Renasc plajele. Lucrări de înnisipare şi diguri noi, pe litoral

887

Articole de la același autor

Marea a muşcat din plajele litoralului. Ani la rând, a înghiţit zeci de metri de nisip şi a făcut ca falezele să se prăbuşească. În prima etapă de stopare a eroziunii costiere, în urmă cu cinci ani, au fost salvate mai multe zone din Mamaia, Constanţa şi Eforie. Urmează alte zone, mai la nord, dar şi spre sudul litoralului.

Deşi cu o întârziere de peste doi ani, cauzată de birocraţia excesivă, au fost demarate, în sfârşit, lucrările din cadrul celei de-a doua etape de refacere a plajelor şi de întărire a falezelor. Directorul executiv al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, a anunţat că s-a început amplasarea utilajelor în zona Năvodari, pentru înnisipare. „A început faza a doua a proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu. Peste doi km de conductă a fost aliniată pe plaja din Năvodari, așteptând să fie sudată. Montarea acesteia a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca în curând să o punem în funcțiune. Prin ea, mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și «aruncate» pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 - 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul ABADL-ului, la care oamenii de aici muncesc cu profesionalism de ani de zile”, a explicat Bogdan Bola.







Construcţii complexe în apă

Intitulat „Protecția și reabilitarea zonei costiere – faza a doua”, proiectul prevede intervenții la plaje, lucrări de consolidare și contruirea unor ziduri de susținere, lucrări de dragaj și acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. În fapt, obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, în special în zona județului Constanța. Practic, se vor efectua lucrări de reabilitare costieră a zonei Edighiol și Periboina, cu punctele de descărcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm - Sinoe, reabilitare a zonei costiere în Mamaia Nord, refacerea protecției costiere între Portul Constanța și portul turistic Tomis, precum și la Agigea, și înnisipări la Eforie, între portul Belona și zona Capul Turcului.



„Lucrările prevăzute constau în lucrări de apărări de mal, construire lucrări hidrotehnice reprezentate de diguri și epiuri marine, reabilitare structuri existente, înlocuirea echipamentelor componente ale structurilor hidrotehnice, dar și punerea în funcțiune a structurilor hidrotehnice și atingerea scopului pentru care au fost construite, demolarea structurii costiere existente și lucrări de înnisipare artificială. Schemele de amenajare costieră pentru fiecare lot în parte au fost determinate în urma modelării modului de acțiune a valurilor asupra țărmului și a evoluției ulterioare implementării lucrărilor a liniei de coastă, astfel încât să se asigure realizarea unor proiecte de calitate, rezistente în timp la acțiunea agresivă a mării, în special în perioadele reci”, precizează reprezentanţii ABADL.



Plaje spectaculoase, în sezonul estival următor

Aşadar, în stațiunea Mamaia vor fi realizate lucrări de extindere a plajelor pe o lungime de aproape șapte kilometri, la Eforie pe 5,7 km, falezele din Constanța Tomis – Cazino vor fi consolidate pe o lungime de 790 de metri liniari, iar, în Agigea, pe 1.200 de metri liniari. Valoarea estimată a tuturor lucrărilor este de 707 milioane de lei, cu mai mult de jumătate din sumă alocată plajelor din Eforie - 407 milioane de lei.

Alți 207 milioane de lei merg la plajele din Mamaia. Pentru consolidarea zonei stăvilarelor Edighiol și Periboina au fost estimate fonduri necesare de 34,7 milioane de lei, pentru zona falezei de la Cazino - 30,2 milioane de lei, iar pentru Agigea - 28,4 milioane de lei. Probabil cea mai spectaculoasă transformare va avea loc la plajele dintre stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud, pe cordonul de-a lungul șoșelei, unde zona de nisip are doar câțiva metri în prezent. Acolo, plajele vor câștiga cel puțin 70 – 80 de metri.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 18 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.7416 secunde