Realitate virtuală la Muzeul Callatis. Va fi reconstituit 3D un templu antic

337
Realitate virtuală la Muzeul Callatis. Va fi reconstituit 3D un templu antic - fondmuzeumangalia1-1582318919.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Muzeului Callatis din Mangalia au anunțat investiții după ce au obținut o finanțare de peste 125.000 de euro de la Ministerul Culturii, cu care vor realiza, printre altele, o reconstituire 3D a unui templu antic care a existat, cândva, la malul mării. 


"Un viitor pentru trecut. Clasarea și valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian" – astfel de numește proiectul cu care reprezentanții Direcției Cultură și Sport Mangalia, prin Muzeul Callatis au mers la Ministerul Culturii, pentru a obține fonduri în cadrul programului RO-Cultura, "Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri mobile restaurate". Iar planul specialiștilor de la Mangalia este ca, cu ajutorul fondurilor obținute de la minister, să aducă în muzeul de la malul mării tehnologia necesară pentru prezentarea exponatelor existente în instituție și în format 3D. La începutul lunii februarie, proiectul Muzeului Callatis a fost desemnat unul dintre cele nouă care vor primi finanțare anul acesta. 


"Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța. Universitatea vine cu experții în ceea ce înseamnă realitate virtuală și reconstituiri, având deja experiență în domeniu. Valoarea proiectului este de 126.500 euro, iar principalele obiective sunt clasarea a 201 bunuri culturale din colecția muzeului, restaurarea a 26 de obiecte din colecția numismatică, care ulterior vor fi clasate și pregătirea unei expoziții cu bunurile clasate. 


Totodată, în cadrul proiectului va fi realizată reconstituirea 3D a unui templu antic, cu elemente arhitectonice pe care le avem în colecția muzeului, dar și a altor 20 de exponate din muzeu. Imaginile vor rula pe două ecrane, montate în interiorul muzeului",  a precizat pentru "Cuget Liber" Tatiana Odobescu, șef serviciu în cadrul muzeului. 


Fragmentele arhitectonice sunt în dotarea muzeului, fiind printre exponatele care atrag cei mai mulți vizitatori. Cu ajutorul realității virtuale, vizitatorii vor putea să vadă cum arăta templul antic care a existat pe meleagurile Callatisului. "Avem fragmente de coloane, frize, iar în urma scanării vor permite conturarea unui templu. Fragmentele au fost găsite în această zonă, iar numărul lor ne duce la ideea că acest templu a existat. Prin acest proiect, ne dorim să atragem tinerii spre muzeu", a mai arătat Tatiana Obodescu. 


Implementarea proiectului va demara din luna martie. 
În cadrul programului lansat de Ministerul Culturii au mai câștigat proiecte depuse de Academia Română, filiala Cluj Napoca, Complexul Național Muzeal "Astra" Sibiu, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei Cluj-Napoca, Teatrul Național "Ion Luca Caragiale" din București și Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național "Moldova".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4445 secunde