Reabilitarea Muzeului de Artă Populară, amânată de la un an la altul

362
Reabilitarea Muzeului de Artă Populară, amânată de la un an la altul - reabilitareamuzeului1-1581963662.jpg

Articole de la același autor

De ani de zile, se tot vorbește despre reabilitarea Muzeului de Artă Populară Constanța, dar totul se limitează la promisiuni și nimic mai mult, pentru că faptele întârzie să apară. Între timp, balconul continuă să se degradeze, iar acoperișul necesită lucrări constante de reparații, pentru ca piesele din patrimoniu să nu aibă de suferit.

La prima vedere, totul pare a fi în regulă cu clădirea, dar, de fapt, aceasta are nevoie de lucrări ample de reabilitare, pentru care, se pare, nu există fonduri. Proiect există, dorință, la fel, dar banii nu există. "Anul trecut, am avut aici echipa de proiectanți, deci tot proiectul este făcut. Se așteaptă doar banii, pentru demararea lucrărilor", ne-a declarat Maria Magiru, directorul instituției de cultură.

Ea a precizat că documentația pentru lucrările de reabilitare a fost depusă încă din anul 2011, când a cerut bani pentru consolidarea coloanelor ce susțin balconul, pentru că acestea nu au mai fost reparate și consolidate de foarte mulți ani.

"Pentru ca această clădire să nu se degradeze, eu mă ocup, în fiecare an, de mici reparații. De exemplu, la fiecare trei ani, trebuie să fac reparații la acoperișul de tablă al muzeului, pentru că sunt mulți pescăruși și porumbei deasupra, curge apa de la ploaie și ruginește. Deci, dacă eu nu aș face reparații la acoperiș, apa ar curge direct în pod. Practic, urmăresc situația clădirii pe bucăți. Tot pentru a nu avea probleme, am achiziționat un ultra-congelator, pentru că aveam obiecte afectate de molii, iar ultimele reguli din conservare spun că ele trebuie puse în congelator la o temperatură foarte scăzută. Numai în aceste condiții, moliile mor, așa că, am băgat acolo textilele, costumele, scoarțele", a adăugat directorul.

Construcția clădirii a fost realizată între anii 1894 - 1896

În concluzie, la muzeu sunt probleme la fațade, care trebuie restaurate, îndeosebi cele care au elemente decorative, specifice sfârșitului de secol XIX, majoritatea fiind degradate. În ceea ce privește temelia, aceasta se află la o adâncime de șase metri și jumătate, este făcută din piatră de carieră, cu un beton din var hidraulic, iar pentru rezistența clădirii, probabil se va impune și injectarea cu beton a temeliei.

Clădirea Muzeului de Artă Populară este o construcție cu subsol, parter, etaj și mansardă și a fost realizată între anii 1894 - 1896, ca sediu al Primăriei orașului Constanța (Palat Comunal, cum se numea la acea vreme). Primăria a funcționat în această clădire până în anul 1906, când a fost înstrăinată Direcției de Poștă și Telegraf.

Clădirea, cu fundație realizată din beton de var hidraulic și zidărie din piatră cu mortar de var hidraulic, a intrat, însă, în circuitul muzeal după anii '70. În acest context, în 1974, a fost executată scara principală din beton armat monolit, care face legătura între parter și etaj. Din același material este construită și scara secundară, care deservește toate nivelurile. Tot atunci a fost refăcut complet și planșeul peste parter, din zona centrală.

Așadar, în prezent, fațadele care alternează cu brâie de cărămidă și tencuială sunt pătate și degradate pe anumite porțiuni. Intervenții sunt necesare și la porticulul de la intrare, cu arcade descărcate pe colonete duble și stâlpi adosați unde, una dintre arcade prezintă o fisură pe partea hdreaptă și numeroase crăpături.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 16 Ianuarie 2020
Stire din Eveniment : Becali cere reabilitarea
Pagina a fost generata in 1.3722 secunde