și în interiorul clădirii monument.

Deși lumea pare că stă pe loc în această perioadă, pe faleza din Constanța, se lucrează la salvarea Cazinoului. Primăria Constanța a emis pe data de 3 aprilie 2020 autorizația de construcție nr. 611, pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului Constanța. Muncitorii și restauratorii s-au apucat de treabă și deja s-au urcat pe schele pentru a curăța tencuiala veche și distrusă.



De asemenea, latura dinspre mare a falezei a fost îngrădită, acolo urmând să fie consolidate malurile și să fie amenajată o nouă promenadă. În timp ce specialiștii încă analizează toate soluțiile tehnice pentru a salva decorațiunile și vitraliile Cazinoului, lucrătorii care s-au apucat de interioare au descoperit deja o fereastră care era astupată. Este vorba de geamul în formă de scoică de la etaj, pe partea cu marea, în simetrie cu cel pe care îl putem vedea dinspre bulevardul Regina Elisabeta. Această fereastră desparte Sala de spectacole de Sala Oglinzilor.


Potrivit directorului Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, fereastra respectivă va putea fi admirată numai din sala de spectacole, deoarece pentru a putea avea vedere direct la mare ar trebui desființată Sala oglinzilor. "Sala va rămâne, deoarece este păcat să se strice pentru că este mare și are eficiența ei culturală, dacă efectiv Cazinoul va dobândi doar funcții culturale. Sigur că a fost gândit ca un cazino, într-un cazino se joacă jocuri de noroc și renunțarea la ele reprezintă și o renunțare la funcțiile inițiale ale clădirii", a subliniat Doina Păuleanu.


Elementele originale, păstrate

În această perioadă, echipe complexe de arhitecți și restauratori fac expertize suplimentare ale fundațiilor pentru definitivarea soluțiilor tehnice de consolidare a clădirii. Specialiștii lucrează la identificarea celor mai bune variante de intervenție privind reabilitarea vitraliilor și a elementelor de arhitectură decorativă.



"Se lucrează cu specialiști în componente artistice, cu oameni care înțeleg și știu după ce dau jos câteva straturi de zugrăveală cum au fost materialele originale la pereți, la plafoane, la pardoseli, ce se întâmplă cu tâmplăria. Pe de o parte se lucrează la proiect pe baza documentelor obținute de la Arhivele Statului cu fotografii și schițe din trecut și pe de altă parte se caută soluții pentru păstrarea elementelor originale. De-a lungul timpului s-au făcut o serie de modificări iar elementele autentice au fost înlocuite cu unele moderne. Vrem să le aducem cât mai aproape de forma originală", precizează arhitectul constănțean Radu Cornescu.


Va fi redat circuitului public

Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 30 luni. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural și de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții etc., astfel fiind pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau în țara noastră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.35 secunde