Premieră în Portul Constanța

Regata Mării Negre - un festival cu vele și mii de vizitatori - Galerie FOTO

800

Articole de la același autor

Mii de constănțeni și turiști au participat, sâmbătă și duminică, în Portul Constanța, la Regata Mării Negre. 18 veliere din întreaga lume, printre care și două din România, nava - școală "Mircea" și "Adornate", au ancorat, week-end-ul trecut, în Portul Constanța.

Navele au participat, timp de o lună de zile, la Black Sea Tall Ships Regata. S-au întrecut între patru porturi din Marea Neagră - Varna, Novorossysk, Sochi și Constanța, unde au și încheiat competiția, oferind un spectacol deosebit tuturor celor care au venit să le vadă.

Navele au ajuns în port încă de vineri seară, iar sâmbătă și duminică, turiștii și constănțenii au putut urca la bordul lor, pentru a se familiariza cu viața marinarilor. Echipajele bulgărești, turcești, rusești, dar și cele române nu s-au ferit să facă ultimele pregătiri pentru oaspeți chiar de față cu vizitatorii. Au frecat puntea, au verificat și aranjat velele, spre deliciul copiilor și adulților care au venit să le viziteze. Ulterior, toți marinarii au participat, duminică, la o paradă inedită, din port până în Parcul de la Primărie.

"Mircea", ridicat la grad de ofițer

Cu prilejul ceremoniei de deschidere a Regatei, nava - școală "Mircea" a fost decorată de însuși președintele Traian Băsescu, pentru cei 75 de ani de activitate în slujba țării. În semn de înaltă apreciere a rezultatelor de excepție obținute de-a lungul timpului de echipajul navei - școală "Mircea", simbol al tradițiilor marinărești și ambasador de elită al României, al Forțelor Navale Române și al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", pavilionul navei a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Maritimă", în grad de ofițer, cu însemn de pace.

Nava - școală "Mircea" a atras, de altfel, cei mai mulți vizitatori, formându-se cozi imense de persoane dornice să urce la bordul ei. Vizibil emoționat, președintele Traian Băsescu și-a amintit de momentele în care a participat și el, pe "Mircea", la voiajele de inițiere.

"Practica pe nava - școală este testul de foc al studenților noștri. Pe bricul «Mircea» ne dădeam seama dacă ne putem califica sau nu pentru această meserie. Practica te învață cum să supraviețuiești singur pe mare. Cine învață asta poate să supraviețuiască și în deșert. Sunt oameni care rămân cu o lecție de viață. Ei nu știu să piardă. În mentalul lor apare această idee. Că ei nu pot să piardă. Se împlinesc 40 de ani de când am pus pentru prima dată piciorul pe bricul «Mircea». Îi văd acum pe unii trecuți în rezervă", a spus președintele Traian Băsescu.

Astăzi, artificii; mâine, parada velierelor

Spectacolul velierelor continuă și astăzi și mâine, la Constanța. Astăzi, cei care nu au ajuns încă să viziteze navele o pot face între orele 10,00 și 20,00. De la ora 20,00, pe scena Terminalului de Pasageri va concerta Vega Band, iar de la ora 21,00, Moonlight Breakfast. Un spectaculos foc de artificii va încheia ceremonia de închidere a Regatei, la ora 22,30.

Mâine, navele vor ridica ancora din Portul Constanța, iar între orele 15,00 și 17,00, vor oferi o inedită paradă, cu velele ridicate, de-a lungul coastei orașului Constanța și în stațiunea Mamaia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4763 secunde