RADET sau centrală pe gaze? Cum ne încălzim mai ieftin?

3836
15
RADET sau centrală pe gaze? Cum ne încălzim mai ieftin? - calorifersibani2-1327691798.jpg

Costul întreținerii le dă fiori constănțenilor care locuiesc la bloc. După tăierea subvenției la gigacalorie, multe familii s-au trezit, iarna aceasta, cu facturi de sute de lei numai la căldură. Asta dacă sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, de la CET, prin RADET. Cei care au fost ceva mai inspirați și s-au debranșat sau nici nu au fost vreodată branșați la RADET plătesc considerabil mai puțin.
Alternativele la sistemul centrali-zat sunt centralele termice pe gaze naturale și cele pe curent electric. În aceste cazuri costurile de încăl-zire sunt ceva mai mici. Deocam-dată, căci, în condițiile creșterii constante a prețului la gaze s-ar putea ca, în curând, să nu mai fie rentabile nici centralele ce folosesc acest tip de combustibil.


Aproape 10 lei încălzirea pe metru pătrat
Un apartament de 67 de metri pătrați, necontorizat la calorifere are de plătit, pe decembrie 2011, numai pentru căldură, 419 lei. La asta se mai adaugă în jur de 100 de lei la apă caldă și aproape 30 de lei pentru cota parte pe apartament. Așadar o familie ajunge să plătească cel puțin 550 de lei întreținerea. "Am vrut să îmi pun repartitoare la calorifere, pen-tru a putea să mai oprim din ele sau să mai reducem căldura pentru că noaptea este prea cald, dar nu am putut pentru că nu vor ceilalți vecini. Este foarte mult și la primăvară voi face cerere pentru debranșare. Acum sunt atât de multe variante de încălzire. Nu cred că voi opta pentru o centrală cu gaze, ci mai degrabă pentru una pe curent electric sau panouri radiante. Încă analizez variantele", a declarat, pentru "Cuget Liber", Sorin Petre din cartierul Inel II.

Încălzirea cu gaze, mai ieftină decât la RADET
Unii au anticipat aceste facturi și au reușit să se debranșeze de la RADET. "Aveam țeava de gaze în fața blocu-lui. Așa că am cumpărat o centrală murală, am schimbat și instalația.
M-a costat cam 8.000 de lei, în total. Dar acum am independență. Por-nesc căldura atunci când vreau, am apă caldă tot timpul. Nu mai depind de nimeni. Ultima factură a venit de 225 de lei. Este mult mai convenabil față de cum am auzit că plătesc alții, la RADET. Chiar dacă se dublează prețul la gaze, tot e mai puțin", ne-a spus Dan C.. El consideră că a făcut o afacere și că își va amortiza foarte repede investiția.

200 de lei pe lună cu căldură pe curent electric
Chiar și încălzirea pe curent electric pare să fie o variantă mai puțin costisitoare pentru iarna aceasta. "La un apartament de 60-70 de metri pătrați este suficientă o cen-trală de 9 - 11 kW. Una costă cam 2.000 - 2.200 de lei. Mai trebuie vreo 2.000 de lei pentru calorifere de aluminiu, eventual și restul instalației. Consumul este destul de mic. În niciun caz nu se ajunge la 400 - 500 de lei", a explicat Mircea Pană, electrician.
De altfel cei care au încercat o astfel de variantă sunt foarte mulțu-miți. Ei spun că factura la curent vine o dată la două luni și nu e mai mare de 350 - 400 de lei. Așadar maximum 175 - 200 de lei pe lună, în care este inclus și consumul celorlalte aparate electro-casnice.



Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
radu
28 ianuarie 2012
gcal

ajunge cu mocangeala incalzirii pe bani publici, cei ce se incalzesc cu gaze plateau/platesc facturi astronomice mereu fara sa-i subventioneze nimeni, si fara sa faca scandal. caisa ala, Dan C., sta cu centrala inchisa si face aici pe economul. sa vezi cum o sa arate o factura la gaze cand toate apartamentele se vor incalzi pe gaze, si nu acum cand condominiul este incalzit de 'fraierii" care sunt bransati la RADET.

laurentiu
28 ianuarie 2012
cat de mare e hotia radet ?

In acest moment toata lumea civilizata incearca sa impinga incalzirea aglomerarilor urbane spre cogenerare. Asta este chiar incalzire centralizata unde agentul termic este produs de o turbina care are ca scop principal producerea de energie electrica. Practic agentul termic produs de CET este un reziduu racirea lui fiind absolut necesara pentru a creste randamentul turbinelor. Daca este mai ieftin sa arzi gazul metan sau sa consumi energia electrica numai pentru a incalzi o casa in mod clar ceva nu este in regula cu pretul gicaloriei. Hotilor furati prea mult !

Gaz
28 ianuarie 2012
condominiul este incalzit de 'fraierii" care sunt bransati la RADET

Ba Radule .ma faci sa rad, esti dus rau ! Dan C. nu face nici o economie asta-i pretul real , si eu ptr. un apartament cu 3 camere semi-decomandat 54 mp platesc factura la gaze in jur de 200 RON lunar (pe timp de iarna ) asa ca vezi-ti tu de RADET-ul tau si cotizeaza acolo 400-500 lei lunar incalzirea si lasa-ne pe noi astia ''fraieri cu gaze'' sa ne incalzim cum vrem si pe bani putini (FARA ECONOMIE)

Geo
28 ianuarie 2012
Nu este usor

Ca sa te racordezi la gaze, obligatoriu trebuie sa obții avizul si de la RADET iar acestia nu ti-l dau. Nu-ti dau nici avizul sa te debransezi asa ca trebuie pornit un "razboi" cu RADETul.Baietii tin cu dinti de abonatii pe care îi au desi pretul Gcal nu se justifica.

adi
28 ianuarie 2012
pt geo

este fff adevarat ce spui.si eu am incercat sa obtin avizul de la ei si nu l-am obtinut!mi-am bagat picioarele in radet si m-am debransat (nu exista contract individual cu radet-ul,ei au contract cu asociatia,asa ca daca asociatia este de acord baga-ti si tu picioarele in hotii de la radet ).eu-ap 3 cam,76 mp-220 lei gazul /luna,vecinul de sub mine,aceeasi suprafata-logic-500 lei/luna numai incalzirea la radet-nesubventionata!!asa ca ,voi alegeti....

ath
28 ianuarie 2012
Logica absurdului

Uneori,nu ai nevoie de o pregatire de specialitate,ca sa raspunzi corect la o intrebare.Este suficient sa apelezi la bunul simt sau la experienta vietii.De cele mai multe ori,natura ne rezolva problema.Fara sa apeleze la calcule sau legile fizicii, "laurentiu"(nr.2) a dat un raspuns logic:incalzirea cu centrale termice individuale nu poate sa fie mai eficienta decat incalzirea colectiva.Dar la noi,logica absurdului este un fel religie oficiala de stat.Din seria "logica absurdului in Romania",mai amintim:1-bunastare fara munca sau dansuri populare romanesti pe banii strainilor.2-avere din Caritas si FNI(anii '90) sau profituri anuale de 1000% obtinute intr-o economie in tranzitie.3-casa ieftina si gigahotia scumpa sau casa scumpa la americani si casa ieftina la romani.4-fericire la roata saracului,saracie prin rotatie(vezi Navodari).5-transportul pe calea ferata este mai scump decat transportul auto.6-vacante in jungla din leafa de primar.7-primar si un prosper om de afaceri fara afaceri.8-tramvaiul este mai scump decat autobuzul.9-coruptie fara corupti.10-autorizatia de ilegalitate este mai ieftina decat autorizatia de construire.11-sentinta de un an cu suspendare dupa un proces care a durat 20 de ani.12-certificat medical obligatoriu la angajare pentru muncitori dar un "pedigriu" este suficient la politruci.In Republica Absurdistan,absurdul este logic.

esti angajat RADET?
28 ianuarie 2012
@ath

sau te platesc sa-i aperi in presa? Incalzirea individuala este mult mai ieftina pentru citeva elemente foarte simple, care sar in ochii tuturor: 1. Incazirea individuala nu are pierderi ("pe traseu".) 2. Incalzirea individuala nu are personal TESA -si nici plata citirii contorului si nici un mucnitor, sau director, de platit- 3. Incalzirea individuala nu are cheltuieli de regie, si nici un angajat. 4.Incalzirea indiviuala nu ia bani -cu dobinda- de la banci, nu trebuie sa raporteze beneficii (profitul nu se plateste tot de clienti?). Poate ca la nivel general al societatii umane, incalzirea cu centrale termice urbane e mai avantajoasa. (Din punct de vedere fizic.) Dar la nivel individual, la noi, acum, e mult mai eficienta incalzirea individuala.(Din punct de vedere financiar.) Tovii de la RADET fura prea mult, sunt prea nesimtiti, nu vor sa se eficientizeze. Statul i-a tinut 22 de ani. Iar acum, cind FMI-ul i-a gonit, au sarit ca lipitorile pe oameni, gata sa-i stoarca de ultimul banut, ca sa belfereasca ei. Ar putea fi eficiente chestiile astea, daca personalul RADET ar fi redus la 10%, salariile (inclusiv ale directorilor) ar fi la nivelul salariului mediu pe economie, personalul TESA redus la 7% din totalul angajatilor si intreaga retea refacuta si izolata. Cum asa ceva e sf, nu ramine decit a doua varianta. Guvernul ar trebui sa de a o lege prin care cei care vor sa se desprinda de la RADET sa o faca fara aprobari. Ci doar sa comunice -prin posta sau posta electronica- debransarea post factum, in termen de 5 zile de la realizare. Iar asociatiile nu ar trebui sa aiba voie sa se bage in casa omului si sa decida ce tip de caldura vrei! Deocamdata, doar maharii si cei de pe la organili de control au centrale de apartament. Ca la ailalti nu le da voie RADET-ul! Rusine! Monopol pe fata! Iar primaria jubileaza, caci a prins toti cetatenii in plasa pomenilor. Asa ca incurajeaza furtul RADET si injura guvernul, ca sa cistige electorat! Or sa plateasca ei, prostiile astea!

robert
28 ianuarie 2012
cogenerarea

pretul Gcal este stabilit de CET, care este si producatorul, aka Ministerul Industriei care-l livreaza lui Mazare. din acest pret RADET-ul ia o suma infima ca distribuitor al energiei termice. asa ca, trebuie sa se investigheze atent acest pret al Gcal la CET si nicidecum la RADET unde salariile angajatilor sunt mici. solutia cea mai rentabila pentru incalzirea imobilelor o reprezinta construirea unor centrale in cogenerare, asa cum deja se intampla in Europa sau alte orase gen Timisoara, Ploiesti, Cluj etc.

leo
28 ianuarie 2012
caldura/////////

Poate ca o centrala pe gaze este o solutie dar una pe curent electric este clar o mare pacaleala.Cel putin costurile pe care le-ati dat in articol nu sunt sub nici oforma reale. Mai cereti si parerea celor care au montate asemenea centrale.Asta inseamna deontologie profesionala.

ath
28 ianuarie 2012
Pentru Nr.7 "esti angajat RADET?"

Stiu ca nu am fost suficient de explicit din lipsa de spatiu.Daca ar fi sa trag o concluzie,cred ca vorbim aceeasi limba:toate pierderile din reteaua RADET le platim noi.Citeam undeva ca in unele orase exista pierderi in retea de pana la 75%.De aici si pretul exagerat al facturii la incalzirea centralizata si ineficienta incalzirii centralizate.Nicu Ceausescu a avut dreptate cand a spus:"...cate a construit tata in 24 de ani,voi nu o sa reusiti sa dati cu var.." Fesenistii nu au investit nimic in modernizarea retelelor.In schimb au investit in muzica,dansuri exotice,fantezii sexuale si fantani arteziene.Este adevarat ca cei care au trecut la incalzirea cu centrale de apartament au recurs la o solutie disperata,ei sunt cei care refuza sa "subventioneze" averea politrucilor.Incalzirea cu centrale de apartament este o solutie de moment.Toata povestea asta,este ca un fel Hopa Mitica pentru politruci.Cum o dai,Hopa Mitica cade tot in picioare.Asa s-a nascut primarul businessman,primarul loterie sau primarul milos.Primarul milos tine cu omul sarman si-i acorda subventii din buzunarul meu.Cu alte cuvinte,fesenistul milos imi baga mana in buzunar de doua ori:prima data cand platesc factura la caldura si a doua oara ma obliga sa-i "subventionez" indirect campania electorala in ziua cand platesc impozitul local.Sustin in continuare incalzirea centralizata,necesitatea centralelor de cogenerare si nu in ultimul rand REABILITAREA TERMICA A LOCUINTELOR. Subliniez:REABILITAREA TERMICA a locuintelor facuta ca la carte,nu o "spoiala" cu polistiten care o numim noi anvelopare.

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4629 secunde