Rabla pentru electrocasnice: Jumătate din bugetul programului s-a epuizat în 3 ore și jumătate

177
Rabla pentru electrocasnice: Jumătate din bugetul programului s-a epuizat în 3 ore și jumătate - electrocasnicecristivatavu-1558699842.jpg

Articole recomandate

Jumătate din bugetul alocat în acest an Programului Rabla pentru electrocasnice, în valoare totală de 40 de milioane de lei, s-a epuizat în trei ore și jumătate de la debutul sesiunii de înscriere, potrivit datelor postate în timp real pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).


La ediția anterioară a programului, lansată pe data de 19 decembrie, peste jumătate din bugetul total alocat, de 20 de milioane de lei la vremea respectivă, s-a epuizat în primele două zile de la demararea înscrierilor.

Conform datelor Ministerului Mediului, postate pe pagina de Facebook, până la ora 13:00 au fost rezervate 55.578 de vouchere, dintre care 24.853 pentru televizoare, 10.830 pentru aparate frigorifice, 9.959 pentru mașini de spălat rufe, 5.094 pentru mașini de spălat vase și 4.842 pentru aparate de aer condiționat.

Din punct de vedere al distribuției geografice, cele mai multe vouchere au fost rezervate în Municipiul București (15.265), județul Prahova (2.154) și județul Dolj (2.116).

"Programul are un succes uriaș! În primele trei ore de la lansare, au fost deja rezervate vouchere care reprezintă aproape întreg bugetul ediției de anul trecut (20 de milioane de lei, la ediția anterioară n.r.). Aceste rezultate m-au convins să dispun crearea unei linii dedicate și instituțiilor publice. Deșeurile de echipamente electrice și electronice trebuie să ajungă la reciclat, nu să zacă prin subsoluri!", a scris ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, pe pagina de socializare.

Finanțarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se acordă sub formă de vouchere, în vederea achiziționării de echipamente electrice și electronice de uz casnic.

Astfel, sunt acordați 200 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++, 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++, 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++, 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++, 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.

De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi și pentru achiziția unui televizor cu eficiența energetică A și A+, consumatorul primește un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru un aparat similar, dar cu eficiență energetică A++ și A+++, suma crește la 400 de lei.

Ediția a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice a devenit accesibilă pentru orice persoană fizică, începând de vineri, 24 mai, de la ora 10:00. Înscrierile s-au putut face online în aplicația AFM postată pe site-ul instituției, la adresa https://solicitant.afm.ro/PF/.

În prima etapă din procesul de înscriere, solicitantul trebuie să completeze următoarele informații în câmpurile aferente: datele de identificare, adresa de domiciliu, adresa de e-mail și numărul de telefon mobil valide, dacă acestea există, respectiv declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată la bugetul de stat și bugetul local. Această declarație este predefinită și se completează prin bifare.

Mai departe, solicitantul va completa acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și tipul de aparat electronic sau electrocasnic care se achiziționează și eficiența energetică a acestuia (de la A+++ la A++).

Conform ministrului de resort, după completarea tuturor câmpurilor din aplicația informatică, aceasta generează, automat, un mesaj de confirmare, care conține numărul unic al înscrierii și codul unic de accesare, date importante, deoarece cu ajutorul lor solicitantul se va loga în contul personal de pe site-ul AFM. Mesajul de confirmare este transmis către solicitant și prin email.

După înscrierea solicitantului și primirea mesajului de confirmare se procedează la aprobarea finanțării, iar lista solicitanților aprobați se afișează pe site-ul AFM.

În momentul în care se regăsește pe lista afișată, solicitantul accesează contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va găsi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat. Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizică se poate adresa comercianților pentru a cumpăra echipamentelor eligibile.

Potrivit AFM, în perioada 29 mai - 10 iunie 2019, se organizează sesiune de înscriere în vederea validării comercianților, în cadrul Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru electrocasnice).

Prima ediție a Programului "Rabla pentru Electrocasnice" a devenit operațional pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei.

Estimările Ministerului Mediului arătau, la acel moment, că peste 60.000 de echipamente electrice și electronice de uz casnic folosite puteau fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul acestui program.


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8685 secunde