Putoarea de la marginea Constanței. Amenzi peste amenzi, dar mirosul nu dispare!

1322

Articole de la același autor

De săptămâni buni, locuitorii cartierelor Poarta 6, Km 4-5 și Km 5 reclamă că mirosuri îngrozitoare fac aerul să fie irespirabil, iar peste tot cartierul s-a așezat o pulbere greu de îndepărtat. Comisarii de mediu au făcut controale, au dat amenzi și spun că problema s-a remediat. Locuitorii spun însă contrariul: "Noapte de noapte este îngrozitor, nici în case nu mai putem sta din cauza mirosului!"

Cartiere mărginașe ale municipiului Constanța, Poarta 6, Km 4-5 și Km 5 sunt de câteva săptămâni "invadate" de tot felul de mirosuri teribile, dar și de o pulbere care se așază pe mașini, pe rufele scoase la uscat și care este extrem de dificil de îndepărtat. Sătui de disconfortul olfactiv, oamenii au trimis reclamații, în mai multe rânduri, către specialiștii de mediu.

De altfel, numeroși constănțeni s-au adresat și cotidianului "Cuget Liber", în ultima perioadă, semnalând aspectele dezagreabile, așa cum semnalam și într-o ediție anterioară a ziarului. Comisarii de mediu ne declarau, la data respectivă, că problemele sunt în atenția lor și că efectuează verificări în zonele respective pentru a găsi sursa neplăcerilor.





Sursele poluării olfactive, identificate și amendate

Reprezentanții Gărzii de Mediu au transmis un punct de vedere în care subliniază că sursele poluărilor au fost identificate, au fost luate măsuri și că cele mai recente măsurători efectuate arată că problemele au fost soluționate!

"Din activitatea de manipulare clincher desfășurată de un operator portuar, pe timp de noapte, în incinta Portului Constanța, s-a produs antrenarea eoliană a mărfii pulverulente în zona limitrofă a portului, spre cartierele de locuințe. Pentru nerespectarea cerințelor legale privind protecția aerului înconjurător, operatorul portuar a fost sancționat cu două amenzi în valoare totală de 55.000 lei. Totodată, i-au fost impuse măsuri privind completarea planului de limitare a poluării mediului la manipularea mărfurilor pulverulente, cu măsuri tehnologice adecvate de reținere și neutralizare a poluanților atmosferici generați din activitățile de încărcare a vagoanelor sau din alte activități generatoare de disconfort, precum și implementarea acestor măsuri", se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Constanța.



Amenzi au fost date și pentru defecțiunea de la stația de epurare.

"O altă sursă a disconfortului creat în zonele menționate a fost cauzată de o defecțiune tehnică la stația de epurare a apelor uzate din cartierul Km 4-5. Urmare a controlului comisarilor GNM, s-au impus măsuri de remediere a deficiențelor și de monitorizare a emisiilor în atmosferă. Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 15.000 lei. După remedierea deficiențelor, operatorul economic a realizat și prezentat un buletin de analiză privind calitatea aerului, din care rezultă încadrarea valorilor determinate în limitele admise stabilite prin legislație.

De asemenea, lângă stația de epurare din Km 4-5, spre calea ferată, în zona unor locuințe/așezăminte de romi, s-a identificat o depozitare de deșeuri predominant menajere, generatoare de miros pestilențial. Pentru desființarea depozitului ilegal de deșeuri, a fost notificată Primăria Constanța", au mai arătat specialiștii.



Mai mult, aceștia au precizat că, săptămâna aceasta, au revenit la agenții comerciali respectivi, atât ziua, cât și noaptea, iar "măsurile dispuse pentru limitarea disconfortului olfactiv erau respectate, nefiind constatate emisii de praf în vecinătatea punctului de încărcare clincher, respectiv emisii în zona locuită și nu se mai percepea un miros dezagreabil de la stația de epurare a apelor uzate".

De asemenea, GJM Constanța arată că au solicitat colegilor de la Agenția pentru Protecția Mediului date privind înregistrările stației fixe de monitorizare amplasate în zonă, și rezultă că "valorile determinate la indicatorul pulberi în suspensie au fost mai crescute seara și s-au înregistrat vârfuri spre dimineață, însă nu au fost depășite concentrațiile maxime admise".

Problema e ca și rezolvată, dar… tot miroase!

În vreme ce autoritățile spun că problema este ca și rezolvată, locuitorii din cartierele menționate îi contrazic: "Noapte de noapte, mirosul de produs chimic este extrem de puternic, se simte în case!"

Ieri, am revenit în cartierul Poarta 6, pentru a discuta cu locuitorii despre aspectele sesizate, iar aceștia spun că, de fapt, nu s-a schimbat nimic.

"În continuare este un praf înecăcios, care se așază peste tot și care este extrem de dificil de îndepărtat. De exemplu, am observat că pe parbrizul autoturismului, oricât ar fi spălat, particulele de praf rămân", ne-a sesizat Bogdan L., un locuitor al cartierului constănțean Poarta 6, pe strada Mărțișorului.



La câteva străzi distanță, pe strada Lirei, o localnică reclamă mirosul care persistă în special dimineața și seara.

"Ziua nu se simte, dar noaptea, cam după ora 22.00, și dimineață, până la ora 6.00, este îngrozitor. Nu poți să deschizi geamurile, dar chiar și așa, în casă este un miros persistent, de gaz, de produs chimic, care vine dinspre portul Constanța", susține femeia.

Aceeași nemulțumire o avea, ieri, și o femeie de pe strada Austrului, aflată aproape de valea portului.

"Probabil folosesc vreo substanță la o firmă din port, care miroase foarte puternic. Se simte toată noaptea!", a relatat Sorina P., indignată.

De menționat că reprezentanții Gărzii de Mediu au arătat că "aspectele semnalate rămân în atenția Gărzii de Mediu Constanța, prin continuarea inspecțiilor de verificare a măsurilor stabilite". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4385 secunde