Rabla 2020. Câți bani primești de la stat dacă îți iei o mașină nou-nouță și scapi de vechitură

1663
Rabla 2020. Câți bani primești de la stat dacă îți iei o mașină nou-nouță și scapi de vechitură - fotofondrablacatibani1-1583356595.jpg

Articole de la același autor

Programul Rabla 2020 a devenit oficial, în ciuda speculațiilor că nu s-ar mai face anul acesta. Dacă la finele lunii februarie Administrația Fondului de Mediu anunța că depune "toate eforturile pentru lansarea celor două linii de finanțare în luna martie 2020, cunoscute fiind așteptările pe care acestea le creează", în cursul zilei de ieri, președintele AFM a aprobat organizarea sesiunii de înscriere pentru producătorii și dealerii de autovehicule.


"În perioada 4 martie - 31 martie 2024, Administrația Fondului de Mediu organizează sesiunea de depunere a dosarelor în vederea validării solicitanților producători în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020 – 2024", precizează reprezentanții Administrației Fondului de Mediu.


Potrivit acestora, condițiile de participare în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, precum și documentele pe care trebuie să le depună solicitanții producători sau dealeri pot fi găsite în ghidurile de finanțare ale celor două programe, publicate în Monitorul Oficial al României, pe 3 martie 2020 și pe site-ul AFM, la secțiunile aferente programelor.


În cadrul programului, cuantumul primei de casare a mașinii vechi este de 6.500 de lei, cu excepția motocicletelor, pentru care prima de casare va fi de 3.500 de lei. De asemenea, pentru autovehiculele sută la sută electrice va fi acordat un ecotichet în cuantum de până la 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare. Pentru autovehiculele noi electric hibrid, care generează o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50g/km, în regim de funcționare mixt, tichetul va fi de 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare.


Bonus pentru autovehiculele pe GPL
De altfel, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat recent că, pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus, este stabilit un buget total de 545 de milioane de lei, din care 140 de milioane de lei pentru achiziția de mașini electrice sau hibrid plug-in. "Pentru Rabla Clasic investim un buget mai mare decât anul trecut, 405 milioane de lei. Această sumă ne va permite să creștem la 60.000 numărul mașinilor uzate pe care le vom scoate din trafic. Românii care vor să fie pe lista celor 60.000 de beneficiari trebuie să știe că valoarea primei de casare rămâne 6.500 de lei, aproximativ 1.350 de euro. Această primă poate să crească cu încă 1.000 de lei dacă mașina nou cumpărată se înscrie în praful de emisie de 96 grade de CO2. Am introdus un ecobonus nou în Rabla Clasic, valoarea lui fiind de 1.000 de lei adăugați la prima de casare, ce se poate cumula cu prima de casare în cazul în care mașina nouă cumpărată este una cu sistem GPL, mult mai puțin poluantă cu mediul înconjurător. Noutățile nu se opresc aici. Am decis inclusiv creșterea ecobonusului pentru mașinile hibride convenționale, cele care nu se încarcă la priză, de la 1.700 de lei la 2.500 de lei", a precizat ministrul Mediului.


Însă, pentru programul Rabla Plus, este impusă condiția ca persoanele care cumpără un autovehicul electric, beneficiind de ecobonusul de aproape 10.000 de euro, nu vor putea să vândă mașina respectivă timp de cel puțin un an de zile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3885 secunde