Raed Arafat: "Medicii trebuie să aibă un program de lucru de opt ore"

177
Raed Arafat:

Articole de la același autor

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, consideră că medicii trebuie să aibă un program de lucru clar de opt ore și să existe un control al calității serviciilor medicale din spitalele publice.


"Este o problemă de fond, fundamentală în sistemul sanitar și trebuie găsită o soluție. Știu că sunt medici, în fiecare oraș există medici, care lucrează și la stat și la privat și acest lucru trebuie analizat și trebuie văzut fenomenul și să punem un program de lucru clar de opt ore și după program poate că sunt alte soluții să lucreze și în altă parte. S-a pus pe masă altă soluție, practicată în Franța de exemplu, să poți să ai pacientul tău privat în spitalul public, asta există, dar nu să fii la doi patroni, la doi concurenți în final și să nu știi unde este loialitatea ta și cu cine ești", a declarat medicul Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.


El spune că managerul unui spital public are responsabilitatea să impună anumite reguli.


"Regulile în spitale există (...), dar ele trebuie implementate. Poate că trebuie umblat la programul de lucru, să ajungem la un program de lucru normal de opt ore, la plata care se dă și să nu rămânem la program redus. Nu suntem la program de opt ore în sistemul sanitar, suntem la un program redus și nu știu dacă mai există vreo țară care are un astfel de program în sectorul public. Trebuie să existe controlul calității, indicatorilor - ești medic în spitalul public: cât ai făcut, câți pacienți ai văzut, consultat, care este rezultatul tău în sistemul public", a explicat Arafat.


Secretarul de stat în MAI este de părere că managementul spitalului trebuie să fie unul profesionist. "Managerul trebuie să știe că el este acolo ca manager de spital, nu este o persoană care este cu o relație sau alta. Managerul trebuie să știe că este responsabil pe ce face, cum merge spitalul, cum arată spitalul și atunci am putea pretinde ca spitalele publice să aibă același lucru ca spitalele private din punct de vedere al calității condițiilor de cazare și de curățenie. Dar nu vreau să generalizez pentru că am intrat în spitale publice foarte curate", a susținut medicul.


Pe de altă parte, Raed Arafat consideră că trebuie să se instituie proceduri foarte clare și drastice în lanțul de tratament al pacientului nu numai în sectorul de urgență, ci în toate sectoarele.


"Trebuie să vedem partea de pregătire a personalului. Nu mă miră să mi se spună de către un părinte că într-un spital nu toată lumea știe să facă resuscitare. Pe mine nu mă miră asta, e o situație cu care ne-am confruntat foarte mult pe parcursul anilor și insistăm că toți care sunt în spitale trebuie să facă cursurile de prim-ajutor de resuscitare avansată. (...) Din punct de vedere al pregătirii și al formării cred că trebuie să ne uităm și în spitalele publice și în spitalele private trebuie să existe proceduri identice. Trebuie să fie proceduri de calitate, care asigură că orice caz să fie tratat corect conform ghidurilor , protocoalelor, procedurilor și să permită depistarea unor probleme din timp și să creeze mecanismele de intervenție intraspitalicești", a spus secretarul de stat.


Sursa: Agerpres




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8256 secunde