Puterea terapiei de grup în perioada de carantină

333
Puterea terapiei de grup în perioada de carantină - psihoterapiedegrup-1613720841.jpg

Articole recomandate

În noua lume controlată de distanţarea fizică, ideea de şase, până la opt persoane într-un spaţiu restrâns este contraintuitivă şi se opune normelor de izolare, însă terapia de grup este încă foarte importantă, mai ales acum în timpul pandemiei. Puterea terapiei de grup stă în faptul că reprezintă o metodă bună de vindecare pentru foarte multe persoane, mai ales acum într-o perioadă în care anxietatea şi stresul se intensifică din cauza izolării sociale.

Psihologii de pretutindeni au fost prinşi în scenarii de consiliere virtuală din cauza restricţiilor, iar numărul de şedinţe virtuale a crescut foarte mult conform statisticilor. Şedinţele de psihoterapie de grup s-au dovedit cel mai mare ajutor pentru foarte multe persoane aflate în situaţii de criză.

Terapia de grup este esenţială pentru gestionarea stărilor induse de pandemie

Terapia virtuală de grup ajută în mai multe moduri importante pentru a întări sănătatea psihică a clienţilor în timpul unor provocări uriaşe.

- Abordarea incertitudinilor – un efect al pandemiei a fost situaţia economică fluctuantă şi faptul că foarte multe persoane au rămas fără loc de muncă sau ca salariile au scăzut considerabil. La întâlnirile de grup, una dintre temele comune este incertitudinea adusă de pandemie, în special pe plan economic. Foarte mulţi membrii ai grupurilor susţin că este util să discute despre aceste probleme şi îngrijorări şi să se conecteze din acest punct de vedere cu alte persoane cu trăiri similare.

- Grija faţă de propria persoană – carantinarea a complicat drastic obiectivul de a avea grijă corespunzător de propria persoană. OMS a sugerat ca numărul de depresii au crescut din cauză că s-au modificat programele de întreţinere. Practicile standard de auto îngrijire cum sunt mersul la sală, ieşitul cu prietenii şi şedinţele de masaj, au dispărut complet din program, pe măsură ce pandemia a escaladat. Acest lucru a determinat că foarte multe persoane să intre în depresie. Persoanele care au participat la terapie de grup au început să găsească soluţii pentru acasă. Mulţi participanţi au început să se antreneze din confortul propriei locuinţe, în timp ce alte persoane au început activităţi noi cum ar fi să cânte la instrumente muzicale sau să facă puzzle acasă. Alte activităţi descoperite în cadrul grupurilor au fost: joacă pe calculator, vizionarea filmelor, lecţiile de pictură, cursurile online. Grupul a devenit astfel o trambulină emoţională pentru foarte multe persoane iar respectul de sine al fiecărui membru a primit un impuls.

- Crearea conexiunilor pozitive  - centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor au recomandat conectarea cu alte persoane şi discuţiile cu persoane de încredere în perioada de carantină. Participarea la terapie de grup alături de alte persoane pe Skype sau Zoom poate oferi, fără îndoială, un mare impuls moral.

Diferenţa dintre terapia de grup şi întâlnirile cu prietenii poate fi văzută prin implicarea emoţională reală. Sentimentele dureroase cum ar fi cele de dor faţă de proprii copii sau de singurătate, iau un ton diferit în grupurile care favorizează suportul emoţional.

Un sondaj făcut de BestJobs arată că stresul în România se manifestă în toate sectoarele de activitate, acesta fiind și motivul pentru care specialiștii recomandă terapia de grup.

Un element important de luat în calcul este ideea de conexiune cu alte persoane cu trăiri similare. În timp ce reţelele de socializare şi canalele de ştiri bombardează utilizatorii cu informaţii deprimante despre pandemie şi despre consecinţele sale, OMS recomandă limitarea consumului de ştiri şi participarea la cel puţin o activitate pozitivă în fiecare zi. Pentru ca aceste recomandări să poată fi respectate, terapia de grup a venit cu cele mai bune soluţii, fiecare membru al grupului având de împărtăşit cel puţin o poveste pozitivă. 

Sursa foto: ziaruldebucuresti.ro



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7613 secunde