Punctul de pensie se majorează cu 10%. Ce alte schimbări îi așteaptă pe români în iulie

548
Punctul de pensie se majorează cu 10%. Ce alte schimbări îi așteaptă pe români în iulie - bani362276900-1530430643.jpg

Articole recomandate

Punctul de pensie crește, începând de duminică, 1 iulie, cu 10%, de la 1.000 la 1.100 de lei, iar pensia minimă garantată se va majora cu 20%. Anul viitor, punctul de pensie este așteptat să urce cu 15%. Tot de la 1 iulie se măresc și prestațiile sociale pentru persoanele cu dizabilități, prețul electricității va scădea cu 3,5%, se majorează tarifele de parcare în București și seschimbă bilete de trimitere la CNAS. De asemenea, iulie este termenul limită de depunere a delarației unice de venit pentru persoanele care au obținut venituri extrasalariale.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi că, din 1 iulie, punctul de pensie crește cu 10%. "Începând cu 1 iulie pensiile românilor se vor majora. Punctul de pensie va crește cu 10%, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Pensia minimă garantată va crește cu 23%, de la 520 de lei la 640 de lei", a spus Dăncilă.

Premierul a afirmat că, tot din 1 iulie, se măresc și prestațiile sociale pentru persoanele cu dizabilități.

Programul de guvernare 2018-2020 prevede că, în 2019, punctul de pensie va fi 1.265 lei, iar în 2020 acesta va ajunge la 1.775 lei.

Fostul ministrul al Finanțelor Ionuț Mișa afirma în august 2017 că deficitul fondului de pensii este estimat să crească la 17,2 miliarde de lei în acest an, de la 14,1 miliarde lei anul trecut.

În luna mai a acestui an, vicepremierul Viorel Ștefan spunea că deficitul la fondul de pensii s-a redus la jumătate față de 2016 datorită transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Prețul electricității va scădea cu 3,5%


Pentru următorul an, adică până la 30 iunie 2019, consumatorii de electricitate vor plăti mai puțin cu 3,53% decât acum către furnizorii de ultimă instanță, după cum a decis Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

O altă modificare din sectorul energetic este introducerea, de la 1 iulie, a furnizorului de ultimă instanță opțional. Aceasta după ce ANRE a demis desemnarea Enel Energie Muntenia în calitate de furnizor de ultimă instanță opțional (FUI opțional), pentru zonele de rețea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud.

Mai exact, consumatorii din aceste regiuni pot schimba furnizorul lor tradițional (CEZ pentru Oltenia, E.ON pentru Moldova și Electrica pentru Transilvania și Muntenia Nord) cu Enel, pentru a obține un preț mai mic cu 0,3%, dar fără a ieși în piața liberă.

Este pentru prima dată când acest lucru este posibil în România. Astfel, se creează o competiție și pe piața reglementată de energie, iar oamenii pot alege compania care le oferă cel mai mic preț.

Tarifele majorate pentru parcarea în centrul Capitalei intră în vigoare de astăzi; taxa ajunge la 10 lei pe oră

Noile tarife pentru utilizarea locurilor de parcare din centrul Capitalei, majorate prin votul Consiliului General, vor intra în vigoare de duminică, municipalitatea susținând că măsura era necesară întrucât în București au fost depășite valorile-limită stabilite prin legislația Uniunii Europene privind calitatea aerului, iar una dintre cauze este poluarea din cauza traficului intens și a utilizării pe scară largă a autovehiculului propriu. În zona centrală, taxa pentru parcare a fost majorată la 10 lei pe oră.

Prin Hotărârea CGMB se instituie trei zone de taxare în Capitală, iar de duminică taxa va fi de 10 lei pe oră în zona centrală (zona 0).

Se schimbă biletele de trimitere primite de la medicii de familie, începând cu 1 iulie. CNAS face precizări IMPORTANTE

"Biletele de trimitere pentru investigații paraclinice, precum și biletele de trimitere pentru servicii medicale clinice/ biletele de internare utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au fost modificate prin Ordinele ministrului sănătății și ale președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 457/843/2018 și 456/842/2018. În conformitate cu aceste acte normative, până la data de 30 iunie 2018 s-au putut utiliza atât bilete de trimitere în formatul vechi, aprobat anterior intrării în vigoare a celor două ordine, cât și formularele noi. De la data de 1 iulie se pot recomanda servicii medicale paraclinice, servicii medicale clinice/ internare doar pe baza biletelor de trimitere în formatul aprobat prin Ordinele nr. 457/843/2018 și 456/842/2018", anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

CNAS menționează că biletele de trimitere în formatul aprobat anterior intrării în vigoare a acestor ordine, eliberate de medici până la data de 30 iunie 2018, sunt recunoscute în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și pot fi utilizate de asigurați și după data de 1 iulie 2018, cu respectarea termenelor de valabilitate a acestora.

Pungile de plastic, istorie de la 1 iulie

Pungile subțiri, din plastic, devin istorie. De la 1 iulie, distribuitorii nu mai au voie să le importe. Pe de altă parte, comercianții din piețe și magazine mai au jumătate de an să găsească soluții pentru înlocuirea lor.

Din 2019, vânzarea pungilor de plastic cu mâner va fi interzisă. Deja, în unele magazine, au fost înlocuite cu pungile biodegradabile. Costă mai mult, dar sunt mai prietenoase cu mediul, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7467 secunde