Purtarea măștilor sanitare în public, recomandată, nu obligatorie, la Constanța

1562
Purtarea măștilor sanitare în public, recomandată, nu obligatorie, la Constanța - fotofondpurtareamastilor1-1586283572.jpg

Articole de la același autor

Măștile sanitare și mănușile au devenit obiecte indispensabile, zilele acestea. Oricine iese afară din casă ar trebui să le poarte, atât pentru a se proteja pe sine, cât și pentru a-i proteja pe alții. Din păcate, farmaciile au epuizat de mult stocurile, iar atunci când reușesc să se aprovizioneze, aduc prea puține pentru a face față cererii. Oamenii se descurcă cum pot.

Pe măsură ce virusul Covid-19 se răspândește și aproape că nici nu mai știm cum să ne ferim ca să nu ne îmbolnăvim, specialiștii ne sfătuiesc să purtăm mască pe față întotdeauna când ieșim din casă, la magazin, la birou, în mijloacele de transport. Mai mult decât atât, în unele zone ale țării, autoritățile locale au dispus obligația populației să poarte măști pe față atunci când ies din casă.



"Recent, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii sau a oricărei alte forme de material de protecție pentru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții.
Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează Covid-19 în comunitate", explică Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.



Acesta subliniază faptul că populația nu trebuie să cumpere neapărat măștile puse la vânzare cu prețuri exorbitante, ci poate să folosească și variante realizate acasă.
"Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar, din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta.

Măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măștii sau a oricărui material care poate împiedica ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutăm, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus și în sprijinul nostru al tuturor. Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejați și să protejați pe alții… puteți improviza!

Totodată, dacă faceți acest lucru și vă confecționați o mască acasă, nu uitați să o spălați zilnic, când vă întoarceți acasă, și să o călcați!", mai recomandă Raed Arafat.

"Nu putem obliga oamenii să cumpere la prețuri prohibitive!"

Deși în numeroase județe s-a impus purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice, prefectul județului Constanța, George Niculescu, spune că măsura nu ia în calcul dacă toți oamenii au de unde să își procure acele măști.



"În județul Constanța, sunt 800.000 de locuitori. Presupunând că 30 la sută din ei ies din casă, vorbim de un necesar de zeci de mii de măști. Nu există aceste stocuri în farmacii, de unde să își cumpere oamenii măștile și de ce să îi obligăm să le cumpere la niște prețuri prohibitive, așa cum sunt acum pe piață. Mai mult decât atât, persoanele care nu poartă mască cum sunt sancționate, cine aplică sancțiunea, care este cuantumul, cine completează procesul verbal? Sunt multe necunoscute. De aceea, rămâne recomandarea de a purta mască ori de câte ori ieșim din casă. Oricum, ține de fiecare dintre noi. Trebuie să fim toți conștienți ce trebuie să facem astfel încât să trecem cât mai repede peste această situație", a declarat, pentru "Cuget Liber", prefectul George Niculescu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3583 secunde