Reguli noi pentru pacienţii şi suspecţii de infecţie cu noul coronavirus

942
Reguli noi pentru pacienţii şi suspecţii de infecţie cu noul coronavirus - fotofondregulinoi-1603902373.jpg

Articole de la același autor



Pe măsură ce numărul infectărilor continuă să crească, paturile destinate pacienţilor cu COVID-19 devin tot mai puţine. În judeţul Constanţa, mai multe unităţi medicale destinate celor infectaţi cu SARS-Cov-2 au suplimentat capacitatea de internare, iar îngrijorările sunt tot mai mari, mai ales că, în prezent, incidenţa a ajuns la 2,65 la mia de locuitori.


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se va afla, astăzi, într-o vizită la Constanţa pentru a vedea modul cum sunt organizate spitalele COVID-19. În cursul zilei de ieri, acesta a aprobat un Ordin pentru aprobarea de noi planuri pentru direcţiile de sănătate publică, în lupta cu noul coronavirus.


Astfel, au fost stabilite reguli noi pentru persoanele suspecte a fi infectate cu SARS-CoV-2 şi pentru pacienţii deja confirmaţi. Pentru triajul în Unităţile de Primiri Urgenţe, a persoanelor care prezintă simptome, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone s-a creat cadrul legal pentru utilizarea testelor de detecție a antigenelor SARS CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare. Dacă nu necesită spitalizare, aceștia vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide.


„Până la confirmarea infecției cu o boală infectocontagioasă, persoanele care prezintă semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, se izolează la domiciliu sau la o altă locaţie aleasă de aceasta. În acest caz, persoanele aflate în această situație, au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective şi transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate pe baza Fișei de monitorizare”, a explicat ministrul Nelu Tătaru.


Simptomaticii cu forme uşoare, trataţi acasă


Ordinul de ministru prevede și modificări ale traseului pacientului depistat pozitiv la noul coronavirus. Şi în acest caz, toți pacienţii depistaţi la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 au obligația de a contacta și informa medicul de familie, care îl va lua în evidență și îi va monitoriza starea de sănătate. În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pacienții asimptomatici sau cu simptome uşoare, care nu necesită internare, vor putea să se izoleze la domiciliu sau la locaţia declarată, în situația în care declară că are condiții de izolare, sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, ori în spaţii special desemnate în cazul în care nu are condiții de izolare.


Aceşti pacienţi asimptomatici sau simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
În ce priveşte pacienții simptomatici cu factori de risc, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor vor fi transportați prin intermediul Serviciului de Ambulanţă, la spitalele COVID-19, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului, cu consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).


Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi, cu acordul lor în spitale de faza întâi sau a doua, care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5866 secunde